Katkeilevat hiuksetKatso kaikki artikkelit

Miten saada kuivat ja katkeilevat hiukset kuntoon? 12 parasta vinkkiä

Jos sinulla ilmenee kaksihaaraisia tai hiusten kuivuutta ja irtoilua, sinulla on luultavasti katkeilevat hiukset. Älä huoli, sillä on onneksi keinoja, joiden avulla voit saada katkeilevat hiukset kuntoon.

Joskus kuivat ja katkeilevat hiukset voidaan hoitaa niinkin yksinkertaisesti kuin käyttämällä tehohoitavaa hiusnaamiota tai hellävaraista hiusharjaa.

Käyn läpi tässä artikkelissa mistä kuivat ja katkeilevat hiukset johtuvat, miltä hauraat hiukset näyttävät ja tuntuvat, sekä millaisten hoitojen ja menetelmien avulla voit vähentää katkeilua ja saat katkeilevat hiukset kuntoon.

Sisältö

Mitä ovat katkeilevat hiukset?

Kun hiusten uloimmasta kerroksesta tulee hauras ja heikko, se aiheuttaa vaurioita ja esimerkiksi juuri päällimmäiset hiukset katkeilevat. Katkeilevat ja hauraat hiukset voi huomata esimerkiksi haaroittuneista latvoista tai siitä, että hiukset näyttävät ja tuntuvat kuivilta ja vaurioituneilta. Kuivat ja katkeilevat hiukset voivat tehdä hiuksista myös pörröisen näköiset, sillä sinulle muodostuu kaksihaaraisia ja kun päällimmäiset hiukset katkeilevat, hiuksissasi ilmenee näkyviä lyhyitä suortuvia eli ns. vauvahiuksia.

Kuivat ja katkeilevat hiukset voivat johtua monesta eri syystä, jotka aion käydä läpi hetken päästä.

On tärkeää muistaa, että vaikka pitäisitkin hiuksistasi hyvää huolta, sinulla voi silti ilmetä katkeilevat hiukset.

Katkeilevat hiukset vs. hiusten irtoaminen

Hair breakage shedding loss

Ennen kuin käyn läpi miksi kaikki tai vain päällimmäiset hiukset katkeilevat, on tärkeää ymmärtää ero hiusten katkeilun ja irtoamisen välillä. Kuivat ja katkeilevat hiukset johtuvat hiusten vaurioitumisesta ja kuivumisesta, jolloin hius katkeaa tai haaroittuu keskeltä. Hiusten irtoaminen juurineen on puolestaan osa hiusten normaalia elinkaarta.

Hiuksesi kasvavat kasvukierron mukaan ja suortuvien irtoaminen on osa tätä kiertoa. On täysin normaalia, että meiltä irtoaa 30-150 hiussuortuvaa päivittäin.

Kun hiukset irtoavat normaalin kasvukierron mukaan, suortuva irtoaa kokonaisena juurineen. Usein irtoavan hiuksen päässä on myös pieni valkoinen nypykkä, joka tulee ulos siitä hiustupesta, josta kyseinen suortuva kasvoi. Itse olen huomannut, että minulta yleensä irtoaa hiuksia suihkussa. Kun hieron päänahkaani shampoolla, se irrottaa jo entuudestaan tippumassa olleet suortuvat. Jos olet huolissasi, että sinulta irtoaa tavallista enemmän hiuksia, voit löytää tästä artikkelista yleisiä merkkejä ja syitä naisten hiustenlähtöön.

Alla olen listannut merkkejä siitä, että sinulla saattaa olla katkeilevat hiukset normaalin hiusten irtoamisen sijaan:

Merkkejä katkeilevista hiuksista:

 • Haaroittuneet ja vaurioituneet latvat
 • Hiukset takkuuntuvat usein ja vaikeasti
 • Lyhyet katkenneet suortuvat
 • Kuivat hiukset, jotka tuntuvat hauraalta
 • Kiharasi ovat pörröiset eivätkä erotu selkeästi

Vakavampia merkkejä katkeilusta:

 • Hiusten oheneminen
 • Huomattava hiustenlähtö
 • Paljon lyhyitä, katkenneita hiuksia päälaella

Millaiset hiukset katkeilevat helpommin

Harmaat hiukset

Ikääntyessämme hiuksemme menettävät hitaasti kykynsä säilyttää kosteutta. Hiuksista tulee myös hennommat, sillä hiusten uloin kerros ohenee. Tämän vuoksi sinulla voi olla kuivat ja hauraat hiukset, ja esimerkiksi päällimmäiset hiukset katkeilevat helpommin.

Jos haluat tietää lisää aiheesta, täältä löydät tietopaketin hiusten harmaantumisesta.

Karkeat hiukset

Karkeat hiukset ovat normaalia paksummat ja yleisimmät karkealaatuiset hiustyypit ovat kiharat tai säkkärät hiukset. Karheat hiukset katkeilevat helpommin, sillä ne ovat muita hiuslaatuja kuivemmat. Jos sinulla on haaroittuneita latvoja ja hiukset tuntuvat kuivilta tai kiharasi eivät tunnu kovinkaan elinvoimaisilta, voit kärsiä hauraista ja katkeilevista hiuksista.

Lue tästä artikkelista parhaat neuvot kiharien hiusten hoitoon.

Hennot hiukset

Hentojen hiusten halkaisija on pienempi kuin normaalien tai karheiden hiusten. Tämän vuoksi ne ovat hauraampia ja alttiita katkeilemaan. Hennot hiukset voivat haaroittua tai katkeilla kovakätisen harjauksen, pyyhkeellä hankaamisen tai kuumien muotoiluvälineiden käytön vuoksi. Hennot hiukset voivat myös katkeilla ja vaurioitua entisestään vaikeasti selvitettävien takkujen seurauksena.

Vaurioituneet hiukset

Jos hiuksesi käyvät vaalennuksen tai muun rankan kemiallisen käsittelyn läpi säännöllisesti, muotoilet niitä usein lämmön avulla tai jos vietät paljon aikaa auringossa, aiheutat hiuksillesi vaurioita. Kun hiukset vaurioituvat, niistä tulee hauraat ja ne menettävät kykynsä säilyttää kosteutta.

Jos vauriot ovat todella vakavia, voivat hiukset tuntua purkkamaisen sitkeiltä ja tahmeilta, sekä hiukset voivat katkeilla lähempänä hiusjuuria.

Porosity

Korkeahuokoiset hiukset (I.)

Hiusten huokoisuus viittaa siihen, kuinka hyvin hiuksesi imevät ja säilyttävät kosteutta.

Korkeahuokoiset hiukset tarkoittavat sitä, että hiusten uloimmassa kerroksessa on isompia aukkoja, joiden ansiosta hiuksiin imeytyy kosteutta, mutta ne eivät pysty säilyttämään sitä. Tämän vuoksi hiukset eivät pysy kosteutettuina ja katkeilevat hiukset ilmenevät helpommin.

Matalahuokoiset hiukset (II.)

Matalahuokoisten hiusten uloin kerros on puolestaan tiivis ja siinä on vähän aukkoja. Hiusten uloin kerros ei voi imeä kosteutta itseensä helposti, jonka vuoksi hiustuotteet asettuvat hiusten päälle eivätkä imeydy hiuksiin tehokkaasti. Tämä voi saada aikaan hauraat hiukset, jonka takia esimerkiksi päällimmäiset hiukset katkeilevat helpommin.

Matalahuokoisten hiusten proteiinipitoisuus on luonnostaan korkeampi, joten proteiinia sisältävät tuotteet voivat vaurioittaa hiuksia entisestään. Tämän sijaan sinun tulisi käyttää tuotteita, jotka sisältävät paljon kosteutta imeviä humektantteja.

Katkeilevat hiukset: 12 yleistä syytä ja hoitoa

Alta löydät 12 yleistä syytä siihen, miksi sinulla voi olla katkeilevat hiukset. Älä huoli, sillä olen lisännyt jokaisen syyn alle katkeilevat hiukset hoitomenetelmän ja vinkkejä.

1. Lämmön aiheuttamat vauriot

Hiuksia on kiva muotoilla, mutta kuumien muotoiluvälineiden säännöllinen käyttö ei ole hyväksi hiuksille. Hiustenkuivaajat, kihartimet ja suoristusraudat voivat kuivattaa hiuksia liikaa ja vahingoittaa hiusten ulointa kerrosta. Jos käytät kuumia muotoiluvälineitä ilman lämpösuojaa, hiukset vaurioituvat vielä pahemmin. Sama pätee auringon aiheuttamiin vaurioihin. UV-säteilyn aiheuttama haitta voi olla ihan yhtä paha kuin muotoiluvälineiden, joten molempia kannattaa yrittää ennaltaehkäistä lämpösuojan avulla.

Hoitomenetelmä:

Kuumien muotoiluvälineiden sijaan, muotoile hiukset ilman lämpöä. Jos tarvitset kuuman muotoiluvälineen apua, käytä aina lämpösuojaa, kuten Thermal Shield™ Heat Protectant ennen muotoilua ja sen jälkeen suojataksesi hiusten ulointa kerrosta. Suojataksesi hiuksia auringon säteiltä, kokeile kosteuttavaa, luonnollisen UV-suojan sisältävää suihketta, kuten Sun Defense Hair Mist.

2. Kemialliset vauriot

Hiusten säännöllinen kemiallinen käsittely, kuten permanentti, kemiallinen suoristus tai vaalennus, voi aiheuttaa paljon vahinkoa hiuksille. Tällaiset hoidot ja menetelmät vahingoittavat hiusten ulointa kerrosta ja vahinkojen korjaaminen voi olla todella vaikeaa. Hiuksista voi tulla tahmeat ja sitkoiset ja ne voivat takkuuntua pahasti, joka johtaa hiusten vakavaan katkeiluun.

Hoitomenetelmä:

Jotta saat katkeilevat hiukset kuntoon, vähennä niiden kemiallista käsittelyä. Kokeile myös Protein Repair™ Hair Mask -proteiininaamiota, joka korjaa ja vahvistaa hiusten ulointa kerrosta tehokkaasti kasviperäisten mikroproteiinien avulla.

3. Hiusten kuivuus

Kuivat hiukset tarkoittavat sitä, että hiuksesi eivät saa tarpeeksi kosteutta tai ne eivät kykene säilyttämään sitä. Itse kärsin hiusten kuivuudesta ja sen hoitaminen voi olla vaativaa. Jos sinulla on kuivat hiukset ja käytät kuumia muotoiluvälineitä, harjaat hiuksia liian usein tai jos et selvitä hiuksia tarpeeksi usein, voit saada kaksihaaraisia ja päällimmäiset hiukset katkeilevat.

Hoitomenetelmä:

Käytä ravitsevaa Split Fix™ Hair Mask -hiusnaamiota ja nuku silkinpehmeällä Silky Bamboo Pillowcase -bambutyynyliinalla, jotta pidät hiukset kosteutettuina, takuttomina ja saat katkeilevat hiukset kuntoon.

4. Ruokavalio

Sillä mitä syömme voi olla iso vaikutus hiusten hyvinvointiin, ja huono ruokavalio voi saada aikaan elottomat, kuivat ja hauraat hiukset.

On tärkeää, että ruokavaliosi sisältää oikeanlaisia ravintoaineita, kuten proteiinia ja omega-3 rasvahappoja, sekä vitamiineja, kuten biotiinia ja sinkkiä, jotka edistävät hiusten terveyttä. Myös runsas vedensaanti on tärkeää hiusten hyvinvoinnille. Kuten sanonta kuuluu, me olemme mitä syömme, ja ihmisen keho kostuu 50%-60% vedestä.

Hoitomenetelmä:

Juo tarpeeksi vettä päivittäin sekä varmista, että saat tarpeeksi laadukkaita vitamiineja ja mineraaleja. Esimerkiksi Hair Formula Gummies for Women -pureskeltavien vitamiinien tai tablettien nauttiminen voi auttaa sinua saaman kaikki hiusten tarvitsemat tärkeät vitamiinit ja ravintoaineet.

5. Stressi

Stressi voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia kehossamme. Telogen effluvium on hiustenlähdön ja katkeilun muoto, joka voi aiheutua stressistä.

Hoitomenetelmä:

Mielen hyvinvoinnista huolehtiminen on erittäin tärkeä katkeilevat hiukset hoitomenetelmä, jos sinulla on stressiä. Varmista että saat tarpeeksi paljon unta, anna mielellesi tilaa meditoimalla ja harrasta liikuntaa, sillä nämä kaikki voivat auttaa vähentämään stressiä.

6. Tiukat kampaukset

Katkeilevat hiukset voivat johtua myös siitä millaisia kampauksia käytät. Tiukat poninhännät tai nutturat, joita tehdessä hiuksia täytyy vääntää tai kiertää, sekä kampaukset, joissa käytetään tiukkia hiuslenkkejä tai metallisia kiinnikkeitä, ovat haitallisia hiuksille.

Hoitomenetelmä:

Pidä hiuksia useammin auki tai käytä muovisia Hair Rings -hiuslenkkejä, jotka ovat hellävaraisempia hiuksille.

7. Hiusten hankaus pyyhkeellä

Hiusten voimakas hankaaminen pyyhkeellä kuivatessa voi saada aikaan katkeilevat ja sähköiset hiukset. Yleisesti ottaen, hiusten voimakas ja kovakätinen käsittely on niille haitallista, ja tämän seurauksena esimerkiksi juuri päällimmäiset hiukset katkeilevat.

Hoitomenetelmä:

Älä kuivaa hiuksia kylpypyyhkeellä, käytä sen sijaan hellävaraista Bamboo Hair Towel Wrap -hiuspyyhettä.

8. Liiallinen harjaus

On totta, että katkeilevat hiukset voivat johtua pahoista takuista, mutta myös liiallinen harjaus voi johtaa vaurioihin ja haaroittumiseen.

Hoitomenetelmä:

Harjaa hiukset hellävaraisesti suihkussa Wet Hair Detangler Brush-harjalla tai harvapiikkisellä bambukammalla ja aloita harjaus hiusten latvoista. Tämän avulla hiukset ovat selvitetyt kuivuessaan sekä voit vähentää hiusten takkuuntumista.

9. Liiallinen pesu

Kukaan ei halua rasvaisia hiuksia, mutta hiusten liiallinen pesu voi puhdistaa hiuksista myös niiden terveydelle tärkeitä öljyjä. Hiusten luonnolliset öljyt pitävät hiukset kosteutettuina, kiiltävinä ja hyvinvoivina.

Hoitomenetelmä:

Pitkitä pesuväliä, jotta säilytät hiuksissa niiden luonnolliset öljyt. Anna hiuksille lisäkosteutta Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm -hiusnaamion avulla ennen hiusten pesua. Pitääksesi hiukset kosteutettuina ja ravittuina pesujen välissä käytä Split Fix™ Leave-in Conditioner - hiuksiin jätettävää hoitoainetta.

10. Vääränlaisten tuotteiden käyttö

Kaikille on varmasti käynyt niin, että luulet uuden tuotteen ratkaisevan hiusongelmasi, mutta loppujen lopuksi tuotteesta ei ole apua, tai se jopa vahingoittaa hiuksia vielä enemmän.

Hoitomenetelmä:

Vältä sulfaatteja ja silikoneja sisältävien tuotteiden käyttöä. Joidenkin hiukset sietävät tällaisia ainesosia paremmin, mutta näin ei ole kuitenkaan kaikkien kohdalla.

Itse yritän käyttää mahdollisimman paljon tuotteita, jotka eivät sisällä sulfaatteja, kuten Split Fix™ Shampoota ja hoitoainetta, jotka puhdistavat ja hoitavat hiukset hellävaraisesti.

11. Hiusten tasoitus liian harvoin

Hiusten leikkaaminen tasaisin väliajoin pitää hiukset terveinä ja vahvoina. Jos en tasoita hiuksiani säännöllisesti, saan yleensä kaksihaaraisia, jolloin hiukset katkeilevat helpommin.

Hoitomenetelmä:

Hiusten säännöllinen leikkaus pitää latvat terveinä ja vahvoina. Jos sinulla on haaroittuneita latvoja ja et ole leikannut hiuksiasi hetkeen, sinun tulisi leikata suhteellisen pitkä pätkä pois aluksi. Vaikka tämä voi olla ärsyttävää, pitkällä aikavälillä se tulee kuitenkin auttamaan hiuksiasi kasvamaan pidemmiksi. Hyvä katkeilevat hiukset hoitomenetelmä onkin tasoittaa latvat noin 12 viikon välein, jotta hiukset pysyvät terveinä ja vahvoina.

Hiustesti

Löydä sinulle sopivimmat tuotteet

Tee testi

12. Terveysongelmat

Kuivat ja katkeilevat hiukset voivat johtua myös sairaudesta. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä voi olla kuivat tai hauraat hiukset sekä hiustenlähtöä. Kilpirauhasella on vaikutusta moniin asioihin kehossamme, mukaan lukien hiusten kasvuun ja hyvinvointiin.

Kuivat ja katkeilevat hiukset voivat johtua myös syömishäiriöistä tai huonosta ruokavaliosta. Aliravitsemuksen vuoksi hiuksesi eivät välttämättä saa niitä kaikkia ravintoaineita, joita ne tarvitsevat kasvaakseen terveiksi ja vahvoiksi.

Hoitomenetelmä:

Jos uskot, että kuivat ja katkeilevat hiukset tai hiustenlähtö johtuu sairaudesta, varaa aika lääkärille.

Loppuuko hiusten katkeilu?

Onneksi jopa vaikea hiusten katkeilu on yleensä väliaikaista. Yllä mainitsemieni katkeilevat hiukset hoitomenetelmien avulla saat toivottavasti vahvat ja terveet hiukset - jotka eivät katkeile!

Toivottavasti olen vastannut mieltä askarruttaviin kysymyksiin hauraista hiuksista ja siitä miten saat katkeilevat hiukset kuntoon.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • tørt hår og tørre spidser

  Opas: Paras kosteuttava shampoo & 8 tapaa hiusten kosteutukseen

 • Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

  Hiusten oheneminen naisilla? Kaikki todella ohuiden hiusten hoidosta

 • Hiuspuuterin käyttö: Löydä paras hiuspuuteri tuuheuttamaan hiuksia

  Hiuspuuterin käyttö: Löydä paras hiuspuuteri tuuheuttamaan hiuksia

 • Tuuheuttava shampoo ja hoitoaine: Löydä parhaat tuotteet hennoille hiuksille

  Tuuheuttava shampoo ja hoitoaine: Löydä parhaat tuotteet hennoille hiuksille

 • Paras kuivashampoo? Miksi valita luonnollinen hajusteeton kuivashampoo

  Paras kuivashampoo? Miksi valita hajusteeton kuivashampoopuuteri

Katso kaikki artikkelit