Kuinka nopeasti hiukset kasvavat?Katso kaikki artikkelit

Kuinka nopeasti hiukset kasvavat? 7 hiusten kasvunopeuteen vaikuttavaa asiaa

Jos mietit, kuinka nopeasti hiukset kasvavat, olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä artikkelissa käyn läpi mm. eri hiusten kasvunopeuteen vaikuttavia tekijöitä sekä parhaat vinkit hiusten kasvun nopeuttamiseksi.

Se kuinka nopeasti hiukset kasvavat riippuu monesta tekijästä. Onneksi moniin näistä voi itse vaikuttaa! Hiusten kasvunopeus voi myös tehdä eron myös hiustesi paksuuteen ja terveyteen. Jatka lukemista oppiaksesi muun muassa kuinka paljon hiukset kasvavat kuukaudessa.

Sisältö

Kuinka paljon hiukset kasvavat kuukaudessa?

Kuinka paljon hiukset kasvavat kuukaudessa?

Mietitkö kuinka paljon hiukset kasvaa kuukaudessa? Trikologisen yhdistyksen mukaan hiukset kasvavat keskimäärin 0,5 - 1,7 senttimetriä kuukaudessa. Tämä vaihtelee useista eri syistä, jotka käyn läpi tarkemmin alla.

Kuinka paljon hius kasvaa vuodessa?

Hiukset kasvavat vuoden aikana noin 6 - 20,4 senttimetriä. Se ei ole paljon, joten hiusten oikeanlainen hoitaminen on todella tärkeää estääksesi hiusten katkeilun ja maksimoidaksesi niiden kasvun.

Yhteenveto siitä, kuinka nopeasti hiukset kasvavat:

Kuinka paljon hiukset kasvavat kuukaudessa: 0.5–1.7 senttimetriä

Kuinka paljon hius kasvaa vuodessa: 6–20.4 senttimetriä

Hiusten kasvun mittaus

Haluatko saada selville kuinka paljon juuri sinun hiukset kasvavat kuukaudessa? Kokeile jotain näistä menetelmistä mitataksesi hiustesi kasvunopeus:

Ensimmäinen tapa mitata kuinka paljon hiukset kasvavat kuukaudessa on erittäin helppo. Tämä toimii kuitenkin vain, jos värjäät hiuksiasi. Yksinkertaisesti sinun täytyy vain mitata juurikasvusi kuukausi hiusten värjäyksen jälkeen.

Toinen menetelmä, jonka avulla voit mitata kuinka paljon hiukset kasvavat kuukaudessa, ei ole yhtä tarkka, mutta kuka tahansa tehdä sen. Jos et värjää hiuksiasi, voit tarkistaa kuinka paljon hiukset kasvaa kuukaudessa ottamalla kuvia hiuksista kuukauden välein. On tärkeää, että hiukset ovat samassa asennossa ja otat kuvat samasta kulmasta joka kuukausi. Toinen tapa mitata, kuinka paljon hiukset kasvavat, on mitata hiukset mittanauhalla juuresta latvaan ja vertailla näitä lukuja. Tämä toimii varmemmin, jos sinulla on tasainen leikkaus.

Huomaa, että tämä menetelmä ei ole yhtä tarkka, sillä hiusten latvat ovat saattaneet haurastua ja katkeilla. Katkenneet latvat saattavat luoda vaikutelman siitä, että hiusten kasvunopeus on todellista hitaampi.

Miten mitata kuinka paljon hius kasvaa vuodessa?

Voit ottaa selville kuinka paljon hius kasvaa vuodessa kertaamalla kuukausittaisen kasvun kahdellatoista. Monet tekijät voivat kuitenkin vaikuttaa siihen, mikä on hiusten kasvunopeus kokonaisen vuoden aikana, joten pidä tätä numeroa ainoastaan viitteenä.

Hiusten kasvukierre

Ennen kuin käyn tarkemmin läpi hiusten kasvukierteen, on hyvä tutustua ensin hiusten anatomiaan. Jokainen hius muodostuu kolmesta osasta:

 • Hiustuppi (se mistä hius kasvaa)
 • Talirauhanen (tuottaa hiuksia ja päänahkaa kosteuttavaa öljyä)
 • Hiussuortuva (hiuksen näkyvä osa)

Normaalisti ihmisellä on noin 100,000 hiustuppea päänahassa, joka määrittelee osittain sen miten paksut hiukset ovat.

Jokainen hiussuortuva kasvaa hiustupesta neliosaisessa kasvukierteessä.

hiusten kasvukierre

 1. Anageenivaihe (kasvuvaihe) – Uusi suortuva kasvaa aktiivisesti hiustupesta. Anageenivaiheen pituus määrittelee sen, kuinka pitkiksi hiuksesi kasvavat. Hiusten kasvuvaihe kestää 2-7 vuotta. Eli jos sinulla on lyhyt anageenivaihe, se voi vaikuttaa negatiivisesti siihen, kuinka paljon hius kasvaa vuodessa.
 2. Katageenivaihe (siirtymävaihe) – Tämän lyhyen vaiheen aikana hiusten kasvu hidastuu hiustupen kutistuessa.
 3. Telogeenivaihe (lepovaihe) – Hiussuortuva lepää samalla kun uusi suortuva alkaa kasvaa alla.
 4. Eksogeenivaihe (irtoamisvaihe) – Hiussuortuva irtoaa hiustupesta, ja hiustuppi palaa anageenivaiheeseen, kun uusi hius alkaa kasvaa entisen tilalle. On normaalia, että meiltä irtoaa 50-100 suortuvaa päivittäin.

On tärkeää muistaa, että jokainen hiussuortuva on kasvukierteen eri vaiheessa. Tämän vuoksi kaikki hiukset eivät normaalisti irtoa samaan aikaan.

7 Hiusten kasvunopeuteen vaikuttavaa tekijää

1. Ruokavalio

Hyvä ravitsemus on ensisijaisen tärkeää hiusten terveen kasvun kannalta. Jos haluat maksimoida sen kuinka nopeasti hiukset kasvavat, kiinnitä erityistä huomiota ruokavalioosi ja harkitse hiusravinteiden käyttöä.

2. Ikä

Hiukset kasvavat nopeimmin 15-30 vuotiaana. Ikääntyessämme monet prosessit, hiusten kasvunopeus mukaan lukien, hidastuvat.

3. Geenit

Se kuinka nopeasti hiukset kasvavat riippuu myös geeneistäsi eli esim. vanhempiesi hiusten kasvunopeudesta.

4. Sukupuoli

Tutkimukset ovat osoittaneet, että miesten hiukset kasvavat yleensä naisten hiuksia nopeammin.

5. Hiustyyppi

Kiharat ja karheat hiukset kasvavat muita hiustyyppejä hitaammin. Mitä kiharammat hiuksesi ovat, sitä vähemmän ne myös näyttävät kasvavan. Jos sinulla on kiharat hiukset, suosittelen venyttämään ne suoriksi silloin kun mittaat kuinka paljon hiukset kasvaa kuukaudessa, jotta saat tarkemman tuloksen.

6. Etnisyys

Vuonna 2005 tehdyn tutkimuksen mukaan, aasialaisten hiukset kasvavat nopeimmin ja afrikkalaisten hitaimmin. Kaukaasialaisten hiukset ovat jossain näiden kahden välimaastossa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että aasialaista alkuperää olevien henkilöiden anageenivaihe on pisin, jonka vuoksi heidän hiukset kasvavat kauimman aikaa ennen irtoamista.

7. Vuodenaikojen vaihtelu

Jotkut tutkijat ajattelevat, että hiusten kasvunopeus vaihtelee myös vuodenajan mukaan. He väittävät, että hiukset kasvavat nopeiten kesällä ruokavalion muutosten (kuten tuoreiden hedelmien ja vihannesten nauttimisen) sekä auringonvalon vuoksi.

5 Hiusten kasvunopeutta hidastavaa asiaa

Jotkut tekijät voivat vaikuttaa negatiivisesti siihen, kuinka nopeasti hiukset kasvavat. Jos tavoitteesi on nopeuttaa hiusten kasvua, pistä nämä mieleen.

Hiusten kasvunopeutta hidastavat asiat

1. Stressi

Stressi on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka määrittää kuinka paljon hiukset kasvaa kuukaudessa. Stressin aiheuttama hiustenlähtö, jota kutsutaan telogen effluviumiksi, saa hiukset siirtymään telogeenivaiheeseen ennenaikaisesti. Noin kaksi kuukautta tämän jälkeen hiukset irtoavat. Jopa 70% hiuksista voi irrota telogen effluviumin vuoksi. Lisäksi telogen effluvium vaikuttaa hiusten kasvuun, sillä mitä vähemmän hiuksia on anageenivaiheessa, sitä hitaammin hiukset kasvavat.

2. Terveys

Terveyteen liittyvät tekijät, kuten vakavat sairaudet ja leikkaukset, voivat myös laukaista telogen effluviumin. Hormonitasapainon vaihtelut, kuten ne jotka yhdistetään vaihdevuosiin, raskauteen ja kilpirauhasen vajaatoimintaan, voivat myös vaikuttaa siihen, kuinka paljon hiukset kasvavat kuukaudessa.

3. Ruokavalio

Dieetit voivat myös vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti hiukset kasvavat. Jos et noudata oikeanlaista, hiusten tarvitsemia ravintoaineita sisältävää ruokavaliota, hiusten kasvunopeus saattaa hidastua. Tehodieetti voi myös järkyttää kehoa niin paljon, että se laukausee telogeenisen hiustenlähdön.

4. Tupakointi

Tupakointi supistaa verisuonia, jonka vuoksi tarvittavat ravintoaineet eivät kulkeudu hiustuppiin yhtä tehokkaasti. Tämän vuoksi tupakoinnilla voi olla negatiivinen vaikutus siihen, kuinka nopeasti hiukset kasvavat.

5. Vitamiininpuutos

Kuten aiemmin mainitsin, terveellinen ruokavalio on välttämätöntä hiusten terveelle kasvulle. Jos et saa kaikkia tarvitsemiasi vitamiineja ja mineraaleja ruokavaliostasi, hiusten kasvunopeus saattaa hidastua tai sinulla voi ilmetä hiustenlähtöä. Ravintoaineiden puutos voi myös tehdä hiuksista hauraat ja alttiimmat katkeilemaan.

Hiusten kasvun hidastuminen iän takia

Se kuinka nopeasti hiukset kasvavat riippuu myös iästä. Hiukset kasvavat nopeimmin 15-30 vuoden iässä, jonka jälkeen hiusten kasvunopeus hidastuu. Joidenkin hiustupet lakkaavat kasvattamasta hiuksia kokonaan, jonka vuoksi heidän hiukset ohenevat tai he kaljuuntuvat vanhetessaan. Hiuksista tulee yleensä hennommat ikääntyessämme, joten hiukset vaikuttavat kasvavan vähemmän ja katkeilevat helpommin.

Ikääntymiseen liittyvä hidas hiusten kasvunopeus ei välttämättä vaikuta muihin ihokarvoihin. Esimerkiksi joidenkin miesten parta kasvaa nopeammin 50 ikävuoden jälkeen.

Kuinka saada hiukset kasvamaan nopeammin

Vaikka et voikaan vaikuttaa kaikkiin asioihin, jotka määrittävät sen, kuinka nopeasti hiukset kasvavat, voit onneksi tehdä hiusten kasvua edistäviä elämäntapamuutoksia. Avain tähän on lähestyä hiusten kasvua kahdelta kannalta, eli aktivoida uusien hiusten kasvua sekä estää hiusten katkeilua pituuden säilyttämiseksi.

Kuinka aktivoida uusien hiusten kasvua:

1. Nauti hiusvitamiineja

Helpoin tapa vaikuttaa siihen, kuinka paljon hius kasvaa vuodessa, on hiusvitamiinien, kuten Hairlust Hair Formula -lisäravinteiden, nauttiminen. Nämä lisäravinteet on suunniteltu antamaan hiustupeille kaikki ne vitamiinit ja mineraalit, joita ne tarvitsevat terveeseen hiusten kasvuun.

2. Käytä hiusten kasvua edistävää shampoota

Toinen yksinkertainen tapa edistää sitä kuinka nopeasti hiukset kasvavat, on käyttää erityisesti hiusten kasvun edistämiseen tarkoitettua shampoota, kuten Grow Perfect™ Shampoota. Tämä shampoo sisältää mm. Anagain™ -herneenversouutetta ja ekologista rosmariiniöljyä, joiden molempien on kliinisesti todistettu parantavan hiusten kasvua ja tiheyttä.

Parhaiden tulosten saamiseksi käytä shampoota yhdessä Grow Perfect™ hoitoaineen kanssa.

3. Käytä seerumia hiustenkasvuun

Voit vaikuttaa positiivisesti siihen, kuinka paljon hiukset kasvaa kuukaudessa, käyttämällä myös Grow Perfect™ Hair Growth seerumia säännöllisesti. Tämä hiusten kasvua tukeva seerumi sisältää luonnollisia ainesosia, joiden on kliinisesti todistettu aktivoivan hiusjuurten toimintaa ja tehostavan hiusten kasvua.

Vinkki: Haluatko oppia lisää seerumeista hiustenkasvuun? Lue tämä artikkeli: “Toimiiko hiusseerumi hiustenlähtöön?”.

4. Kokeile päänahan stimulointia

Verisuonet kuljettavat hiustuppeihin niiden tehokkaaseen hiustenkasvuun tarvitsemat ravintoaineet. Joten yksi keino parantaa sitä kuinka nopeasti hiukset kasvavat, on kiihdyttää päänahan verenkiertoa.

Yksi tapa tehdä tämä on hieroa päänahkaa, hiuspohjan hierontaharjan avulla. Vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan, neljän minuutin päivittäinen päänahan hieronta voi vaikuttaa positiivisesti hiusten tiheyteen. Muita tuotteita, jotka voivat parantaa päänahan terveyttä ovat esim. Grow Perfect™ Thickening Spray -suihke ja Scalp Delight™ Detox Scrub -kuorinta.

Kuinka pitää huolta latvoista ja estää hiusten katkeilua:

1. Käytä korjaavia hiusnaamioita

Paranna hiusten latvojen hyvinvointia ulkoapäin käyttämällä hiusnaamioita säännöllisesti. Ajattele hiusnaamiota supertehokkaana hoitoaineena.

Jos hiukset tuntuvat veltoilta, venyviltä tai kumisilta (varma merkki proteiinin puutteesta), suosittelen Protein Repair™ Hair Mask -hiusnaamiota. Tämä proteiinihoito korjaa hiusten vaurioituneita rakenteita vegaanisten mikroproteiinien avulla. Säännöllisesti käytettynä, Protein Repair™ Hair Mask vähentää kaksihaaraisia jopa 20%*.

Jos hiukset sen sijaan tuntuvat haurailta tai kuivilta, suosittelen kosteuttavaa Split Fix™ Hair Mask -hiusnaamiota. Tämä hiusnaamio kosteuttaa kuivia hiuksia ja ehkäisee katkeilua luonnollisten ainesosien, kuten jojobaöljyn esterien, avulla.

2. Käytä lämpösuojaa

Jos käytät suoristusrautaa tai kiharrinta, lämpösuojan käyttö on ehdottoman tärkeää. Kuumuuden avulla toimivat muotoiluvälineet kuivattavat ja vahingoittavat hiuksia, joka voi puolestaan johtaa hiusten katkeiluun. Parasta hiuksille on tietysti muotoilla ne ilman lämpöä.

Mutta jos haluat kuitenkin muotoilla hiuksia lämmön avulla, käytä aina korkealaatuista lämpösuojaa, kuten Thermal Shield™ Heat Protectant -suihketta. Tämä lämpösuoja suojaa hiuksia lämmön aiheuttamilta vaurioilta ja antaa hiuksille kauniin kiillon. Se myös kosteuttaa hiuksia luonnollisten ainesosien, kuten ekologisen aloe veran, glyseriinin ja kauranydinuutteen, avulla. Tämä lämpösuojasuihke ei myöskään sisällä silikonia, joten sinun ei tarvitse huolehtia kertymistä hiuksissa.

3. Käytä hiuksiin jätettävää hoitoainetta tai hiusöljyä

Suojaa ja kosteuta hiuksia vielä enemmän käyttämällä hiuksiin jätettävää hoitoainetta tai hiusöljyä. Kokeile esimerkiksi Split Fix™ Leave-in Conditioner -hoitoainetta, joka antaa hiuksille kevyttä kosteutta ja suojaa ympäristöllisiä haittoja vastaan sen luonnollisesti kosteuttavien ja antioksidantteja sisältävien ainesosien ansiosta.

Hiustesti

Löydä sinulle sopivimmat tuotteet

Tee testi

Jos halusit tietää kuinka nopeasti hiukset kasvavat, toivottavasti tämä artikkeli on vastannut siihen kysymykseen! Se kuinka nopeasti hiukset kasvavat on hyvin yksilöllistä ja riippuu useasta eri asiasta. Onneksi voit kuitenkin vaikuttaa moniin tekijöihin, jotka määrittävät kuinka paljon hius kasvaa vuodessa.

*Tutkimuksen on suorittanut BASF. Lisätietoja tutkimuksista löydät sivuilta www.personal-care.basf.com, www.ashland.com, ja www.carecreations.basf.com.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Hurtigere voksende hår

  Miten saada hiukset kasvamaan nopeasti? Tehokkaimmat keinot

 • 10 parasta hiusvitamiinia & miten vitamiinit hiuksille oikeasti toimivat

  10 parasta hiusvitamiinia & miten vitamiinit hiuksille oikeasti toimivat

 • Biotin til håret: Hvilke resultater kan du forvente & hvornår?

  Biotiini hiuksille: millaisia tuloksia voit odottaa biotiinilta hiusten kasvuun?

 • Langt hår hurtigere

  Miten saada pidemmät ja paksummat hiukset? 9 parasta vinkkiä

 • Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

  Hiusten oheneminen naisilla? Kaikki todella ohuiden hiusten hoidosta

Katso kaikki artikkelit