parran kasvatusKatso kaikki artikkelit

Miten kasvattaa parta nopeasti? 12 tehokasta parran kasvatus vinkkiä

Parran kasvatus saattaa kuulostaa helpolta hommalta. Eihän se vaadi muuta kuin parran ajamisen väliin jättämisen pariksi viikoksi? Valitettavasti komean parran kasvatus ei ole ihan näin yksinkertaista!

Nykyään parran kasvatus on ehdottomasti muotia ja monet miehet jättävät parranajovälineet kaappiin (trendi josta itse pidän kovasti). Esimerkiksi Jason Momoa ja Drake ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten hyvältä komea ja paksu parta voi näyttääkään. Parran kasvatus voi kuitenkin olla turhauttavaa, jos sinulla ei ole hallussa oikeita parran kasvatus vinkkejä.

Jos olet koskaan miettinyt miltä näytät pidemmän parran kanssa, tai jos haluat tietää miten ylläpitää parta hyvännäköisenä ja hyvinvoivana, löydät tästä artikkelista paljon hyviä parran kasvatus vinkkejä sekä tuotteita, joiden avulla voit edistää parran kasvua ja ehkäistä kutinaa. Lisää tämä sivu kirjanmerkkeihin ja jatka lukemista, jos haluat oppia kuinka kasvattaa parta nopeammin ja pitää yllä parran hyvinvointia.

Sisältö

Parrankasvun 3 vaihetta

Ennen kuin aloitat parran kasvatuksen on hyvä tietää mitkä parran kasvuvaiheet ovat. Tulokset ovat toki yksilöllisiä, mutta yleisesti ottaen parrankasvussa on kolme vaihetta:

Beard growth stages anagen catagen telogen

 • 1. Anageenivaihe – Ensimmäinen parran kasvuvaihe on anageenivaihe. Tässä vaiheessa partakarva alkaa kasvaa ja karvan juuressa sijaitsevat solut jakautuvat nopeaan tahtiin. Näiden solujen jakautuessa karva jatkaa tasaista kasvua, noin yhden senttimetrin kuukaudessa. Tämä vaihe kestää 2-6 vuotta (ja joskus jopa kauemmin!).
 • 2. Katageenivaihe – Seuraava parran kasvuvaihe on vaiheista lyhin ja eräänlainen siirtymävaihe partakarvan kasvun ja sen irtoamisen välillä. Katageenivaiheen aikana parrankasvu pysähtyy, ja partakarvat irtaantuvat niiden karvatupeista. Tämä parran kasvuvaihe kestää vain 2-3 viikkoa ja on se aika, jolloin karvan aktiivinen kasvu pysähtyy.
 • 3. Telogeenivaihe – Viimeisen parran kasvuvaiheen aikana uudet partakarvat työntävät vanhoja pois, jonka vuoksi ne irtoavat. Tämä vaihe kestää 2-4 kuukautta ja on välttämätön, jotta uusilla partakarvoilla on tilaa kasvaa. Kun vanhat partakarvat irtoavat, karvatupet aloittavat kasvukierteen uudestaan ja siirtyvät jälleen anageenivaiheeseen.

Mitkä asiat vaikuttavat parran kasvuun?

Monet asiat vaikuttavat siihen, onko parran kasvatus nopeaa vai hidasta (sekä siihen, kasvaako parta siellä missä toivot sen kasvavan). Oppiessasi kuinka kasvattaa parta, on hyvä pitää nämä tekijät mielessä. Parrankasvuun vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi:

Beard types

 • Ikä – Parran paksuus ja peittävyys saavuttavat huippunsa noin 30 vuoden iässä. Jos olet nuorempi, täyden parran kasvatus saattaa siis kestää hieman pidempään.
 • Etnisyys – Ihmisten ihokarvojen ja hiusten paksuus vaihtelee huomattavasti eri etnisten ryhmien välillä. Yleisesti ottaen, mitä paksummat hiukset, sitä paksumpi parta. Esimerkiksi Välimeren alueelta kotoisin olevat henkilöt pystyvät usein kasvattamaan paksumman parran.
 • Geenit – Onko isälläsi tai enollasi paksu parta? Jos on, paksun parran kasvatus onnistuu todennäköisemmin myös sinulta. Tietyt geneettiset tekijät, kuten herkkyys DHT-hormonille, voivat edistää parrankasvua. Toisaalta, se saattaa tehdä hiusten kasvatuksesta hankalampaa. Jos hiusten oheneminen vaivaa, täältä löydät neuvoja vetäytyvän hiusrajan hoitoon.
 • Hormonit – Testosteronihormoni ohjaa monia toimintoja miesten elimistössä, parrankasvu mukaan lukien. Korkea testosteronitaso voi nopeuttaa parran kasvatusta, kun taas alhainen testosteronitaso voi tehdä parran tai viiksien kasvatuksesta hyvinkin hankalaa.

Kuinka kasvattaa parta nopeammin

Beard growth stages anagen catagen telogen

Jos haluat tietää, miten kasvattaa parta nopeammin, ensimmäinen vinkkini on olla kärsivällinen. Parran kasvatus vaatii aikaa, joten ole kärsivällinen ja yritä olla trimmaamatta ja ajamatta partaa ollenkaan kasvatuksen alkuvaiheessa.

Nopeuta parrankasvua näiden parran kasvatus vinkkien avulla:

 • Nuku tarpeeksi – Tarpeellisen unen saanti on tärkeää monessa asiassa, ja näin on myös parrankasvun kanssa. Liian vähäinen unensaanti voi nimittäin mm. vähentää testosteronitasoja. Pyri siis nukkumaan vähintään 7-8 tuntia päivässä, jos tavoitteenasi on kasvattaa parta nopeammin.
 • Muista liikkua – Nopeuta parrankasvua käymällä säännöllisesti salilla. Säännöllinen liikunta parantaa verenkiertoa ja nostaa testosteronitasoja, joka voi puolestaan edistää parran kasvua.
 • Hallitse stressiä – Tämä on itsestään selvää. Liiallinen stressi liitetään moniin fyysisiin ja psyykkisiin vaivoihin. Se voi hidastaa parran kasvatusta ja johtaa jopa hiusten ja muiden ihokarvojen irtoamiseen.
 • Lopeta tupakointi – Kaikkien, ketkä haluavat oppia kuinka kasvattaa parta, tulisi tietää tämä. Tupakointi vahingoittaa karvatuppeja sekä hidastaa verenkiertoa, jotka molemmat ovat haitaksi parrankasvulle.
 • Noudata terveellistä ruokavaliota – Syö paljon hedelmiä ja vihanneksia, sekä nauti hiusten ja ihon kuntoa edistäviä vitamiineja. Täältä löydät listan parhaista vitamiineista ja mineraaleista hiusten kasvuun!

6 tärkeää vinkkiä parranhoitoon

Yksi parhaista menetelmistä siihen, miten kasvattaa parta nopeammin, on oppia pitämään parrasta huolta asianmukaisella tavalla. Nopeuta parrankasvua ja pidä partasi huippukunnossa näiden vinkkien avulla.

Pidä kiinni päivittäisestä rutiinista

Parran päivittäinen hoito on iso osa parran kasvatusprosessia. Jos katsotaan asiaa vielä laajemmin, suosittelen luomaan päivittäisen rutiiniin, joka pitää yllä terveyttäsi kokonaisvaltaisesti. Terveellisen ruokavalion noudattaminen, säännöllinen liikunta sekä stressinhallinta ovat kaikkia tärkeitä juttuja, jos tavoitteenasi kasvattaa parta nopeammin.

Pese parta päivittäin

Sinun tulisi pestä partasi perusteellisesti osana päivittäistä rutiiniasi. Käytä hellävaraista partashampoota, jotta parta ja sen alainen iho pysyy puhtaana luoden ihanteelliset olosuhteet parrankasvuun. Valitse shampoo, joka sisältää parran kasvua tukevia ainesosia, kuten Wonder Beard™ Shampoo.

Tehosta kasvua partaseerumin avulla

Säännöllisen pesemisen lisäksi, parran kasvatus aineen, kuten partaseerumin, käyttö on oiva tapaa edistää parran kasvatusta. Suosittelen Hairlustin Wonder Beard™ Growth Serum -partaseerumia. Tämän parran kasvatus aineen koostumus sisältää patentoitua CAPIXYL™ -peptidiyhdistelmää sekä kofeiinia, jotka edistävät parran kasvua ja tuuheutta.

Vähennä kutinaa ja kuivuutta partaöljyn avulla

Monet, joiden haaveena on kasvattaa parta nopeammin, kokevat parran ja ihon kutinaa ja kuivuutta. Kutina on valitettavasti usein osa parran kasvatusta, mutta parran säännöllinen kosteuttaminen onneksi helpottaa. Partaöljy pitää partasi kosteutettuna ja ravittuna koko päivän, joten voit unohtaa kutinan, kuivuuden ja katkeilun.

Käytä harjaa kuorintaan ja muotoiluun

Suihkussa ollessani tykkään käyttää pehmeää, silikonista harjaa sekä parran että hiuspohjan kuorintaan. Suosittelen kokeilemaan Hairlustin Scalp Delight™ Scalp Massage Brush -hierontaharjaa puhdistamaan ylimääräisen lian, öljyn ja tuotejäämät.

Kuori viikoittain

Parranalaisen ihon kuoriminen kerran tai kaksi viikossa on välttämätöntä, jotta voit pitää sisäänkasvaneet karvat ja hilseilyn loitolla. Helppo tapa kuoria on käyttää Scalp Delight™ Detox Scrub -kuorintaa, jonka avulla voit hellävaraisesti poistaa kuolleet ihosolut ja lian.

Parran kasvatus aineet: Toimivatko ne?

Minoksidiili

Kun puhutaan siitä kuinka kasvattaa parta nopeammin, suosittelevat jotkut minoksidiilia. Vaikka kyseessä onkin tehokas aine, joka voi edistää parran kasvatusta, sillä voi olla epämiellyttäviä sivuvaikutuksia, kuten ihon punoitus, kutina ja hilseily. Lisäksi tulosten pysyvyys vaatii säännöllistä käyttöä, ja tuotteen käytön lopettaminen voi johtaa partakarvojen irtoamiseen.

Mikroneulaus

Dermarollerit eli mikroneulausrullat koostuvat hyvin pienistä neuloista, jotka lävistävät ihon kiihdyttääkseen kollageenin muodostumista. Niiden on todettu vaikuttavan ihoon sekä mahdollisesti hiusten kasvua kiihdyttävästi päänahkaan. On kuitenkin olemassa vähän todisteita siitä, että niistä olisi apua parran kasvatusprosessissa.

Parran kasvatus seerumi

Jos mietit, miten kasvattaa parta nopeasti, partaseerumi on ehdottomasti yksi parhaista tuotteista. Hairlustin aktiivisia ainesosia, kuten biotiinia ja kofeiinia, sisältävä Wonder Beard™ Growth Serum -partaseerumi on erittäin monitehoinen parran kasvatus aine. Se on lisäksi sertifioidusti vegaaninen ja perustuu luonnollisiin ainesosiin hormonien sijaan!

Partaöljy

Nopeuta parrankasvua partaöljyn avulla pitämällä parta kosteutettuna. Partaöljy on erinomainen tapa pitää parta pehmeänä ja se voi jopa lisätä parran tiheyttä. Lisäksi oikeanlainen partaöljy, kuten Wonder Beard™ Grooming Oil, voi olla avuksi myös kutinaan.

Yleisiä parran kasvatusongelmia

Jos olet ensimmäistä kertaa opettelemassa miten kasvattaa parta nopeammin, saatat kohdata parran kasvatusprosessin aikana erinäisiä ongelmia. Onneksi suurin osa näistä ongelmista on helppo korjata, mutta on kuitenkin hyödyllistä olla tietoinen niistä, niin voit välttyä turhautumisilta kasvatuksen aikana.

Beard dandruff and ingrown hair

Kutina ja hilseily

Jos parran kasvatus alkaa ihan alusta alkaen, tulet luultavasti kokemaan kutinaa parran kasvatusprosessin aikana. Kuivuutta ja parran hilseilyä saattaa myös ilmetä, jos et pidä partaasi hyvin kosteutettuna. Helppo tapa vähentää kutinaa ja hilsettä on parran päivittäinen pesu, kuorinta ja kosteuttaminen. Jos kutina ja hilseily jatkuu pidemmän aikaa, taustalla voi kuitenkin olla myös muita ongelmia, samalla tavalla kuin jos kärsit hiuspohjan hilseestä.

Laikukas parta

Partaa kasvattaessani olen itse huomannut, että jotkut alueet kasvavat toisia nopeammin. Tämä voi johtaa siihen, että parta näyttää laikukkaalta, mikä voi tuottaa pettymyksiä heille, jotka kokeilevat miten kasvattaa parta ensimmäistä kertaa.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että epätasainen kasvu on täysin luonnollista ja johtuu yksinkertaisesti siitä, että kaikki partakarvat eivät kasva samaa vauhtia. Yksi erinomainen parran kasvatus vinkki on taistella vastaan halua ajaa parta pois. Kun olet kärsivällinen, etkä odota liikoja liian aikaisin, tulet huomaamaan, että jotkut suortuvat vain vaativat hieman enemmän aikaa kasvaa, mutta lopulta parta alkaa täyttyä.

Sisäänkasvaneet karvat

Kun kokeilet miten kasvattaa parta, sisäänkasvaneet karvat voivat olla kivulias, kutiseva ja ärsyttävä osa parran kasvatusprosessia. Erityisesti jos partasi on kihara, ovat sisäänkasvaneet karvat yleinen vaiva. Ne ilmaantuvat yleensä anageenivaiheen alussa, jolloin partakarvat alkavat kasvaa ulos karvatupeista, mutta käpristyvätkin sitten takaisin ihoa kohti.

Yksi parhaista tavoista ehkäistä sisäänkasvaneita karvoja on parran kosteutus. Kuivuus johtaa hilseilyyn ja ihon ärtymiseen, joka tekee sisäänkasvaneiden karvojen muodostumisesta todennäköisempää. Toinen hyvä vinkki on parran säännöllinen kuoriminen.

Loppujen lopuksi, parran kasvatus voi olla tosi mukava ja mielenkiintoinen kokemus. Etenkin jos et ole aiemmin kokeillut kasvattaa partaa, voit huomata positiivisia muutoksia sekä ulkonäössäsi että itsetunnossasi. Nyt kun sinulla on kaikki tieto siihen miten kasvattaa parta - eikun kasvattamaan!

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Partashampoon käyttö: Kaikki parran pesusta + hoitovinkit

  Partashampoon käyttö: Kaikki parran pesusta + hoitovinkit

 • Paras partaöljy

  10 Partaöljyn kaytön hyötyä & millainen on paras partaöljy?

 • Luonnonkiharien hiusten muotoiluopas: Näin tuot luonnonkiharat esiin

  Luonnonkiharien hiusten muotoiluopas: Näin tuot luonnonkiharat esiin

 • Näin teet tyylikkään wet look -kampauksen + tarvitsemasi tuotteet

  Näin teet tyylikkään wet look -kampauksen + tarvitsemasi tuotteet

 • Aloe veran hyödyt hiuksille + parhaat aloe vera shampoot

  Aloe veran hyödyt hiuksille + parhaat aloe vera shampoot

Katso kaikki artikkelit