Hårtab hos mændKatso kaikki artikkelit

Kaljuuntuminen: Mistä miesten hiustenlähtö johtuu?

Tiedän, että se on turhauttavaa. Miesten hiustenlähtö on yleinen vaiva, mutta se voi tuntua todella vaivaannuttavalta. Kaljuuntuminen koskettaa yli puolta miehistä 50 ikävuoteen mennessä, ja miesten hiustenlähtö vaivaa myös kolmasosaa alle 30-vuotiaista. Kaljuuntuminen on kuitenkin täysin luonnollista ja miljoonat miehet kärsivät siitä. Sitä voi kuitenkin hidastaa ja hoitaa, lue täältä, miten!

Ennen kuin alat murehtimaan, haluan kertoa sinulle, että on monia eri luonnollisia kaljuuntumisen hoitokeinoja ja tuotteita, joilla voi ehkäistä miesten hiustenlähtöä (ilman, että käytät mielettömästi rahaa tai tuhlaat aikaasi). Tämä opas ja sen sisältämät vinkit ovat erityisesti niille, joita kaljuuntuminen ja miesten hiustenlähtö vaivaa ja häiritsee. Tulen myös kertomaan, mikä on paras apu hiustenlähtöön ja sen hidastamiseen.

Mutta ennen kuin sukellan täysillä aiheeseen, kerron ensin mistä kaljuuntuminen ja miesten hiustenlähtö johtuu.

Sisältö

Mistä tiedän lähteekö minulta liikaa hiuksia?

Se voi kuulostaa yksinkertaiselta kysymykseltä, mutta muutaman hiussuortuvan irtoaminen ei tarkoita sitä, että kyseessä on kaljuuntuminen. Kaikilta lähtee luonnollisesti jonkin verran hiuksia päivittäin. On täysin normaalia, jos hiuksia lähtee noin 50-100 päivässä, sillä hiuksilla on oma elinkaarensa, joka loppuu aina jossain vaiheessa.

Jos sinulta tippuu siis tätä enemmän hiuksia, voi kyseessä olla hiustenlähtö miehillä. Sen voi huomata helpoiten, jos päänahka näkyy selkeästi hiusten läpi tai hiusraja alkaa nousta ohimoilta. Vaikka kaljuuntuminen on yleensä geeniperäistä, miesten hiustenlähtö voi johtua monesta muustakin syystä. Tässä nopea katsaus hiustenlähdön muotoihin miehillä:

 • Androgeeninen alopecia Jos hiustenlähtösi on hidasta ja se ilmenee erityisesti ohimoilla ja päälaella, voi kyseessä olla perinnöllinen hiustenlähtö, eli androgeeninen alopecia. Se on yleisin hiustenlähdön muoto miehillä, eikä kyse ole sairaudesta.
 • Telogen effluvium Jos sinulta tippuu paljon hiuksia kerralla yhtäkkisesti, kun olet esim. hyvin stressaantunut, johtuu se todennäköisimmin telogeenisestä hiustenlähdöstä.
 • Alopecia areata Mikäli hiustenlähtösi on yhtäkkistä ja laikukasta ja ilmenee eri puolilla päätäsi, voi kyse olla alopecia areatasta eli pälvikaljusta, joka on autoimmuunisairaus. Se on kuitenkin melko harvinainen sairaus, joka koskettaa noin 1,7% väestöstä.

Hyvä uutinen on se, että miesten hiustenlähtö on erittäin yleistä, eikä siitä tarvitse olla huolissaan tai edes häpeissään. Mutta jos haluat kuitenkin eroon hiustenlähdöstä, suosittelemme lukemaan konkreettiset neuvomme kaljuuntumisen hoitoon ja välttämiseen alempaa. Tarjolla on nimittäin tehokkaita tuotteita, joista voit hyötyä.

On tärkeää tietää, onko kyseessä miestyyppinen kaljuuntuminen, vai voitko kärsiä harvinaisesta alopeciasta. Jo se tieto auttaa oikeiden tuotteiden löytämisessä. Miestyyppinen kaljuuntuminen hoidetaan nimittäin eri tuotteilla, kuin alopecia.

Hairlust ennen ja jälkeen

Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos

*Tulokset ovat yksilöllisiä.

Katso kaikki arvostelut

Kaljuuntuminen: 5 faktaa

1. Kaljuuntuminen on yleistä 30 ikävuoden tienoilla

Ajattelemme helposti, että kaljuuntuminen alkaa ikääntyessä, mutta miesten hiustenlähtö on normaalia myös nuoremmalla iällä. Kaljuuntuminen ja sen nopeus riippuu henkilöstä - joillakin kestää jopa 15 vuotta ennen täydellistä kaljuuntumista.

2. Kaljuuntuminen voi alkaa jo teini-iässä

Jep, luit oikein. Se ei ole kovin yleistä, mutta kaljuuntuminen voi alkaa jo teini-iässä. Krooninen sairaus, korkeat stressitasot tai tietyt lääkekuurit voivat joskus aiheuttaa miesten hiustenlähtöä myös nuoremmilla.

3. Kaljuuntuminen ei periydy vain äidiltäsi

Huolimatta kuuluisista myyteistä, kaljuuntuminen ei johdu pelkästään äidiltä saaduista geeneistä. Kuten useimmat geeneihin liittyvät asiat, miesten hiustenlähtöön liittyvät geenit voivat tulla kummalta puolelta sukua tahansa. Älä siis usko kaikkia vanhoja tarinoita!

4. Pipot eivät aiheuta miesten hiustenlähtöä

En välttämättä kannusta sinua kaivaamaan kaikista vanhinta Fedoraasi esille, mutta voit olla varma, että lempihattusi ja lippalakkisi eivät saa sinua kaljuksi. Tämä on toinen myytti miesten hiustenlähtöön liittyen, jonka voimme nyt yhdessä jättää taka-alalle.

5. Kaljuuntuminen voi aiheuttaa henkistä ahdistusta

Yhteiskuntamme saa meidät huolehtimaan monista pinnallisista asioista, kuten ulkonäöstä ja kauneusideaaleista aivan liikaa, mikä luo monille paineita ulkonäön suhteen. Näitä ideaaleja voi olla vaikea saavuttaa, mutta monet kuitenkin yrittävät. Tästä johtuen miesten hiustenlähtö ja kaljuuntuminen saattaa olla todella vaivaannuttavaa. Osa miehistä, jotka ovat kokeneet miesten hiustenlähtöä, ovat kertoneet kärsineensä stressistä, itsetunnon puutteesta, seksihalujen menettämisestä ja jopa masennuksesta. Jatka siis lukemista, sillä hiustenlähdön hallintaan on monia keinoja! Ja muista miten yleistä ja normaalia kaljuuntuminen on.

Syyt miesten hiustenlähtöön:

Mikä on yleisin syy miesten hiustenlähtöön? Todellisuudessa kaljuuntuminen voi aiheutua monesta eri syystä sekä monien eri tekijöiden yhteisvaikutuksesta.

Kaljuuntuminen syyllinen #1: Geenit

Kuten jo mainitsin, miesten hiustenlähtö johtuu yleisimmin geeneistä. Tarkkaa tietoa siitä, miten kaljuuntuminen periytyy, ei ole vielä löydetty, mutta tiedetään, että miesten hiustenlähtö toistuu suvussa. Jos kaljuuntuminen on ollut yleistä suvussasi aiemmin, todennäköisyys siihen, että se osuu kohdallesi, on suurempi. Riippuen geeneistäsi, kaljuuntuminen voi alkaa jo nuorella iällä tai ehkä vasta noin 50-vuotiaana.

Hiustenhoitotuotteet, jotka sisältävät rosmariinia, voivat auttaa lisäämään verenkiertoa hiusjuurille ja normalisoimaan hiustenkasvua.

Kaljuuntuminen syyllinen #2: Stressi

Stressi voi pahentaa monia terveydellisiä ongelmia, mutta tiesitkö, että se voi myös johtaa miesten hiustenlähtöön? Hiustenlähtö voi, painonvaihteluiden, huonon ihon ja immuunipuolustuksen tavalla, johtua siitä shokista, jonka vartalo kokee stressin seurauksena. Stressaantuneena hormonitasapaino järkkyy ja testosteronin tuotanto lisääntyy, mikä johtaa siihen että osa hormoneista muuttuu dihydrotestosteroniksi eli DHT:ksi. Tämä tapahtuu mm. hiustupeissa, mikä johtaa hiustenlähtöön. DHT estää hiuksille tarpeellisten vitamiinien, proteiinien ja mineralien pääsyä hiusjuurille, mikä rajoittaa hiusten tuotantoa ja kasvua. Tästä syystä hiukset ovat ohuempia, hiusten elikaari lyhenee ja hiukset tippuvat nopeammin. Toisaalta testosteroni vaikuttaa sen sijaan positiivisesti parrankasvuun. Tästä syystä monilla kaljuilla miehillä on komea parta!

Kaljuuntuminen syyllinen #3: Sairaus

Olenkin jo maininnut alopeciasta, mutta muutkin sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai anemia voivat myös aiheuttaa miesten hiustenlähtöä.

Kaljuuntuminen syyllinen #4: Lääkitys

Jos sinulla on ollut syöpä tai muu sairaus, joka on vaatinut vahvan lääkityksen, olet saattanut huomata, että tiettyjen voimakkaampien lääkkeiden sivuvaikutuksena voi olla kaljuuntuminen tai miesten hiustenlähtö. Onneksi kaljuuntuminen on sivuoireena vain väliaikaista, ja useimpien hiustenkasvu normalisoituu hoidon jälkeen.

Kaljuuntuminen syyllinen #5: Tietyt hiustyylit ja rutiinit

Pelkästään elämäntavat, geenit ja sairaudet eivät aiheuta hiustenlähtöä miehillä, vaan sen syynä voi olla myös jokin niin arkipäiväinen asia kuin hiusten muotoilu. Pidätkö hiuksiasi usein tiukalla poninhännällä tai leteillä? Jos vastasit kyllä, saatat huomaamattasi vaurioittaa hiuksiasi tai hiustuppejasi. Tämäntyyppiset tiukat hiustyylit aiheuttavat herkästi miesten hiustenlähtöä johtuen hiuspohjan liian rankasta käsittelystä. Samalla tavoin hiusvahan tai muiden muotoilutuotteiden liiallinen käyttö voi olla haitallista. Jos kuitenkin käytät hiusvahaa, suosi mietoja ainesosia ja muista pestä hiuksesi ja hiuspohjasi kunnolla ainakin kerran viikossa - esimerkiksi hiuspohjan kuorinnalla. Muista siis antaa tukkasi ja hiuspohjasi hengittää!

Kaljuuntuminen - voiko sitä ehkäistä?

Nyt niihin hyviin uutisiin. Kerroin jo kaikista syistä, jotka voivat aiheuttaa miesten hiustenlähtöä ja kaljuuntumista. Seuraavaksi kerron, mikä on paras apu hiustenlähtöön ja kaljuuntumisen hoitoon, ja kuinka voit ehkäistä sitä.

1. Tarkkaile ruokavaliotasi

Watch What You Eat

Paras apu miesten hiustenlähtöön? Ylläpidä terveellistä ruokavaliota! Yleisen hyvinvoinnin ylläpitäminen ja tasapainoinen ruokavalio voivat auttaa miesten hiustenlähtöön.

Tehdessäsi ruokaostoksia, varmista, että ostat tarpeeksi hedelmiä, vihanneksia, täysjyvätuotteita ja proteiineja, jotka sisältävät runsaasti hyviä rasvahappoja. Suosittelen myös vähentämään makeisia ja välttämään maitotuotteita ehkäistäksesi miesten hiustenlähtöä.

On tiettyjä vitamiineja ja mineraaleja, jotka ovat tärkeitä, jos kaljuuntuminen on murheena. Muun muassa biotiini, omega-3 rasvahapot ja rauta ovat tärkeitä hiustenlähdön torjumisessa ja kaljuuntumisen hoidossa.

2. Juo tarpeeksi vettä

Stay Hydrated

Hiuspohjan kosteutus on yksi helpommista ja samalla tärkeimmistä tekijöistä, joilla voi ehkäistä kaljuuntuminen. Yleinen suositus vedenjuontiin päivittäin on kaksi litraa.

3. Ota vitamiineja

Take Your Vitamins

Harkitse ruokavaliosi tukemista hiuksille tarkoitetuilla vitamiineilla. Hair Formula Gummies for Men- vitamiinit ovat erityisesti valmistettu avuksi miesten hiustenlähtöön. Tämä ainutlaatuinen lisäravinne sisältää runsaasti biotiinia, foolihappoa, sinkkiä sekä seleeniä, jotka yhdessä auttavat ylläpitämään tervettä hiustenkasvua ja ehkäisemään miesten hiustenlähtöä.

Oletko skeptinen lisäravinteiden toimivuudesta kaljuuntumisen hoitotuotteina? Voit lukea lisää lisäravinteiden vaikutuksesta hiustenlähtöön ja kaljuuntumisen hoitoon täältä.

4. Juttele lääkärisi kanssa

Talk to Your Doctor

Joskus nopein ja paras apu hiustenlähtöön voi olla hyvä keskustelu luottolääkärisi kanssa. Jos olet kokeillut jo kaikkia tapoja kaljuuntumisen ehkäisemiseksi, käynti lääkärillä voi auttaa sinua oikean kaljuuntumisen hoitosuunnitelman laatimisessa.

5. Vältä näitä hiustyylejä

Avoid These Hair Styles

Tiukat poninhännät ja letit eivät tee hyvää hiuspohjallesi, joten mieti kahteen kertaan aamulla muotoillessasi hiuksia. Ja muista pestä muotoilutuotteiden jämät pois hiuksistä. Voit harkita hiusten pesua kahdesti peräkkäin tai viikottaisen hiuspohjan kuorinnan käyttöä, mikä myös stimuloi hiuspohjan verenkiertoa ja täten edistää hiusten kasvua.

6. Yritä hallita stressiäsi

Manage Your Stress

Kuten lyhyesti jo mainitsin, liika stressi ja kaljuuntuminen kulkevat käsi kädessä - stressi voi saada jotkut jopa nyppimään hiuksiaan. Jos tunnet olosi stressaantuneeksi, kokeile meditaatiota tai muuta rauhoittavaa harjoitusta tunteaksesi olon rauhallisemmaksi.

7. Vältä tupakka- ja alkoholituotteita

Limit Smoking and Drinking

Me kaikki tiedämme, että tupakointi ja liika alkoholinkulutus eivät ole hyväksi kenellekään. Mutta tiesitkö, että ne voivat myös kiihdyttää hiustenlähtöä ja kaljuuntumista?

Kun tupakoit tai käytät alkoholia elimistö ja vastustuskyky käyvät ylikierroksilla. Elimistö nimittäin käyttää runsaasti energiaa korjaamaan ne vauriot, jotka tupakka ja alkoholi aiheuttavat, ja kun terveys vaarantuu ensimmäiset merkit näkyvät usein hiuksissa ja iholla, mm. hiustenlähtön muodossa. Mutta erityisesti alkoholilla on toinenkin syy aiheuttaa kaljuuntumista. Alkoholin tiedetään nimittäin vähentävän elimistön sinkkitasoja, ja sinkki on ehdottomasti yksi tärkeimmistä mineraaleista terveiden ja vahvojen hiusten ylläpidon kannalta.

8. Liiku säännöllisesti

Exercise Regularly

Liikunta ei suoranaisesti pysäytä miesten hiustenlähtöä, mutta liikunnan positiiviset vaikutukset ulottuvat pitkälle. Liikunta muun muassa helpottaa stressin hallinnassa ja auttaa ravintoaineiden kulkeutumisessa ympäri kehoa samalla kun verenkierto kiihtyy. Hiusten ohenemisen kannalta, muiden syiden lisäksi, on terveellinen ruokavalio ja liikunta siis todella tärkeää.

Vaikuttaako miesten hiustenlähtö muihin kehonosiin?

Se riippuu täysin siitä minkä tyyppisestä hiustenlähdöstä on kyse. Jos kärsit alopeciasta, on mahdollista että menetät myös muita vartalosi karvoja. Sama koskee myös joitain lääkityksiä ja esim. kemoterapiaa, vaikka silloin kyseessä on usein vain väliaikainen karvojenlähtö. Mutta tavanomainen miestyyppinen kaljuuntuminen ja miesten hiustenlähtö, joka johtuu stressistä, geeneistä tai elämäntavoista, ilmenee vain hiuspohjassa.

Hiustesti

Löydä sinulle sopivimmat tuotteet

Tee testi

Ehkäise kaljuuntuminen - 5 vinkkiä

1. Kokeile päänahan hierontaa

Yksi huippuhyvä miesten hiustenlähtövinkki on säännöllinen hiuspohjan hieronta. Kun hiuspohjaa stimuloidaan hieroen, verenkierto lisääntyy, mikä tehostaa hiusjuurien kykyä saada tarvitsemansa ravintoaineet. Suosittelen hieronnan yhdistämistä hiustenpesuun, kun päänahkaa tulee kuitenkin hierottua shampoolla. Eli kun peset hiuksesi vahvistavalla shampoolla, kuten Grow Perfect™ Shampoo, joka sisältää myös virkistävää, ekologista minttuöljyä, hiero kevyesti päänahkaasi sormenpäillä edistääksesi verenkiertoa vielä enemmän. Lue lisää siitä miten hiustenlähtöshampoot toimivat täältä.

Vinkki: Hyvä niksi on myös kysyä tyttöystävääsi hieromaan päänahkaasi hieman useammin... Sano vain että se on kaljuuntumisen hoitokeino, ja säännöllinen hemmottelu tyttöystävältä on taattu.

Voit myös kuoria hiuspohjasi kerran viikossa poistaaksesi lian ja tuotekertymät vaikkapa Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub - kuorinnalla, joka saa veren kiertämään vilkkaammin. Hiuspohjan kuorinta auttaa esimerkiksi miesten hiustenlähtöön sekä hilseen estoon.

2. Vältä hiusten lämpökäsittelyä

Liiallinen hiuksien lämpökäsittely fööneillä ja muilla muotoiluvälineillä voi vaurioittaa ja kuivattaa hiuksia, mikä puolestaan voi johtaa hiusten haurastumiseen sekä miesten hiustenlähtöön.

3. Vältä kemikaaleja

Suosittelen sinua ehdottomasti välttämään hiustenhoitotuotteita, jotka sisältävät haitallisia kemikaaleja. Jos haluat välttää miesten hiustenlähtöä, ei todellakaan kannata käyttää tuotteita, jotka vain pahentavat tilannetta, kuivattavat päänahkaa ja häiritsevät hiusten kasvurytmiä! Etsi siis käsiisi sulfaatiton shampoo ja mielellään Cosmos-sertifioituja tuotteita, mikä takaa ettei tuotteissa ole haitallisia aineita kuten parabeeneja, ftalaatteja ja SLS/SLES:ää.

4. Ole hellävarainen

Joskus paras apu hiustenlähtöön on kiinnittää hieman enemmän huomiota siihen miten kohtelee hiuksia ja hiuspohjaa. Pyri olemaan mahdollisimman hellävarainen hiuksiasi sekä päänahkaasi kohtaan, jotta ne eivät vaurioidu. Parhaat vinkkini ovat:

 • Suosi sertifioidusti ekologisia tuotteita, joten voit olla varma, että hiuksesi ja hiuspohjasi eivät altistu haitallisille kemikaaleille. Esim. Ecocert on hyvä sertifikaatti, joka kannattaa pitää mielessä ostaessa tuotteita hiustenlähtöä vastaan miehillä.
 • Unohda tiukat ponnarit ja löysennä man-buniasi, jos sinulla on sellainen. Hiusten kiinnipidon ei tulisi rasittaa ja repiä hiuksia.
 • Shampoon lisäksi käytä aina hoitoainetta hiusten pesun yhteydessä. Myös lyhyet hiukset hyötyvät hoitoaineesta! Hoitoaine auttaa nimittäin pitämään jäljellä olevat hiukset mahdollisimman terveinä ja vahvoina ehkäisten niiden katkeilua.
 • Älä käytä hiustenkuivaajaa vaan anna hiustesi ilmakuivua.

5. Kosteuta hiuspohjaasi

Pyri hoitamaan ja kosteuttamaan hiuspohjaasi mahdollisimman hyvin. Meillä on tapana laiminlyödä hiuspohjan hoitoa ja keskittyä vain hiustenhoitoon, jos hiukset ovat ohuet, kuivat tai vaurioituneet. Unohdamme usein, että hiusten terveys riippuu suoranaisesti hiuspohjan kunnosta. Siksi hyvä kaljuuntumisen hoitokeino miesten hiustenlähtöä vastaan on käyttää kosteuttavaa hiuspohjan hoitosuihketta, kuten Grow Perfect™ Thickening Sprayta, joka auttaa pitämään hiuspohjan kosteutettuna ja suojattuna. Kosteutuksen lisäksi se antaa myös volyymia ohuisiin hiuksiin. Hoitosuihkeen avulla voit siis päästä myös eroon muista muotoilutuotteista, jotka voivat muodostaa kerääntymiä ja kuivattaa päänahkaa. Tuotteella on vielä kolmaskin hyöty: minttuöljy, joka on yksi suihkeen tärkeimmistä ainesosista, on tutkitusti tehokas aine hiustenlähdön ehkäisemisessä ja hiustenkasvun edistämisessä!

Toinen tehokas hiusten kasvua edistävä hiuspohjan hoitotuote on Grow Perfect™ Hair Growth Serum. Sen vaikutus perustuu kliinisesti todistettuihin luonnollisiin ainesosiin, jotka edistävät hiusten kasvua, hiuspohjan hyvinvointia ja ehkäisevät hiustenlähtöä.

Nyt tiedät, mikä neuvoksi, kun kaljuuntuminen ja miesten hiustenlähtö alkavat vaivata. Kuulisin mielelläni sinun tarinasi ja kokemuksesi aiheesta! Näytä ennen ja jälkeen kuvat Instagramissa tägäämällä @hairlust.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Hurtigere voksende hår

  Miten saada hiukset kasvamaan nopeasti? Tehokkaimmat keinot

 • 10 parasta hiusvitamiinia & miten vitamiinit hiuksille oikeasti toimivat

  10 parasta hiusvitamiinia & miten vitamiinit hiuksille oikeasti toimivat

 • Biotin til håret: Hvilke resultater kan du forvente & hvornår?

  Biotiini hiuksille: millaisia tuloksia voit odottaa biotiinilta hiusten kasvuun?

 • Langt hår hurtigere

  Miten saada pidemmät ja paksummat hiukset? 9 parasta vinkkiä

 • Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

  Hiusten oheneminen naisilla? Kaikki todella ohuiden hiusten hoidosta

Katso kaikki artikkelit