KokosolieKatso kaikki artikkelit

Kookosöljy hiuksille – miksi ja miten?

Terveellisten rasvahappojensa, ravintoaineidensa ja antioksidanttiensa ansiosta kookosöljystä on tullut monelle kauneudenhoidon kulmakivi, joka sopii käytettäväksi niin hiuksille kuin ihollekin. Sitä saa monissa muodoissa, ja erilaisissa pakkauksissa, mutta tässä artikkelissa keskityn erityisesti kertomaan, kuinka kookosöljy hiuksille toimii ja miten saat siitä kaiken irti hiusrutiineissasi.

Kookosöljy hiuksille - Olen pitkään käyttänyt kookosöljyä sisältäviä hiustenhoitotuotteita, kuten hiusöljyä, mutta vasta viime aikoina olen ymmärtänyt, kuinka suuri hyöty kookosöljystä hiuksille oikeastaan onkaan, ja millä kaikilla tavoin se voi vaikuttaa hiusten hyvinvointiin.

Ennen kuin lähdet kokeilemaan kookosöljyä hiuksiisi, kannattaa ottaa selvää, miten kookosöljy vaikuttaa, ja kuinka sitä tulisi käyttää parhaiden tulosten saamiseksi. Kaikista markkinoilla myytävistä öljyistä kookosöljyllä on ehdottomasti eniten käyttökohteita sekä erilaisia käyttötapoja. Kookosöljy sopii erinomaisesti esimerkiksi hiuksille, mutta sitä voi käyttää myös meikin poistamiseen sekä kosteuttavana voiteena vartalon kuivalle iholle.

Olet varmasti miettinyt, miksi kookosöljy hiuksille on niin suosittua ammattilaisten keskuudessa. Tästä artikkelista voit lukea lisää ihanan kookosöljyn käytöstä ja hyödyistä. Kerron myös parhaat vinkkini ja neuvoni, miten kookosöljy hiuksiin toimii parhaiten, ja mitkä hiustuotteet sisältävät sitä! Lue siis eteenpäin!

Sisältö

Kookosöljy hiuksille – miksi sinunkin kannattaa kokeilla

Miksi Kookosöljy hiustenhoidossa sitten on niin suosittua? Kookoksesta saatava öljy on yksi parhaista terveellisten, keskipitkien rasvahappojen luonnollisista lähteistä. Nämä ravitsevat keskipitkät rasvahapot ovat sekä hiuksille että elimistölle elintärkeitä, sillä ne edesauttavat myös muiden ravinteiden imeytymistä kehossa ja hiuksissa.

Kookosöljyssä on myös runsaasti lauriinihappoa, jota löytyy luonnollisesti muun muassa äidinmaidosta. Lauriinihappo tukee esimerkiksi hormonaalista terveyttä ja solutason hyvinvointia. Keskipitkät rasvahapot myös tunkeutuvat syvälle hiuksen kuituun niiden rakenteen ansiosta. Monet huomaavatkin, että kookosöljy hiuksille ja kuiville latvoille tehoaa nopeammin, kuin monet muut öljyt.

Vaikka puhtaan kookosöljyn käyttö ruuanlaitossa on ollut tavallista jo vuosikausien ajan ympäri maailmaa, on se vasta hiljattain tullut osaksi suosittujen kosmetiikkatuotteiden koostumusta. Kosmetiikassa kookosöljy hiuksille on vain yksi öljyn monista käyttökohteista. Me keskitymme kuitenkin tänään erityisesti siihen!

Hiustesti

Löydä sinulle sopivimmat tuotteet

Tee testi

Kookosöljy hiuksiin – 3 hoitavaa vaikutusta

1. Kookosöljy hiuksille estää hiusten proteiinivajetta

Sisältämänsä lauriinihapon ja matalan molekyylipainonsa ansiosta öljyllä on kyky tunkeutua todella syvälle hiuksen kuituihin, mikä estää hiusten proteiinivajeelta tehokkaasti.

2. Kookosöljy toimii erinomaisena kosteuttajana

Edellisessä kohdassa mainituista syistä öljyllä on tehokkaasti kosteuttavia ominaisuuksia, jotka hoitavat kuivia hiuksia jo ensimmäisen käsittelyn jälkeen!

3. Kookosöljyllä on tehokas ja nopea vaikutus

Hiustyypistä ja ihotyypistä riippumatta kookosöljyn käyttö antaa tuloksia jo ensimmäisitä käyttökerroista lähtien ja hiuksesi voivat paremmin silmänräpäyksessä. Tämä johtuu öljyn uniikista rakenteesta sekä koostumuksesta.

Millainen kookosöljy hiuksille toimii parhaiten?

Kun etsinnässä oon kookosöljy hiuksille, hyvä nyrkkisääntö on, että kannattaa aina valita tuote, joka sisältää nimenomaan ekologista kookosöljyä. Itse yritän muistaa tämän säännön kaikkia kosmetiikkatuotteita valitessa, ja käytänkin usein vain luonnollisia sekä puhtaita hiustuotteita. Joskus tuotteita käsitellään kemiallisesti niiden säilyvyyden pidentämiseksi. On hyvä välttää prosessoituja ja runsaasti käsiteltyjä öljyjä, sillä niiden positiivinen vaikutus hiuksiin ei ole yhtä tehokas kuin puhtaan ja ekologisen öljyn. 

Sopiiko raaka kookosöljy hiuksiin?

Kookosöljy hiuksiin voi olla myös täysin puhdasta ja niin sanotusti raakaa öljyä. Tätä voit löytää esimerkiksi hyvin varustelluista supermarketeista sekä terveyskaupoista. Kannattaa kuitenkin käyttää raakaa kookosöljyä hiuksiin vain maltilla, sillä raskas öljy saa hiukset nopeasti näyttämään likaisilta sekä painavilta. Hiukset kaipaavat usein myös muita ravinteita ja vitamiineja, joten kookosöljy hiuksille kannattaa yhdistää muihin hoitaviin ainesosiin esimerkiksi hiusöljyn muodossa. Hyvä vaihtoehto raa´alle kookosöljylle on nimenomaan hiuksille tarkoitettu pre shampoo balm. Tämä öljypohjainen voide toimii koostumukseltaan ja hyödyiltään hyvin samantapaisesti kuin kookosöljy, mutta ilman hiuksia rasvoittavaa vaikutusta. Se sisältää mm. ekologista sheavoita, oliiviöljyä ja jojobaöljyä, mikä tekee siitä täydellisen hiusten syväkosteuttuttajan. 

Kookosöljy on myös suosittu ainesosa muussa kosmetiikassa, kuten esimerkiksi partaöljyissä, sekoitettuna muiden öljyjen kanssa.

Muita tärkeitä ainesosia

Kuten mainitsin yllä, voi olla hyvä idea etsiä kookosöljy hiuksille, joka sisältää myös muita ravintoaineita, kasvirasvoja ja eteerisiä öljyjä. Voit maksimoida kookosöljystä saatavat hyödyt yhdistämällä sen muihin hiusten kaipaamiin ainesosiin. Tämä käy helposti käyttämällä esimerkiksi kookosöljyä sisältävä luonnollista hiusöljyä. Itse käytän hiuksiini Split Fix™ Hair Oil – hiusöljyä, joka sisältää kookosöljyn lisäksi muun muassa arganöljyä ja aprikoosinsiemenöljyä, jotka omien hoitavien vaikutuksiensa lisäksi tehostavat kookosöljyn hyötyjä.

Kookosöljyn käyttö:

Koska kookosöljyn käyttöön on monia eri tapoja, kannattaa kokeilla useampia eri versiota, kunnes löydät juuri omille hiuksillesi sopivan rutiinin. Kerron kuitenkin seuraavaksi muutaman hyvän vinkin, joilla kookosöljy hiuksille on toiminut minulle parhaiten:

Kookosöljyn käyttö hiusten pesun jälkeen

Lisäämällä kookosöljy hiuksiin hiustenpesun ja hoitoaineen jälkeen, voi toimia hyvin hoitavana ja kosteuttavana käsittelynä. Kookosöljy hiuksille pesun jälkeen kosteuttaa, antaa kiiltoa, ja jättää hiukset helposti selvitettäviksi.

MUISTA: Aloita maltillisesti

Runsaasti käytettynä kookosöljy hiuksille aiheuttaa rasvoittumista ja ihohuokosten tukkeutumista. Tässä tapauksessa kannattaa siis toimia ”less is more” – säännön mukaisesti. Aloita aina pienellä määrällä, ja lisää öljyä vain tarvittaessa. Ennen kuin tiedät, kuinka kookosöljy hiuksillesi toimii, käytä sitä maltilla ja vähän, ja keskity erityisesti kuiviin latvoihin. Myös tästä syystä kookosöljyyn pohjautuva hiusöljy voi olla turvallisempi vaihtoehto.

Vältä hiuspohjaa

Vaikka raa´an kookosöljyn käyttö hiuspohjaan saattaa tuntua hyvältä idealta, suosittelen välttämään tätä. Raskas öljy saa hiuspohjan näyttämään rasvaiselta, ja se saattaa tukkia ihohuokosia sekä hiustuppeja, jolloin ärtyneen hiuspohjan tila pahenee entisestään. Esimerkiksi kuivaa hiuspohjaa kannattaa hoitaa siihen tarkoitetuilla tuotteilla, jotka sisältävät hieman kookosöljyä sen sijaan, että käyttäisit pelkkää öljyä. Itse käytän Scalp Delight™ Detox Scrub – hiuspohjan kuorintaa. Se kuorii hiuspohjan ihoa hellävaraisesti, mutta tehokkaasti, stimuloiden hiuspohjaa, ja poistaen kuolleita ihosoluja, likaa ja pölyä, sekä tuotekertymiä. Kuorinnassa yhdistyvät ekologinen aloe vera, oliiviöljy, rosmariiniöljy sekä riisijauhe. Kuorinnan jälkeen hiuksiin saa luonnollista volyymiä ja tasapainoa esimerkiksi rauhoittavalla Hairlust Grow Perfect™ Thickening Spray - suihkeella.

Kaikki kookosöljyn hyödyt hiuksille

Tee hiuksista helpommin selvitettävät, ja hankkiudu eroon takuista

Kookosöljy hiuksiin voi olla suuri apu takkuisten hiusten selvittämiseen! Öljy toimii ikään kuin voiteluaineena, ja hiukset saa selvitettyä takuista niitä raastamatta tai venyttämättä. Tämä kikka toimii niin kuiviin kuin märkiinkin hiuksiin!

Toimi näin: Lämmitä hieman öljyä kämmenelläsi. Jaa hiukset kahteen tai useampaan osioon hiusten paksuuden mukaan, ja levitä kookosöljy hiuksiin. Anna öljyn vaikuttaa hetki, ennen kuin harjaat kuivat hiukset läpi hellävaraisella hiusharjalla tai kosteat hiukset wet brush – hiusharjalla. Itse tykkään käyttää esimerkiksi Moisture Hero™ Hair Oil – hiusöljyä, jota on helpompi käsitellä, raakaan kookosöljyyn verrattuna. Se ei tee hiuksista myöskään raskaan tai rasvaisen näköisiä.

Lisää kiiltoa ja säihkettä kuiviin hiuksiin

Kookosöljy on erityisen tehokas kuivien hiusten hoidossa, sillä sen sisältämät keskipitkät rasvahapot tunkeutuvat hiuksien eri kerroksiin nopeasti ja tehokkaasti. Tämä erottaa kookosöljyn monista muista eteerisistä öljyistä. Kookosöljyn käyttö kuivien hiusten hoitamiseen ja pörröisyyden taltuttamiseen on siis erinomainen idea.

Toimi näin: Vältä hiuspohjaa, ja keskity sen sijaan levittämään kookosöljyä hiusten koko pituuksiin, sekä kuiviin latvoihin. Levitä kookosöljy hiuksiin harjalla tai kammalla. Kiillon lisäksi öljy myös kosteuttaa hiuksia ja hoitaa niitä seuraavaan shampoopesuun asti.

Käytä hiuksiin jätettävänä hoitoaineena

Pitkiä, kuivia tai vahingoittuneita hiuksia on hyvä silloin tällöin hoitaa ja kosteuttaa hiuksiin jätettävällä hoitoaineella. Hiuksista tulee helpommin selvitettävät, ja ne saavat myös ihanan, kosteuttavan hoidon – hemmottelua kuiville ja janoisille hiuksille!

Toimi näin: Ennen kuin selvität tai muotoilet hiuksesi, levitä kookosöljy hiuksiin sormillasi. Vaihtoehtoisesti käytä Split Fix™ Leave-in Conditioner – hiuksiin jätettävää hoitoainetta. Sen kevyt koostumus ei latista hiuksia, mutta pitää hiukset kosteutettuina pitkäkestoisesti.

Kookosöljy hiuksille ennen shampoopesua

Pitkäjaksoisesti käytettynä vahvat shampoot, kemialliset hiushoidot, tujut muotoilutuotteet ja jopa huonot hoitoaineet voivat vaurioittaa hiusta, kuivattaa kutreja ja aiheuttaa latvojen haaroittumista. Kookosöljy hiuksille ennen shampoopesua toimii luonnollisena hiusnaamiona, joka ehkäisee hiusten kuivumista. Kookosöljyn käyttö tekee hiuksista myös vastustuskykyisemmät vahvoja kemikaaleja vastaan.

Toimi näin: Lisää raaka kookosöljy hiuksiin, ja anna öljyn imeytyä ja vaikuttaa noin 15-20 minuuttia. Keskity erityisesti hiusten latvoihin ja kuiviin suortuviin. Vältä hiuspohjaa, jotta öljy ei tuki hiuspohjan ihohuokosia. Huuhtele lopuksi haalealla vedellä ja pese hiukset shampoolla ja hoitoaineella, kuten normaalisti.

Kookosöljyn käyttö hiusnaamiona yön ylitse

Kookosöljy hiuksille voi myös luonnollisesti edistää hiustenkasvua, jolloin hiukset kasvavat pidemmiksi ja paksummiksi. Öljy sisältää runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja välttämättömiä rasvahappoja, joita hiuksesi tarvitsevat pysyäkseen terveinä ja kosteutettuina. Jos käytät laadukasta ja hyvää öljyä hiuksillesi, huomaat varmasti, että hiukset katkeilevat vähemmän ja kaksihaaraisten määrä pienenee. Näin hiukset pääsevät helpommin kasvamaan pitkiksi ja paksuiksi.

Toimi näin:Tämä rutiini sopii hyvin suoritettavaksi ennen nukkumaanmenoa. Huuhtele hiukset haalealla vedellä, ja levitä sen jälkeen kookosöljy hiuksiin. Selvitä hiukset varovasti kammalla tai wet brush – harjalla, ja käytä tyynyäsi suojaamaan bambuista pyyhetyynyliinaa, jotta märät hiuksesi ja öljy eivät pilaa tyynyäsi. Aamulla voit pestä hiukset normaalin rutiinin mukaan shampoolla ja hoitoaineella. Suorita hoito 2 – 3 kertaa kuukaudessa.

Kookosöljy hiuksille aurinko- ja lämpösuojana

Kookosöljy voi toimia apuna myös auringonpolttamille ja kuiville hiuksille etelänloman tai kesäkuukausien aikana. Voit myös käyttää sitä lämpösuojana ennen kuumien muotoilulaitteiden käyttöä. Öljyllä on luonnollinen UV-suoja, ja se estää noin 20% auringon säteilystä. Kannattaa siis napata hiusöljy mukaan laukkuun, kun auringonpalvonta kutsuu. Muista kuitenkin, että kookosöljyn käyttö ei suojaa hiuksia auringolla 100%:sesti, joten keskipäivän aikaan pää kannattaa peittää huivilla tai hatulla, jotta hiukset ja päänahka eivät pala ja itse vältyt auringonpistokselta.

Toimi näin: Lisää kookosöljy hiuksiin, ja keskity erityisesti latvoihin ja osiin, jotka altistuvat auringolle. Voit lisätä öljyä sekä kuiviin, että pyyhekuiviin hiuksiin. Hiero öljy huolellisesti hiuksiin, ja huuhdo se myöhemmin pois. Pese lopuksi hiukset shampoolla ja hoitoaineella normaalisti.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • aurinkosuoja hiuksille

  Aurinkosuoja hiuksille: Miksi kannattaa käyttää UV-suojaa hiuksille?

 • Aloe veran hyödyt hiuksille + parhaat aloe vera shampoot

  Aloe veran hyödyt hiuksille + parhaat aloe vera shampoot

 • Tør hovedbund? 10 tips til at slippe af med en tør og kløende hovedbund

  Kuiva ja kutiseva päänahka? 10 parasta vinkkiä hiuspohjan hoitoon

 • kløende skæl

  Hilse: Mitä kuiva ja hilseilevä päänahka yrittää kertoa sinulle?

 • tørt hår og tørre spidser

  Opas: Paras kosteuttava shampoo & 8 tapaa hiusten kosteutukseen

Katso kaikki artikkelit