Økologisk shampoo og balsamKatso kaikki artikkelit

Luonnonkosmetiikka shampoo - parempia valintoja hiuksillesi

Luonnonkosmetiikka kuten ekologinen shampoo ja hoitoaine ovat viime aikoina kasvattaneet suosiotaan hurjasti. Monet ovat huomanneet, että sertifioidusti luonnollinen shampoo on parempi hiuksille, iholle sekä ympäristölle. Mutta mikä tekee luonnonkosmetiikka shampoosta niin paljon paremman? Ja mikä on ECOCERT-sertifikaatti? Tässä artikkelissa käyn läpi kaikki tärkeimmät faktat, vinkkien kera.

Luonnonkosmetiikka on viime vuosina kirinyt suosiossaan, niin sanotun tavallisen kosmetiikan rinnalle ihonhoidossa ja hiustenhoidossa. Luonnollinen shampoo ja hoitoaine ovat löytäneet vakiopaikan jo monien kylpyhuoneista. Sertifioidusti luonnollinen shampoo on yleistynyt jo siinä määrin, että tuotteiden runsas valikoima voi tehdä sopivan tuotteen löytämisestä hankalaa. Suosittelen siis lukemaan pidemmälle, jos haluat kuulla, mikä tarkalleen luokitellaan luonnonkosmetiikaksi, ja miksi luonnollinen shampoo on saavuttanut niin suuren suosion. Tulen myös kertomaan yleisesti luonnonkosmetiikan ja normaalin kosmetiikan eroista, ja luonnonkosmetiikkasertifikaattien yksityiskohdista.

Sisältö

Mitä luonnollinen ja ekologinen hiustenhoito tarkoittaa?

Mitä on luonnonkosmetiikka shampoo? Luonnollinen ja ekologinen hiustenhoito eivät tarkoita samaa asiaa, kuten ei myöskään luonnonkosmetiikka. Tämä voi tuntua usein hämmentävältä. Siksi haluan selventää, mitä nämä termit käytännössä tarkoittavat. Tuotteen ekologisuus tarkoittaa sitä, että tietty prosentti tuotteen ainesosista on luomua eli ekologisesti tuotettua. Ekologisen tuotteen valmistuksessa ei ole siis esimerkiksi käytetty mitään keinotekoista, kuten kemiallisia säilöntäaineita, tuholaistorjunta-aineita tai geenimuuntelua. Jossain tuotteessa saattaa markkinointitarkoituksena lukea, että tuote sisältää “ekologisia ainesosia” tarkoittaen, että yksi tai useampi tuotteen ainesosa on luomua eli ekologisesti tuotettu. Joskus tämä kattaa lopulta vain pienen prosenttimäärän tuotteen kaikista ainesosista. Kun siis valitset luonnonkosmetiikka shampoota, kannattaa etsiä tuotepakkauksesta sertifikaatteja, esimerkiksi Ecocert- organisaatiolta. Ecocert-sertifikaatin saadakseen tuotteen pitää täyttää tietyt kriteerit, mm. että tietyn prosenttimäärän tuotteen kasviperäisistä ainesosista tulee olla luomua. Kun näet, että tuotteessa on Ecocert-sertifikaattimerkki, voit olla varma, että tuote kuuluu luonnonkosmetiikan piiriin. Huomaa, että luonnonkosmetiikka shampoon ja luonnonkosmetiikka hoitoaineen ei tarvitse olla täysin 100% ekologisia saadakseen eko-sertifikaatin, sillä esimerkiksi näiden tuotteiden sisältämää vettä tai mineraaleja ei voida luokitella luomuksi.

Luonnollinen hiustenhoito puolestaan on hieman monimutkaisempi juttu. Vain koska tuote on luokiteltu luonnolliseksi, ei tarkoita, että se olisi ekologinen tai sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Muun muassa lyijyä löytyy luonnosta ja se on näin ollen luonnollinen, mutta silti myrkyllinen. Luonnollinen hiustenhoitotuote voi myös sisältää paljon synteettisiä ainesosia, kuten hajusteita. Kannattaa siksi etsiä virallisesti sertifioituja tuotteita, kun valitset luonnonkosmetiikka shampoota ja hoitoainetta.

Miksi valita ekologinen shampoo ja hoitoaine

Ekologiset hiustenhoitotuotteet sisältävät ainesosia, jotka on kasvatettu ja valmistettu ekologisten periaatteiden mukaan. Lisäksi ekosertifioidut tuotteet sisältävät tietyn minimimäärän esim. 95% luonnollisia ja ekologisia ainesosia. Nämä prosenttiosuudet vaihtelevat hieman sertifikaatin myöntäjän mukaan.

Mutta miksi luonnollista shampoota ja hoitoainetta kannattaa suosia? Kerron nyt sinulle muutaman erinomaisen syyn!

Vältä haitallisia kemikaaleja: Sertifioidusti luonnollinen shampoo (ja muut hiustenhoitotuotteet) ovat terveellisempiä hiuksillesi ja kehollesi, sillä ne eivät sisällä allergeeneja tai vahingoittavia kemikaaleja, kuten parabeeneja, jotka saattavat ärsyttää ihoasi ja hiuksiasi.

Huolehdi ympäristöstä: Sertifioidusti ekologinen shampoo tuotetaan ekologisia valmistusperiaatteita noudattaen mahdollisimman vähän vahinkoa aiheuttaen. Monet sertifioidut luonnonkosmetiikka shampoot (esimerkiksi Hairlust) ovat myös vegaanisia ja cruelty-free -tuotteita. Sertifioitu luonnonkosmetiikka ei kuitenkaan tarkoita aina sitä, että tuote olisi vegaaninen tai cruelty free. Sertifioidusti vegaaniset ja cruelty free tuotteet on valmistettu eläimiä vahingoittamatta ja ilman eläinperäisiä ainesosia.

Hyvä hinta-laatu suhde: Vaikka sertifioidusti luonnollinen shampoo on usein kalliimpaa, kuin markettien tavallinen shampoo, saat kuitenkin usein enemmän vastinetta rahoillesi. Tuote on valmistettu paremmista raaka-aineista ja saa hiuksesi hyvinvoiviksi. Myös allergisen reaktion saamisen mahdollisuus on huimasti pienempi kuin niin sanottua tavallista kosmetiikka tuotetta käytettäessä.

Yleinen terveys: Sertifioidun luonnonkosmetiikka shampoon valitseminen on siis parempi valinta ympäristölle ja hiuksillesi, mutta myös kehosi yleiselle terveydelle!

Miksi luonnonkosmetiikka shampoo tuntuu erilaiselta?

Useimmat meistä ajattelevat, että shampoo on tehokas, kun se vaahtoaa runsaasti. Siksi monet ovatkin hieman epäileväisiä luonnonkosmetiikka shampoon suhteen, sillä luonnollisten ainesosien takia ne myös usein vaahtoavat vähemmän. Vaahtoutuvuudella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä pesevyyden ja tehokkuuden kanssa. Siksi suosittelenkin jättämään ennakkoluulot sivuun ja kokeilemaan luonnonkosmetiikka shampoota – voin taata, että tulet näkemään eron. Muistathan, että luonnonkosmetiikka shampoota, kuten muitakin kosmetiikkatuotteita, on käytettävä ainakin muutaman kerran, ennen kuin voi olla varma lopputuloksesta. Hiukset ja keho tarvitsevat usein hieman aikaa tottuakseen uusiin tuotteisiin ja ainesosiin. Tässä saattaa kestää muutaman pesun verran, ja siksi luonnonkosmetiikka shampoota on usein käytettävä pidemmän aikaa, ennen kuin voit olla varma lopputuloksesta.

Shampoot koostuvat pääasiassa vedestä sekä tensideistä, eli pinta-aktiivisista, pesevistä aineista. Näin ollen tensidien laadukkuudella todella ON väliä. Useimmissa synteettisen kosmetiikan hiustenhoitotuotteissa käytetään vaahdon aikaansaamiseksi liian vahvoja tensidejä, kuten SL-/SLE-sulfaatteja, jotka pesevät hiuspohjasta myös kaikki luonnolliset ja terveelliset öljyt pois. Ne jättävät jälkeensä liian pestyn ja kuivan päänahan, joka kompensoi kuivuutta rasvoittumalla todella nopeasti. Siksi luonnollinen shampoo on huomattavasti parempi vaihtoehto, mikäli haluat säilyttää hiuksesi sekä päänahkasi terveinä. Niiden pesevät ainesosat ovat hellempiä, eivätkä pese pois ihon omia, tärkeitä luonnollisia öljyjä.

Hyvää luonnonkosmetiikka hoitoainetta saattaa joutua hetken etsimään, sillä toisin kuin shampoon kohdalla, ekologisten hoitoaineiden tarjonta ei ole vielä yhtä suuri kuin shampoiden. Tämä johtuu siitä, että hoitoaineen tarkoituksena on viimeistellä hiukset ja siloittaa niitä. Usein tämä tehdään synteettisten silikonien avulla. Luonnonkosmetiikka hiustuotteissa silikonia halutaan tietysti vältellä. Ehdotan sinua etsimään itsellesi sopivan luonnonkosmetiikka hoitoaineen, sillä se on paljon synteettistä hoitoainetta hoitavampaa. Silikonilla on tapana jättää hiusten pinnalle kalvo, joka estää hiuksia hengittämästä. Pitkällä aikavälillä silikonia kertyy hiuksiin, ja kiiltävän silikonikuoren alla hiukset voivat olla todella huonokuntoiset. Luonnonkosmetiikka hoitoaineen avulla saat luonnollisen terveet ja kiiltävät hiukset ilman haitallisia silikoneja.

Näitä ainesosia kannattaa välttää

Shampoopakettien ainesosaluettelot voivat vaikuttaa todella hämmentäviltä, jos ei tiedä mitä etsiä. Itse yritän aina välttää näitä ainesosia:

 • Sodium Lauryl Sulphate eli SLS
 • Sodium Lauryl Ether Sulphate eli SLES
 • Ammonium lauryl sulphate
 • Myreth sulphate
 • Siloxane
 • Lauryl alcohol
 • Propylene Glycol
 • Olefin sulfonate

Monet meistä käyttävät shampoota ja hoitoainetta päivittäin, mutta emme oikeastaan mieti, miten niiden sisältävät kemikaalit vaikuttavat hiuksiemme hyvinvointiin. Nyt kerronkin lisää, siitä miksi luonnonkosmetiikka shampoo ja hoitoaine ovat hyvä valinta, ja mitkä tavallisten tuotteiden ominaisuudet voivat olla haitallisia:

Shampoon vaahto:

Kuten jo kävimme läpi, vaahtoutuvuus ei ole shampoon tärkein ominaisuus, vaikka niin monet luulevatkin. Useimmissa shampoissa vaahtoutuvuuden aiheuttaa voimakkaat sulfaatit, jotka pesevät lian lisäksi pois myös ihon omat luonnolliset ja hoitavat öljyt. Jos haluat lukea hieman lisää sulfaatittomasta shampoosta, suosittelen myös kurkistamaan artikkeliin, jossa kerromme sulfaatittoman shampoon hyödyistä.

Opin itse, että joskus luonnonkosmetiikka shampoota käytettäessä hiukset tulee pestä kahdesti, niin sanottuna tuplapesuna. Ensimmäisellä pesulla keskitytään vain hiuspohjaan ja juuriin, ja shampoo vaahtoaa vain vähän. Toisella pesulla shampoo vaahtoaa jo runsaammin, ja sitä voi levittää nyt juurista latvoihin asti.

Hoitoaineen pehmentävä vaikutus:

Mainitsin myös aiemmin, että suurin osa tavallisista hoitoaineista sisältää silikoneja, jotka tekevät hiuksista näennäisesti pehmeät, kiiltävät ja terveet. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Silikonit kertyvät hiuksiin ja muodostavat hiussuortuvan päälle kalvomaisen pinnan, joka estää kosteuden ja hiustenhoitotuotteiden hoitavien aineiden pääsyn hiukseen. Hiukset voivat siis vaikuttaa terveiltä ja kiiltäviltä, mutta kalvon alla ne todennäköisesti ovat kuivat ja huonokuntoiset. Luonnonkosmetiikka hoitoaine ei sisällä silikoneja. Myös sinun kannattaa välttää niitä, jos haluat hyvinvoivat ja terveet hiukset.

Silikonityypit, jotka kannattaa välttää:

 • Behenoxy dimethicone
 • Bis-Phenypropyl dimethicone
 • Cetyl dimethicone
 • Cetearyl methicone
 • Dimethiconol hydroxystearate
 • Polysilicone-18 cetyl phosphate
 • Propyl dimethicone
 • Stearoxy dimethicone
 • Stearyl dimethicone
 • Stearyl methicone
 • Trimethylsiloxysilicate
 • Trimethylsilylamodimethicone

Hiustenhoitotuotteiden säilöntäaineet:

Olet ehkä kuullut parabeeneista aikaisemminkin, mutta oletko kuullut miten ne vaikuttavat kehoosi?

Parabeeneja käytetään säilöntäaineina kosmetiikassa, mutta ne saattavat häiritä kehon luonnollista hormonitoimintaa ja -tasapainoa. Suosittelen siis ehdottomasti välttämään niitä - tai hankkimaan sertifioidun luonnonkosmetiikka shampoon ja hoitoaineen, jolloin voit olla varma, että ne ovat parabeenittomia. Eniten käytetyt parabeenit ovat: etyyli-, metyyli-, propyyli- ja butyyliparabeenit.

Sertifioidusti luonnollinen shampoo: edut lyhyesti

Minulle on tärkeää, että hiustenhoitotuotteeni eivät ärsytä ihoani tai hiuksiani. Haluan myös, että ne ovat ympäristölle ystävällisiä. Siksi luonnonkosmetiikka shampoo on päätynyt oman kylpyhuoneeni vakiovarusteeksi!

Näin vaihdat luonnonkosmetiikkaan

1. Ole kärsivällinen: kun siirryt synteettisistä hiustenhoitotuotteista luonnonkosmetiikkaan, hiuksesi tarvitsevat aikaa luonnonkosmetiikka shampooseen ja tuotteisiin tottumiseen. Hiuksesi tulevat mahdollisesti käymään läpi ”detox-vaiheen”, jossa ne rasvoittuvat hetkellisesti hieman enemmän kuin normaalisti. Tämä on kuitenkin vain merkki siitä, että hiuksesi totuttelevat uuteen luonnonkosmetiikka shampooseesi. Tilanne korjaantuu nopeasti, ja tämän jälkeen hiuksesi ovat uskomattoman kiiltävät eivätkä ne enää rasvoitu kuten ennen!

2. Kokeile eri tuotteita sekä tuotesarjoja: kuten me kaikki, myös hiuspohjamme sekä hiuslaatumme reagoivat eri tavoin eri ainesosiin. Se mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi juuri sinulle.

3. Muiden tuotteiden tärkeys: jos käytät luonnonkosmetiikka shampoota ja hoitoainetta, muista muokata myös muu hiusrutiinisi näihin tuotteisiin sopivaksi. Esimerkiksi käyttämäsi hiusnaamio ja muotoilutuotteet tulisi myös olla luonnonkosmetiikkaa, sillä muuten kumoat käyttämäsi shampoon ja hoitoaineen hyvän ja hoitavan vaikutuksen. Hyvä esimerkki sertifioidusti ekologisesta ja vegaanisesta hiusmaskista on Split Fix™ Hair Mask-hiusnaamio, jolla on Ecocert - organisaation myöntämä sertifikaatti.

Paras luonnollinen shampoo ja hoitoaine - Suositukset

Olen itse suosinut luonnonkosmetiikkaa hiustenhoitorutiinissani jo muutamia vuosia, ja annan tässä parhaat vinkkini niiden käyttöön. Let’s face it – uusien tuotteiden löytäminen voi olla todella hankalaa ja aikaavievää, mutta niiden käyttöönotossa voi kulua vieläkin pidempään, jos ohjeet eivät ole tarpeeksi selkeät. Nappaa siis tästä omat suosikkituotteeni eri hiustyypeille ja tarpeisiin.

1. Paras luonnollinen shampoo ja hoitoaine vaurioituneille hiuksille

Split Fix™ sarjan tuotteet on kehitetty erityisesti vaurioituneille, katkeileville ja kuiville hiuksille. Split Fix™ Shampoo on sertifioidusti ekologinen shampoo, joka sisältää 97,5% luonnollisia ainesosia, ja 10,3% sen koko sisällöstä on ekologisesti valmistettu. Tämän lisäksi se on sertifioidusti vegaaninen ja Pohjoismaissa valmistettu. Tämä luonnollinen shampoo sisältää runsaasti ekologisia kasviuutteita ja öljyjä, jotka kosteuttavat ja ravitsevat hauraita hiuksia.

Split Fix™ luonnonkosmetiikka hoitoaine, joka on myös sertifioidusti vegaaninen, on ehdottomasti kylpyhuoneen must-have. Hiukseni voivat paremmin kuin koskaan, ja olen varma, että siitä on kiittäminen tätä hoitoainetta. Muistathan käyttää hoitoainetta aina pesun jälkeen? Hoitoaine sulkee hiuksen suomut, jolloin niistä ei haihdu kosteutta ja kaikki hoitavat aineet luonnonkosmetiikka shampoosta ja luonnonkosmetiikka hoitoaineesta pysyvät suortuvissa sisällä. Tämän vahvistavan hoitoaineen ansiosta hiukset myös katkeilevat vähemmän ja niillä on parempi vastustuskyky vaurioita vastaan.

2. Paras luonnonkosmetiikka shampoo ja hoitoaine ohuille hiuksille

Jos hiustenlähtö tai oheneminen vaivaa, kannattaa ehdottomasti vaihtaa luonnolliseen shampooseen ja hoitoaineeseen, jotka sisältävät hiusten kasvua tehostavia ainesosia. Grow Perfect™ shampoo ja hoitoaine on kehitetty juuri tähän tarkoitukseen. Nämä luonnonkosmetiikan tuotteet sisältävät mm. ekologista rosmariiniöljyä ja herneenversoista johdettua Anagain™-uutetta, joiden on todistettu ehkäisevän hiusten irtoilua ja edistävän hiuspohjan hyvinvointia.

3. Paras ekologinen shampoo ja hoitoaine kiharille hiuksille

Kiharat hiukset kaipaavat erityistä hoitoa, ja suosittelenkin kaikkia kiharahiuksisia ehdottomasti valitsemaan laadukkaan silikonittoman ja sulfaatittoman shampoon ja hoitoaineen, jotka on valmistettu luonnollisista ainesosista. Curl Crush™ Duon luonnollinen shampoo ja hoitoaine hoitavat, kosteuttavat ja korostavat kiharien hiusten rakennetta, tehden hiuksista pehmeät, kiiltävät ja erotellut.

4. Paras luonnollinen shampoo ja hoitoaine ärtyneelle hiuspohjalle

Hyvinvoiva hiuspohja on avain terveisiin hiuksiin, kuten olen jo aikaisemminkin varmasti maininnut. Hiuspohjan syväpuhdistuksen voi toteuttaa helposti esimerkiksi hiuspohjan kuorinnan avulla. Eko-sertifioitu Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub kuoriva shampoo poistaa lian, rasvan ja tuotejäämät tehokkaasti, mutta hellävaraisesti hiuspohjasta. Käytä sitä noin kerran viikossa, jotta muulloin käyttämäsi sertifioidusti luonnollinen shampoo ja luonnonkosmetiikka hoitoaine pääsevät todella syvähoitamaan hiuksia ja hiuspohjaa.

Saman sarjan hoitoaine, Scalp Delight™ Detox Conditioner, on myös luonnonkosmetiikkaa. Sen kevyt koostumus sopii loistavasti kuivalle, ärtyneelle tai rasvoittuvalle hiuspohjalle. Tätä hellävaraista hoitoainetta voi nimittäin levittää myös hiuspohjaan!

5. Paras luonnonkosmetiikan hilseshampoo

Jos hiuspohjasi on ärtynyt ja hilseilee, kannattaa vaihto luonnonkosmetiikan hiustuotteisiin ehdottomasti! Valitse kuitenkin tuote, joka on kehitetty erityisesti hilseen ja rasvoittuvan päänahan hoitoon, niin saat oireet kuriin ja hiuspohjan tasapainoon mahdollisimman nopeasti. Instant Relief™ Dandruff Shampoo on erinomainen vaihtoehto, sillä sen sulfaatiton ja antimikrobinen koostumus poistaa hilseen nopeasti samalla hoitaen, rauhoittaen ja kosteuttaen herkkää hiuspohjaa.

Hiustesti

Löydä sinulle sopivimmat tuotteet

Tee testi

Miksi ECOCERT-sertifikaatti?

Yksi eniten käytetyistä eko-sertifikaateista luonnonkosmetiikassa on ECOCERT sertifikaatti Cosmos Organic, jota itse yritän aina etsiä, kun olen ostamassa luonnonkosmetiikka shampoota. Ecocert on euroopplainen eko-sertifikaattien tarjoaja, ja heillä on kaksi eri sertifikaattia kosmetiikkatuotteille. Yksi on luonnollisille tuotteille ja toinen on luomutuotteille. Kun jollakin tuotteella on Ecocertin myöntämä Cosmos - sertifikaatti, tiedän, että voin hyvillä mielin ja turvallisesti käyttää tuotetta. Tiedän, että tuote ei aiheuta haittaa minulle, eikä ympäristölle.

Jotta luonnollinen shampoo tai hoitoaine saa COSMOS - sertifikaatin, on sen täytettävä tiettyjä kriteereitä, ja sitä testataan jatkuvasti. Sertifioidusti ekologinen shampoo ei saa sisältää SL-/SLE-sulfaatteja, parabeeneja, ftalaatteja tai muita synteettisiä kemikaaleja, joiden tiedetään vahingoittavan sinua tai hiuksiasi.

Jotta tuote , kuten luonnollinen shampoo voi saada Cosmos Organic - merkin, on sen ainesosista vähintään 95% oltava luonnollisia. Poispestävistä luonnollisista ainesosista 10% on lisäksi oltava ekologisia ja ei-pestävistä luonnollisista ainesosista 20% tulee olla ekologisia. Myös 95% tuotteen kasviöljyistä ja uutteista tulee olla luomua eli ekologisesti tuotettuja.

Ecocert kontrolloi myös ainesosat on valmistettu ja tuotettu kunnioittaen luontoa, ja vaatimukset varmistavat, että myös tuotanto ja raaka-aineiden käsittely tapahtuvat oloissa, jotka eivät vahingoita luontoa, eläimiä tai työntekijöitä.

Toivottavasti sait tästä artikkelista tarpeeksi informaatiota sertifioituun luonnonkosmetiikka shampooseen ja luonnonkosmetiikka hoitoaineeseen liittyen.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Luonnonkiharien hiusten muotoiluopas: Näin tuot luonnonkiharat esiin

  Luonnonkiharien hiusten muotoiluopas: Näin tuot luonnonkiharat esiin

 • Näin teet tyylikkään wet look -kampauksen + tarvitsemasi tuotteet

  Näin teet tyylikkään wet look -kampauksen + tarvitsemasi tuotteet

 • Aloe veran hyödyt hiuksille + parhaat aloe vera shampoot

  Aloe veran hyödyt hiuksille + parhaat aloe vera shampoot

 • Hvad er Curly Girl Metoden? Sådan kommer du i gang med metoden

  Curly Girl metodi vaiheittain (+ Curly Girl tuotteet)

 • Hurtigere voksende hår

  Miten saada hiukset kasvamaan nopeasti? Tehokkaimmat keinot

Katso kaikki artikkelit