Lasinaluset LasinalusetTakaisin

Lasinaluset

Haluatko kokeilla jotain hieman jännittävämpää? Lue miten voit sulattaa vanhat muovipakkaukset aivan uuteen muotoon. Tämän oppaan avulla opit tekemään lasinalusia ja pieniä tarjottimia marmorikuosilla sulatetusta muovista.

Vanhojen shampoo- tai hiusnaamiopakkauksien sulattaminen on helpompaa kuin luuletkaan. Et tarvitse oikeastaan muuta kuin uunin, sekä käytetyt pakkaukset, sillä jo pelkästään niillä saat todella kauniita kuvioita aikaan. Voit käyttää näitä joko lasinalusina tai kauniina kynttilän alusina. Tässä vinkkimme, jotta onnistut.

Tarvitset:

 • Käytetyt, tyhjät ja puhdistetut pakkaukset
 • Terävät sakset tai veitsi
 • Uuni
 • Leivinpaperia
 • Puinen muotti, sekä puristimet, leikkuulauta ja kaulin
 • Valinnainen: pihdit, joilla tarttua kuumaan muoviin
 • Kuumuutta kestävät hanskat tai patakintaat
 • Pannunalunen
 • Kärsivällisyyttä. Muovin täytyy käydä uunissa muutaman kerran, sillä se jäähtyy nopeasti. Mikäli haluat, voit tehdä tätä projektia muutaman päivän aikana.

Toimi näin:

 1. Nauti tuotteista, kunnes pakkaus on tyhjä.
 2. Käytä saksia tai terävää veistä leikataksesi vanhat pakkaukset pienempiin osiin.
 3. Erilaiset muovit sulavat eri lämpötiloissa, joten sekoita yhteen aina vain samanlaisia muoveja.
 4. Lämmitä uuni 180 asteeseen, mikäli sulatat PE-muovia, josta shampoo/hoitoainepakkauksemme ovat tehty. Jos haluat sulattaa PP-muovia, josta hiusnaamiopakkauksemme ovat tehty, lämmitä uuni 190 asteeseen. Varo myös lämmittämästä uunia liian kuumaksi, sillä se voi aiheuttaa muovin palamisen ruskeaksi.
 5. Levitä leikkaamasi muovinpalat sekalaiseen kuvioon leivinpaperilla vuoratulle pellille (kuten videossa). Laita pelti uuniin ja seuraa säännöllisesti. Muovin ei tulisi sulaa täysin sulaksi, vaan jäädä muovailtavaksi.
 6. Noin 10-15 minuutin päästä muovin tulisi näyttää tahmealta ja muovailtavalta ja sen pitäisi olla valmista otettavaksi pois uunista. Varoitus: muovi on todella kuumaa ja tahmaista, joten muista käyttää kuumuutta kestäviä hanskoja.
 7. Saadaksesi aikaan marmorimaisen kuvion, ota muovista kiinni molemmin käsin (muista kuumuutta kestävät hanskat) ja käännä (myötäpäivään oikealla kädelläsi ja vastapäivään vasemmalla). Taivuta kerran möykky keskeltä kahtia ja toista uudestaan. Tee tämä nopeasti, sillä muovi jähmettyy takaisin todella nopeasti. Voit joutua tekemään tämän osuuden muutaman kerran, sillä muovi jäähtyy niin nopeasti. VAROITUS: käytä kuumuutta kestäviä hanskoja. Mikäli kuuma muovi osuu ihollesi, huuhtele kylmällä vedellä, jonka jälkeen laita hunajaa alueelle, joka oli kuuman kanssa kosketuksissa. Hunaja on erittäin tehokas ja hyvä palovammojen hoitoon, ja auttaa usein tehokkaammin kuin lääkkeet tai muut tuotteet. Se estää tehokkaasti infektioita sekä poistaa kuollutta kudosta.
 8. Kun muovipala on saatu muotoiltua ja värit ovat sulaneet hyvin yhteen, laita pelti muovin kanssa takaisin uuniin.
 9. Noin 10 minuutin päästä ota muovi pois uunista ja laita se muottiin painon alle. Tässä projektissamme käytimme kahta leikkuulautaa, jotka olivat päällystetty leivinpaperilla, jonka väliin puristimme muovimöykyn. Riippuen siitä, kuinka paksun lasinalusestasi haluat, paina levyjä yhteen, voit myös ensin hieman kaulia muovia kaulimella saadaksesi siitä hieman tasaisemman ennen sen litistämistä. Mikäli et käytä mitään muottia, jolla muotoilla muovia, sen reunoista tulee helposti hieman epätasaiset, mutta se luo niihin hieman omaa charmia. Me käytimme projektissamme piparkakkumuotteja saadaksemme niistä pyöreitä.
 10. Muista, että muovi hieman kutistuu jäähtyessään, joten se kannattaa leikata hieman suuremmaksi aluksi. Mikäli käytät puristimia, voi olla hyvä kiristää niitä muutaman minuutin välein muovin jäähtyessä. Muista myös olla varovainen, kun leikkaat kuumaa muovia, sillä se on erittäin kuumaa. Voit leikata sitä helposti terävällä veitsellä puisella leikkuulaudalla.
 11. Anna muovin jäähtyä täysin, ennen kuin otat sen pois puristumasta.
 12. Voilà! Kunhan muovi on jäähtynyt, olet valmis ja voit käyttää sitä esimerkiksi lasinalusena tai kynttilän alustana.

Video guide

Lisää upcycling-oppaita