Overgangsalder og hårtab: Årsag, forbyggelse & behandlingKatso kaikki artikkelit

Vaihdevuodet & hiustenlähtö: 6 vinkkiä hormonaaliseen hiustenlähtöön

Olet varmaankin tietoinen vaihdevuosien yleisistä oireista, kuten kuumista aalloista ja mielialan muutoksista. Mutta entäs vaihdevuosien aiheuttama hormonaalinen hiustenlähtö?

Liittyvätkö vaihdevuodet hiustenlähtöön? Kyllä, ja ohenevat hiukset vaihdevuosien aikana ovat ongelma monille naisille. Mutta mistä vaihdevuosien hiustenlähtö johtuu, ja millaista apua vaihdevuosien hiustenlähtöön on olemassa? Jatka lukemista, jos sinulla on ilmennyt vaihdevuosien hiustenlähtö tai hiusten oheneminen ennen vaihdevuosien alkamista, ja haluat vastauksen näihin kysymyksiin.

Sisältö

Liittyvätkö vaihdevuodet hiustenlähtöön?

Kuinka vaihdevuodet ja hiukset sitten liittyvät toisiinsa? Kuten harmaat hiukset myös vaihdevuodet ovat luonnollinen osa ikääntymisprosessia. Menopaussi eli vaihdevuodet alkavat naisilla yleensä noin 50 vuoden iässä. Vaihdevuosien aikana munasarjat tuottavat asteittain vähemmän sukupuolihormoneja, kuten estrogeenia ja keltarauhashormonia eli progesteronia. Tämä hormonitasapainon vaihtelu aiheuttaa monia muutoksia kehossa, kuten kuumia aaltoja, mielialan vaihtelua, painonnousua, unettomuutta ja jopa vaihdevuosien hiustenlähtöä. Vaihdevuodet voivat siis aiheuttaa sen, että hiukset ovat ohuemmat ja hauraammat kuin ennen menopaussia. Estrogeenin puute ja hiustenlähtö liittyvät siis toisiinsa.

Mistä hormonaalinen hiustenlähtö vaihdevuosien aikana sitten johtuu? Hormonit, kuten estrogeeni ja progesteroni auttavat pidentämään hiusten kasvuvaihetta meidän ollessa nuorempia. Pidempi kasvuvaihe saa hiukset kasvamaan nopeammin sekä pidemmän aikaa.

Hormonien tuotannon väheneminen ja estrogeenin puute vaihdevuosien aikana puolestaan aiheuttaa hiusten kasvuvaiheen huomattavan lyhenemisen. Tämän takia vaihdevuosien aikana hiukset kasvavat hitaammin. Koska vaihdevuosien hiukset kasvavat hitaammin, uusia hiuksia ei ehdi kasvamaan luonnollisesti irtoavien hiusten tilalle, joten ajan myötä hiukset ohenevat. Tämä on pähkinänkuoressa se, miten vaihdevuodet, estrogeenin puute ja hiustenlähtö liittyvät toisiinsa!

Ei kannata kuitenkaan huolestua! Vaihdevuosien hiustenlähtö on yleensä hormonaalinen hiustenlähtömuoto, eikä se johdu mistään sairaudesta. Vaikka vaihdevuosien aiheuttama hormonaalinen hiustenlähtö naisilla on täysin luonnollinen osa ikääntymistä, tottakai kannattaa varmistaa lääkärin kanssa, että hiustenlähtö ei johdu jostain muusta tekijästä.

Vaikka sinulla ilmenisi vaihdevuosien aiheuttama hormonaalinen hiustenlähtö tai vaihdevuodet aiheuttaisivat sinulle ohenevat hiukset, se ei tarkoita, ettet voisi tehdä asialle mitään! Apua vaihdevuosien hiustenlähtöön on montaa erilaista. On olemassa keinoja, joiden avulla voit hoitaa ohenevia vaihdevuosien hiuksia ja vähentää näkyviä vaikutuksia, joita vaihdevuosien hiustenlähtö aiheuttaa (tästä lisää myöhemmin).

Vaihdevuodet ja hiustenlähtö - oireet

Vaihdevuosien hiustenlähtö ilmenee naisilla yleensä eri tavalla kuin miesten hiustenlähtö. Miehiltä hiuksia lähtee yleensä runsaasti päälaen alueelta ja hiuksista jää jäljelle hevosenkengän muotoinen kuvio pään sivuille ja taakse. Naisilla vaihdevuodet puolestaan aiheuttavat hiustenlähtöä, jossa hiukset ohenevat yleisesti. Koska vaihdevuodet saavat aikaan sen, että hiukset ohenevat asteittain ja tasaisesti joka puolelta, tämä hormonaalinen hiustenlähtö voi jäädä aluksi huomaamatta!

Jos vaihdevuodet ja hiustenlähtö huolestuttaa, tässä muutama merkki, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

 • Levenevä jakaus
 • Päänahan näkyminen hiusten läpi (etenkin hiusrajan ja jakauksen kohdalla)
 • Ohuempi poninhäntä
 • Hiusten lisääntynyt irtoaminen nukkuessa, harjatessa ja suihkussa
 • Hiukset ovat elottomat ja vaikeammat muotoilla
 • Hiukset katkeilevat normaalia helpommin

Erittäin harvoissa tapauksissa vaihdevuodet voivat aiheuttaa huomattavaa hiustenlähtöä ja hiusten ohenemista päälaella tai pään sivuilla.

Mitä aiemmin huomaat nämä merkit ja haet apua vaihdevuosien hiustenlähtöön, sitä helpompi vaihdevuosien hiustenlähtöä on hoitaa. Pidä siis silmällä näitä merkkejä!!

Aiheuttavatko vaihdevuodet hiustenlähtöä monilla naisilla?


Usko tai älä, mutta vaihdevuosien aiheuttama hormonaalinen hiustenlähtö naisilla on erittäin yleistä. Vaihdevuodet läpikäyneistä naisista jopa kaksi kolmasosaa havaitsee hiusten ohenemista tai kaljuja kohtia päälaella. Vaihdevuosien hiustenlähtö on myös yleistä kaikkien etnisten ryhmien keskuudessa. Ohenevat hiukset vaihdevuosien aikana on myös liitetty geeneihin. Jos vaihdevuodet ovat aiheuttaneet ohenevat hiukset perheenjäsenellesi, on siis todennäköisempää, että myös sinulla ilmenee vaihdevuosien aiheuttamaa hormonaalista hiustenlähtöä.

Mistä muusta syystä vaihdevuosien hiustenlähtö voi johtua?

Vaihdevuosien hiustenlähtö on yleensä hormonaalinen hiustenlähtömuoto, joka johtuu hormonitasapainon järkkymisestä. Vaihdevuodet ei kuitenkaan ole ainoa syy hiustenlähtöön. Esimerkiksi stressi, lääkitys, sairaus tai vitamiinin puutos voivat saada aikaan ohenevat hiukset. Vaihdevuosien aiheuttama hormonaalinen hiustenlähtö voi myös pahentua näiden tekijöiden seurauksena.

Medical Issues

Jos sinulla ilmenee vaihdevuosien hiustenlähtöä, kannattaakin tarkistaa lääkärin kanssa, ettei hiustenlähtöön vaikuta myös jokin muu tekijä.

Entäs esivaihdevuodet ja hiustenlähtö?

Esivaihdevuodet on aika ennen varsinaisten vaihdevuosien alkamista. Tänä aikana hormonitaso alkaa muuttua kehon valmistautuessa vaihdevuosiin. Esivaihdevuodet alkavat naisilla yleensä noin 45 ikävuoden kieppeillä, mutta joillain esivaihdevuosien oireita ei ilmene ollenkaan. Koska hormonaalinen hiustenlähtö esivaihdevuosien aikana johtuu samoista muutoksista kuin vaihdevuosien hiustenlähtö, oireet ovat samanlaisia. Tämän lisäksi esivaihdevuodet voivat saada hiukset näyttämään elottomammilta ja tuntumaan kuivemmilta.

Mistä olisi sitten apua vaihdevuosien hiustenlähtöön tai esivaihdevuosien hiustenlähtöön? Koska estrogeenin puute ja hiustenlähtö ennen varsinaisia vaihdevuosia on myös hormonaalinen hiustenlähtömuoto, me suosittelemme hoitamaan sitä samalla tavalla kuin vaihdevuosien hiustenlähtöä. Voitkin siis seurata samoja alla olevia vinkkejä!

Onko vaihdevuosien hiustenlähtö estettävissä?

Vaihdevuodet voivat siis aiheuttaa estrogeenin puutteesta johtuvaa hiustenlähtöä tai ohenevat hiukset - mutta voiko sitä estää? Tässä meidän vinkit:

Estä vaihdevuosien hiustenlähtö Vinkki #1:Tarkkaile hiuksiasi

Kuten aiemmin mainitsin, on tärkeää reagoida ensimmäisiin merkkeihin siitä, että vaihdevuodet aiheuttavat hiustenlähtöä. Pidä hiuksia silmällä ja varaa aika ihotautilääkärille, jos huomaat muutoksia.

Estä vaihdevuosien hiustenlähtö Vinkki #2: Vältä voimakkaita kemikaaleja sisältäviä tuotteita

Hiuksemme muuttuvat hennommiksi ja hauraammiksi vanhetessamme. Tämän takia vaihdevuosina hiukset tarvitsevat sellaisia tuotteita, jotka eivät vahingoita jo ennestään heikompia hiuksia. Käytä hellävaraisia tuotteita, jotka sisältävät luonnollisia ainesosia ja ravitsevat hiuksia ulkoapäin.

Estä vaihdevuosien hiustenlähtö Vinkki #3: Käsittele hiuksia hellävaraisesti

Koska vaihdevuodet saavat hiukset kasvamaan hitaammin, on tärkeää huolehtia hyvin niistä hiuksista joita sinulla vielä on. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulisi olla erityisen varovainen kuumien muotoilulaitteiden sekä hiusvärien kanssa! Liika muotoilu ja käsittely aiheuttaa hiusten katkeilua, joka saa hennot hiukset ohenemaan entisestään.

Yksi helppo tapa saada apua vaihdevuosien hiustenlähtöön on vaihtaa normaali harja Wet Brush -harjaan tai harvapiikkiseen kampaan. Wet Hair Detangler Brush -harjan pehmeät silikoniharjakset selvittävät hiukset hellävaraisesti ja aiheuttavat paljon vähemmän katkeilua kuin tavallinen kampa tai harja.

Mistä apua vaihdevuosien hiustenlähtöön?

Jos vaihdevuodet aiheuttavat sinulla hiustenlähtöä, ensimmäinen askel on varata aika lääkärille. Lääkäri voi antaa diagnoosin ja varmistaa, että vaihdevuosien hiustenlähtöön ei vaikuta hormonien lisäksi muut tekijät, esimerkiksi vitamiinin puutos.

Jos lääkärisi diagnosoi, että sinulla on vaihdevuosien aiheuttama estrogeenin puute ja hiustenlähtö, he voivat suositella hormonikorvaushoitoa tai jotakin muuta hoitoa avuksi estrogeenin puutteeseen ja hiustenlähtöön sekä muihin vaihdevuosioireisiin. Hormonikorvaushoito voi antaa apua vaihdevuosien hiustenlähtöön, mutta hoidossa on tietysti myös riskinsä.

Vaihtoehtoisesti voit harkita ajan varaamista sellaiselle lääkärille, joka on erikoistunut hiusten kasvun palauttamiseen. Lääkäri voi suositella seuraavia lääkityksiä tai hoitoja antamaan apua vaihdevuosien hiustenlähtöön:

Minoksidiili: Minoksidiili on topikaalinen (ihon pinnalle levitettävä) lääke, joka kiihdyttää verenkiertoa hiuspohjassa ja hiustupeissa, josta voi olla apua vaihdevuosien hiustenlähtöön. Valitettavasti minoksidiilillä voi olla epämiellyttäviä sivuvaikutuksia, kuten ihon ärsyyntyminen, ja tästä syystä sen käyttöä on rajoitettu monissa maissa. Rosmariiniöljyn on osoitettu antavan minoksidiilin kaltaisia hyötyjä ilman sivuvaikutuksia.

PRP (Platelet-Rich Plasma) -hoito: PRP-hoidossa hiuspohjaan injektoidaan veriplasmaa. Tämän ajatellaan edistävän hiusten kasvua, ja joissain tapauksissa tutkimukset ovat osoittaneet PRP-hoidon auttavan hiustenlähtöön.

Laserhoidot: Laserhoidossa hiuspohjaa stimuloidaan pienitehoisen laserin avulla hiusten kasvun edistämiseksi. Laserhoidosta ajatellaan olevan apua vaihdevuosien hiustenlähtöön, vaikkakaan tätä ei ole tieteellisesti todistettu.

6 Vinkkiä: Vaihdevuodet ja ohenevat hiukset

On myös olemassa elämäntapamuutoksia, joiden avulla voit saada apua vaihdevuosien hiustenlähtöön:

1. Syö terveellisesti

Eat a Hair-Healthy Diet

Huono ruokavalio voi vaikuttaa vaihdevuosien hiustenlähtöön. Varmista, että ruokavaliosi sisältää paljon proteiinia sekä muita ravintoaineita, jotka ovat välttämättömiä terveiden hiusten kasvulle. Miksi paljon proteiinia? Hiustupet rakentavat hiuksemme siitä proteiinista, jota me syömme. Hiusten kasvu voikin siis kärsiä, jos ruokavaliosi ei sisällä tarpeeksi proteiinia.

Proteiinin lisäksi hiustupet tarvitsevat tarpeeksi vitamiineja ja mineraaleja pitääkseen yllä normaalia hiusten kasvua. Varmistaaksesi, että saat kaikkia näitä ravintoaineita, harkitse lisäravinteen käyttöa. Esimerkiksi Hair Formula Gummies tai Tablets -lisäravinteet ovat erinomainen vaihtoehto. Nämä hiuksille tarkoitetut lisäravinteet sisältävät kaikkia niitä vitamiineja ja mineraaleja, joita hiustuppesi tarvitsevat normaaliin hiusten kasvuun. Tämän lisäksi pureskeltavat Hair Formula Gummies for Women -vitamiinit nautitaan herkullisina viinikumeina, joten ne on helppo muistaa ottaa säännöllisesti!

Lue lisää lisäravinteista: Toimivatko hiuksille tarkoitetut lisäravinteet oikeasti?

2. Ravitse hiuksia ulkoapäin

Nourish from the Outside

Toinen tapa varmistaa, että hiuksesi pysyvät terveinä, ja josta voi olla apua vaihdevuosien hiustenlähtöön, on vahvistaa hiuksia myös ulkoapäin hiusten kasvua tukevilla tuotteilla. Suosittelen vaihtamaan tavallisen shampoon ja hoitoaineen Grow Perfect™ Duoon. Tämä shampoo ja hoitoaine sisältävät kliinisesti todistettua Anagain™:ia ja rosmariiniöljyä, jotka ehkäisevät hiustenlähtöä ja ylläpitävät hiuspohjan terveyttä.

Saadaksesi vielä paremmat tulokset tällä shampoolla ja hoitoaineella, käytä hiusten pesun jälkeen Grow Perfect™ Hair Growth Serum -hiusseerumia, joka perustuu luonnollisiin ainesosiin, joiden on todistettu lisäävän hiusten kasvua, parantavan hiuspohjan terveyttä ja ehkäisevän hiusten irtoilua.

3. Suojaa hiukset UV-säteiltä

Protect Your Hair from UV Rays

Aurinko voi vahingoittaa hiuksiasi samalla tavalla kuin se vahingoittaa ihoasi. Jos vaihdevuodet ovat aiheuttaneet sinulla hiustenlähtöä, kannattaa olla huolellinen, että suojaat jäljellä olevia hiuksia auringolta. Käytä hattua tai UV-suojan sisältävää muotoilutuotetta, kuten Sun Defense Hair Mist -suihketta.

4. Vaihda puuvilla bambuun

Sleep on Bamboo

Toinen helppo tapa antaa hiuksille apua vaihdevuosien hiustenlähtöön on käyttää bambusta valmistettua lakanoita, esimerkiksi Silky Bamboo Pillowcase -bambutyynyliinaa ja pussilakanaa! Miksi? Bambu on paljon pehmeämpi kuitu kuin puuvilla, joka tarkoittaa sitä, että se ei hankaa tai kuivata hiuksia nukkuessa.

Jos haluat lisää suojaa unten mailla, käytä Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm - tehohoitoa ja laita hiuksiin hellävarainen kampaus, kuten löysä letti, yön ajaksi.

5. Vähennä stressiä

Reduce Stress Levels

Stressillä voi olla myös negatiivinen vaikutus hiuksiin. Jos sinulla ilmenee vaihdevuosien aiheuttamaa hormonaalista hiustenlähtöä, stressitasoon kannattaa kiinnittää huomiota. Liikunta, meditaatio ja muut stressiä lievittävät aktiviteetit voivat vähentää vaihdevuosien oireita, kuten mielialan vaihtelua, painonnousua ja univaikeuksia, ja niistä voi olla myös apua vaihdevuosien hiustenlähtöön.

6. Vaihda hiustyyliä

Change Your Hairstyle

Jos sinulla ilmenee vaihdevuosien aiheuttama hormonaalinen hiustenlähtö, saattaa olla, että normaali hiustyylisi ei näytä enää yhtä hyvältä. Joten seuraava tehtäväsi on vierailla kampaajalla saadaksesi sellaisen hiustyylin, joka sopii paremmin hennoille hiuksille.

Koska vaihdevuodet saavat usein aikaan sen, että hiukset ovat ohuemmat ja hennommat, on todennäköistä, että kampaajasi suosittelee sinulle lyhyempää leikkausta. Lyhyt hiustyyli antaa lisää tuuheutta oheneviin ja hentoihin hiuksiin. Voit myös kokeilla vaaleita tai tummia raitoja, jotka antavat hiuksille lisää ulottuvuutta ja syvyyttä.

Hiustesti

Löydä sinulle sopivimmat tuotteet

Tee testi

Toivottavasti olet saanut tästä artikkelista apua vaihdevuosien hiustenlähtöön ja tiedät mitä tehdä seuraavaksi, jos estrogeenin puute ja hiustenlähtö vaivaavat.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Hiusraja karkaa? Hiusten harvenemisen syyt ja hoito

  Hiusraja karkaa? Hiusten harvenemisen syyt ja hoito

 • Kipeä päänahka

  Herkkä ja kipeä päänahka? Mitä tehdä kun päänahan arkuus ja kipu vaivaavat

 • Hurtigere voksende hår

  Miten saada hiukset kasvamaan nopeasti? Tehokkaimmat keinot

 • 10 parasta hiusvitamiinia & miten vitamiinit hiuksille oikeasti toimivat

  10 parasta hiusvitamiinia & miten vitamiinit hiuksille oikeasti toimivat

 • Biotin til håret: Hvilke resultater kan du forvente & hvornår?

  Biotiini hiuksille: millaisia tuloksia voit odottaa biotiinilta hiusten kasvuun?

Katso kaikki artikkelit