Alopecia areataKatso kaikki artikkelit

Alopecia areata: 7 parasta pälvikaljun hoitovinkkiä

Onko syy hiustenlähtöösi autoimmuunisairaus? Jos sinulla ilmenee nopeaa ja hajanaista hiustenlähtöä, syyllinen siihen voi olla autoimmuunisairaus nimeltään alopecia areata.

Alopecia areata tunnetaan paremmin nimellä pälvikalju. Se on autoimmuunisairaus, joka johtaa usein karvojen lähtöön jollain kehon alueella tai joka puolella. Vaikka hiustenlähtö alopecia areatan johdosta ei yleensä ole pysyvää, sairauteen itseensä ei ole olemassa parannuskeinoa. Jotkut alopecia areatan hoitomenetelmät voivat kuitenkin auttaa hiuksia kasvamaan takaisin nopeammin.

Jatka lukemista saadaksesi lisätietoa hiustenlähdöstä, hiusten takaisinkasvusta ja erilaisista keinoista alopecia areatan hoitoon.

Sisältö

Mikä on alopecia areata?

Alopecia areata on yleinen autoimmuunisairaus, joka saa aikaan odottamatonta ja hajanaista hiustenlähtöä. Immuunijärjestelmä suojelee kehoa ulkopuolisilta uhilta, kuten bakteereilta tai viruksilta, mutta alopecia areatasta kärsivien henkilöiden immuunijärjestelmä hyökkää virheellisesti heidän karva- ja hiustuppiensa kimppuun, joka johtaa hiustenlähtöön.

Onneksi alopecia areatan aiheuttama hiustenlähtö ei ole pysyvää. Koska karvatupet eivät tuhoudu taudin vuoksi, hiusten takaisinkasvu on mahdollista asianmukaisilla pälvikaljun hoitomenetelmillä (lisää hiusten uudelleenkasvusta myöhemmin).

Vaikka alopecia areatan aiheuttama hiustenlähtö ei yleensä ole pysyvää, sairauteen itseensä ei ole olemassa parannuskeinoa. Jotkut pälvikalju hoitomenetelmät voivat kuitenkin auttaa hiuksia kasvamaan takaisin nopeammin.

Erityyppisiä alopecioita

Alopecia areata vaikuttaa vain päänahkaan ja esiintyy pieninä ja sileinä kaljuina läiskinä. Joissain tapauksissa nämä kaljut alueet leviävät, kunnes kaikki hiukset ovat lähteneet. Tämä sairaus tunnetaan nimellä alopecia totalis. Karvojen lähtö voi myös levitä koko vartaloon, joka tunnetaan nimellä alopecia universalis.

Ei kannata kuitenkaan hätääntyä! Suurin osa alopecioista ei etene alopecia totalikseen tai alopecia universalikseen. Vaikka alopecia areata on melko yleinen, alopecia totalis ja alopecia universalis ovat hyvin harvinaisia.

Nopeita faktoja alopecia areatasta:

 • Jopa 147 miljoonalla ihmisellä maailmassa on alopecia areata.
 • Alopecia UK: n mukaan , neljällä viidestä alopecia areataan sairastuneesta ihmisestä esiintyy hiusten uudelleenkasvua vuoden kuluessa hiustenlähdöstä ilman pälvikalju hoitoa.
 • 20 prosentilla ihmisistä, joilla on alopecia areata, on perheenjäsen, jolla on sama sairaus.
 • Alopecia areataan ei ole olemassa parannuskeinoa.
HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets
Säästä jopa 50%

Hair Growth Formula Tablets

Hiusvitamiinit naisille tablettimuodossa sisältävät vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja.

32.95 €

Lue lisää
HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men
Säästä jopa 50%

Hair Growth Formula Tablets for Men

Hiusvitamiinit miehille tablettimuodossa, sisältää 20 vitamiinia, mineraalia ja aminohappoa.

32.95 €

Lue lisää

Milloin alopecia areata yleensä ilmenee?

Alopecia areatan aiheuttamaa hiustenlähtöä voi esiintyä missä tahansa iässä, ja se vaikuttaa kaikkiin etnisiin ryhmiin ja sukupuoliin. Suurin osa pälvikalju ilmentymistä esiintyy kuitenkin ennen 30 vuoden ikää. Tästä syystä alopecia areata liitetään usein lapsiin ja teini-ikäisiin.

Alopecia areata voi uusiutua hiusten takaisinkasvun jälkeen. Monet ihmiset kamppailevat koko elämänsä ajan toistuvan hiustenlähdön kanssa. Toisilla pälvikalju taas ei uusiudu koskaan hiusten uudelleenkasvun jälkeen.

Terveellinen ruokavalio ja elämantavat ovat tärkeitä ja voivat vaikuttaa merkittävästi hiusten kasvuun.

Mikä aiheuttaa alopecia areatan?

Alopecia areatan ajatellaan liittyvän geeneihin. Alopecia UK: n mukaan, noin yhdellä viidestä pälvikaljusta kärsivästä henkilöstä on perheenjäsen, jolla on sama sairaus.

Koska alopecia areata on autoimmuunisairaus, siitä kärsivillä henkilöillä on myös todennäköisemmin perheenjäseniä, joilla on joku muu autoimmuunisairaus, kuten psoriaasi, astma, allergioita tai punahukka.

Tutkijat eivät kuitenkaan ole varmoja siitä, mikä laukaisee tämän autoimmuunivasteen. Jotkut uskovat stressin olevan alopecia areatan laukaiseva tekijä, mutta ei ole olemassa kliinistä näyttöä siitä, että se olisi totta kaikissa alopecia areata tapauksissa.

Alopecia areata ei ole tarttuva, eikä siihen ole liitetty mitään vitamiini- tai mineraalivajeita.

Alopecia areatan merkit ja oireet

Jos pohdit onko sinulla alopecia areata, kannattaa kiinnittää huomiota näihin merkkeihin ja oireisiin:

1. Pyöreä tai hajanainen kalju läiskä

Kolikon kokoiset kaljut alueet ovat alopecia areatan klassinen oire. Pälvikalju alkaa tyypillisesti pienenä ja sileänä kaljuna kohtana päänahassa. Tämä hiustenlähtö voi pysyä hajanaisena tai levitä, kunnes kaikki päänahan hiukset lähtevät.

Alopecia areata

2. Pistely

Joillakin pälvikaljusta kärsivistä esiintyy päänahan lievää pistelyä.

Alopecia areata pistely

3. Merkittävä hiustenlähtö lyhyessä ajassa

Toisin kuin androgeeninen alopecia (toinen yleinen hiustenlähdön muoto, joka tapahtuu erittäin hitaasti - esimerkiksi vetäytyvänä hiusrajana), alopecia areata aiheuttaa näkyvän hiustenlähdön melko nopeasti.

Alopecia areata hiustenlähtö

4. Kaikkien hiusten menetys

Joissakin tapauksissa pälvikalju voi edetä hajanaista hiustenlähtöä pidemmälle. Tähän hiustenlähdön muotoon viitataan termillä alopecia totalis.

alopecia totalis

5. Koko vartalon karvojen lähtö

Alopecia universalis tapauksissa kehon kaikki ihokarvat voivat lähteä.

alopecia universalis

Alopecia areatan diagnoosi ja hoito

Jos huomaat hajanaista hiustenlähtöä, varaa aika ihotautilääkärille. Muista, että mitä vähemmän hiustenlähtöä ehtii tapahtua, sitä todennäköisemmin koet hiusten täydellisen uudelleenkasvun.

Lääkärisi saattaa pystyä diagnosoimaan alopecia areatan pelkästään tarkastelemalla hiustenlähtöäsi, mutta pälvikalju hoitoa varten saatetaan tarvita lisätietoja, kuten sukuhistoria tai verikokeita.

Vaikka alopecia areataan ei ole parannuskeinoa, ihotautilääkärisi voi tarjota pälvikalju hoitomenetelmiä, kuten steroidivoiteita ja -pistoksia, oireiden hallintaan. Ei ole kuitenkaan takeita, että nämä alopecia areata-hoidot auttavat hiusten takaisinkasvuun.

Mutta älä huoli! Monissa tapauksissa hiusten uudelleenkasvua esiintyy itsestään ilman pälvikalju hoitoja. Hiusten uudelleenkasvu tapahtuu muutaman kuukauden tai jopa vuosien aikana. Joskus hiukset kasvavat takaisin vaaleina, etenkin ensimmäisissä pälvikalju esiintymissä.

Mahdollisuus hiusten takaisinkasvuun on parempi, jos hiustenlähtöä ehtii tapahtua vähemmän, joten ota yhteyttä lääkäriisi pikaisesti, jos huomaat pälvikaljun oireita.

7 vinkkiä hiusten uudelleenkasvuun

Sen lisäksi, että vierailet ihotautilääkärillä saadaksesi hoitoa alopecia areataan, voit kokeilla joitain näistä vinkeistä ja tuotteista. Ota huomioon, että vaikka jotkut näistä menetelmistä voivat auttaa hiusten uudelleenkasvuun, ne eivät estä uusien kaljujen alueiden muodostumista.

1) Käytä hiusten kasvua edistäviä lisäravinteita

hiusvitamiinit

Kuten aiemmin mainitsimme, vitamiinivajeiden ja alopecia areatan välillä ei ole tunnettua yhteyttä. Kuitenkin tämänkaltaisten hiusravinteiden käyttö auttaa varmistamaan, että hiuksesi kasvavat mahdollisimman tehokkaasti. Tämän lisäravinteen hiuksia hellivässä yhdistelmässä biotiinia, C-vitamiinia, E-vitamiinia, sinkkiä ja foolihappoa on kaikki mitä hiustuppesi tarvitsevat kasvun optimoimiseksi. Lisäksi niitä on saatavana hyvänmakuisina ja sokerittomina makeisina!

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Säästä jopa 50%

Hair Growth Formula Gummies

Sokerittomat, pureskeltavat hiusvitamiinit naisille.

32.95 €

Lue lisää
HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men
Säästä jopa 50%

Hair Growth Formula Gummies for Men

Sokerittomat, pureskeltavat hiusvitamiinit miehille hiustenlähtöön.

32.95 €

Lue lisää

2) Käytä hellävaraista shampoota ja hoitoainetta

hellävarainen shampoo ja hoitoaine

Tuotteet, joita käytät hiusten pesemiseen, saattavat vaikuttaa alopecia areataan, joten kehon tulehduksellisen vasteen rajoittaminen vähentämällä altistumista voimakkaille kemikaaleille voi olla eräs pälvikalju hoito. Monissa shampoissa ja hoitoaineissa on ainesosia, joiden tiedetään ärsyttävän herkkää ihoa.

Valitse sen sijaan shampoo ja hoitoaine, jotka on valmistettu luonnollisista kasvua edistävistä ainesosista, kuten Hairlustin sertifioidusti ekologinen Hair Growth Shampoo & Conditioner. Tämä shampoo ja hoitoaine ei tarjoa pelkästään hellävaraisemman puhdistuskeinon, vaan se ravitsee myös hiuksia ainutlaatuisella yhdistelmällä mikroproteiineja, vitamiineja ja mineraaleja.

HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set
Myydään nopeasti ⚡️
Säästä 16%

Hair Growth & Repair Set

Uudelleenrakentava ja kosteuttava shampoo ja hoitoaine, jotka tukevat hiusten kasvua.

47.90 €

39.95 €

Lue lisää
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men
Myydään nopeasti ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Shampoo hiustenlähtöön miehille, sisältää AnaGain™:ia ja ekologista rosmariinia.

23.95 €

Lue lisää

3) Tehosta päänahan verenkiertoa

tehosta päänahan verenkiertoa

Toinen pälvikalju hoito, jota voit harkita, on päänahan verenkierron tehostaminen. Miksi? Koska veri kuljettaa syömäsi vitamiinit ja kivennäisaineet hiustuppeihisi - lisääntynyt verenkierto tuppeihin merkitsee niiden saavan enemmän ravintoaineita, joita ne tarvitsevat kasvattaakseen uusia terveitä hiuksia.

Yksi tapa parantaa päänahkasi verenkiertoa on hieroa päänahkaa sormillasi säännöllisesti. Rosmariiniöljyn käyttäminen voi myös parantaa päänahan verenkiertoa, minkä vuoksi suosittelen Hairlustin sertifioidusti ekologisia Scalp Follicle Treatment & Volumizer - suihketta sekä Hair & Scalp Detox Scrub - kuorintaa. Scalp Follicle Treatment & Volumizerin käyttö voi parantaa päänahan terveyttä ja antaa oheneville hiuksille välittömästi lisää volyymia. Hair & Scalp Detox Scrub poistaa talin, hiustuotteiden ja kovan veden aiheuttamia kertymiä, mikä voi saada hiukset näyttämään tuuheammilta.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub
Myydään nopeasti ⚡️

Hair & Scalp Detox Scrub

Virkistävä hiuspohjan kuorinta kuivalle, kutisevalle tai rasvoittuvalle päänahalle.

26.95 €

Lue lisää
HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Rauhoittava hiuspohjan hoitosuihke, joka sisältää RootBioTec™:iä hiustenlähtöön.

29.95 €

Lue lisää

4) Vähennä stressiä

Vähennä stressiä

Jotkut anekdoottiset todisteet viittaavat siihen, että stressi voi olla vaikuttava tekijä alopecia areatan ilmentymisessä, joten yksi pälvikalju hoito voi olla stressin vähentäminen. Stressiä ja ahdistusta voidaan lievittää monilla tavoin, joten sinun täytyy kokeilla ja selvittää, mikä sopii sinulle parhaiten. Tässä muutamia ideoita, joilla pääset alkuun:

 • Päiväkirjan kirjoittaminen
 • Jooga
 • Aromaterapia
 • Meditaatio
 • Musiikin soittaminen tai kuunteleminen
 • Taiteet ja käsityöt
 • Liikunta
 • Ulkoilu
 • Leikkiminen lemmikkien kanssa
 • Akupunktio

5) Käytä aurinkovoidetta

Käytä aurinkovoidetta

Yksi hiustesi tärkeimmistä biologisista tehtävistä on päänahan suojaaminen auringon aiheuttamilta vaurioilta. Alopecia areatan aiheuttaman hiustenlähdön yhteydessä päänahkasi saattaa altistua UV-säteilylle, mikä ei pelkästään lisää ihosyöpäriskiä, se voi myös vaikeuttaa hiusten uudelleenkasvua.

Käytä aurinkovoidetta tai hattua päänahkasi suojaamiseksi aina, kun olet ulkona pidemmän aikaa.

HairLust - Hair Defence & Hydration Mist HairLust - Hair Defence & Hydration Mist

Hair Defence & Hydration Mist

Tehokosteuttava ja aurinkosuojan antava suihke hiuksille.

23.95 €

Lue lisää

6) Tulehduksia ehkäisevä ruokavalio

Tulehduksia ehkäisevä ruokavalio

Sokeriset ruuat, alkoholi ja jalostetut ruuat voivat laukaista tulehduksellisen vasteen kehossa. Jotkut myös uskovat, että yleisten ruoka-allergioiden aiheuttajien, kuten pähkinöiden, gluteenin ja maitotuotteiden, poistaminen ruokavaliosta voi auttaa hillitsemään kehon immuunivastetta. Siksi vähäsokerisen ja alkoholittoman anti-inflammatorisen ruokavalion noudattaminen saattaa toimia myös pälvikalju hoitona.

Suurten muutosten tekeminen ruokavalioosi voi olla vaikeaa, joten, jos harkitset tätä pälvikalju hoitoa, aloita tekemällä pieniä muutoksia vähitellen. Ajan myötä saatat pystyä tunnistamaan ne ruoat, jotka laukaisevat sinulla tulehduksen.

Lisäksi sinun tulisi yrittää sisällyttää ruokavalioosi ruokia, joilla tiedetään olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Tulehdusta ehkäiseviä ruokia ovat vihreät lehtivihannekset, marjat, kurkuma, parsakaali, inkivääri, kookosöljy, luonnonvaraisesti pyydystetty lohi ja luuliemi.

Ei ole takuuta, että tulehduksia ehkäisevän ruokavalion syöminen toimisi tehokkaana hoitona alopecia areataan, mutta terveellisen ruoan syömisestä ei ole koskaan haittaa!

7) Eteeriset öljyt

Eteeriset öljyt

Joillakin eteerisillä öljyillä tiedetään olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka voivat toimia pälvikalju hoitona. Laventeliöljy on mahdollisesti erittäin hyödyllinen hiusten kasvun edistämisessä. Vuoden 2016 tutkimuksessa laventeliöljyn paikallinen käyttö lisäsi hiustuppien määrää ja syvyyttä. Laventeliöljy edistää myös rentoutumista ja levollisuuden tunnetta, mikä voi auttaa vähentämään stressiä. Rosmariini on toinen eteerinen öljy, jonka ajatellaan edesauttavan hiusten kasvua. Vuoden 2015 tutkimus osoitti, että rosmariiniöljy oli tehokas hiusten kasvun edistämisessä. Toisen tai näiden molempien eteeristen öljyjen käyttö hieroessasi päänahkaasi voi auttaa hiusten uudelleenkasvussa.

Jotkut ihmiset ovat kuitenkin erittäin herkkiä eteerisille öljyille. Turvallisuuden vuoksi sekoita eteeriset öljyt aina kantajaöljyyn, kuten kookosöljyyn. Testaa pieni määrä seosta käsivartesi sisäpuolelle ennen päänahalle levittämistä varmistaaksesi, että siitä ei aiheudu sinulle reaktiota. Turvallisuus ennen kaikkea!

Jos sinulla on alopecia areata, et ole todellakaan yksin. Kaikenlainen hiustenlähtö voi kuitenkin olla erittäin ahdistavaa. Sen vuoksi monet ihmiset, joilla on alopecia areata tai muunkaltaista karvan lähtöä, hakevat apua ja vertaistukea tukiryhmistä.

Toivomme, että tästä kirjoituksesta on sinulle hyötyä! Jos sinulla on alopecia areata ja olet löytänyt alopecia areata hoidon, joka on toiminut sinulle, haluamme kuulla sinusta! Lähetä meille sähköpostia, tai jaa kokemuksesi muiden lukijoiden kanssa alla olevassa kommenttiosuudessa.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Katkeilevat hiukset

  Miten saada kuivat ja katkeilevat hiukset kuntoon? 12 parasta vinkkiä

 • hiusseerumi hiustenlähtöön

  Toimiiko hiusseerumi hiustenlähtöön? Kaikki hiusseerumin käytöstä & hyödyistä

 • Päänahan kuorinta: 5 syytä miksi hiuspohjaa tulisi kuoria

  Päänahan kuorinta: 5 syytä miksi hiuspohjaa tulisi kuoria

 • stressi hiustenlähtö

  Aiheuttaako stressi hiustenlähtöä? Syyt ja hoito hiustenlähtöön stressin takia

 • Høje tindinger? Her er 7 måder at forebygge et begyndende hårtab

  Hiustenlähtöä? Tästä hiusten oheneminen johtuu ja näin hoidat sitä!

Katso kaikki artikkelit