Mitä tarkoittaa hiusten huokoisuus? Low vs. high porosity hairKatso kaikki artikkelit

Mitä hiusten huokoisuus tarkoittaa? Low vs. high porosity hair

Me kaikki tiedämme hiustyyppimme: kiharat, suorat tai laineilevat. Mutta tiedätkö, mikä on hiustesi huokoisuus eli hair porosity? Syvempi ymmärrys hiusten huokoisuudesta voi mullistaa hiustenhoidon ja saada hiuksesi näyttämään ja tuntumaan paremmilta kuin koskaan ennen. Lue lisää hiusten eri huokoisuustasoista, kuinka tunnistaa hiusten huokoisuus kotikonstein ja parhaat tuotteet hiusten huokoisuusasteesta riippuen.

Hiukset ovat yksi itseilmaisun muoto. Kun puhumme hiusten hoidosta ja muotoilusta, keskitymme yleensä hiustyypin määrittämiseen hiusten rakenteen mukaan, ja etsimme parhaita tuotteita luonnonkiharille hiuksille tai kuivien ja pörröisten hiusten hoitovinkkejä. Mutta on yksi tärkeä asia, jonka usein jätämme huomioimatta: hair porosity eli hiusten huokoisuus.

Olen aina tiennyt, että hiukseni ovat paksut, karheat ja laineilevat, mutta vasta sen jälkeen kun ymmärsin, mikä on hiusten huokoisuus, se miten hoidin hiuksiani muuttui täysin. Aion käydä läpi tässä artikkelissa hiusten eri huokoisuustyypit sekä neuvon, kuinka voit selvittää omien hiustesi huokoisuuden. Listaan myös must-have tuotteet ja hoitovinkit hiusten huokoisuuden mukaan, jotta saat hiuksesi näyttämään ja tuntumaan terveemmiltä kuin koskaan ennen.

Oletko valmis oppimaan uutta hiuksistasi? Aloitetaan.

Sisältö

Mitä hair porosity tarkoittaa?

Hair porosity eli hiusten huokoisuus viittaa hiusten kykyyn imeä itseensä ja pitää sisällään tuotteita, ravinteita ja kosteutta. Hiusten huokoisuuden määrittävät pääasiassa geenit. Jokaisessa hiussuortuvassa on ulompi kerros, joka muodostuu hiussuomuista. Ne aukeavat päästäen kosteuden hiuksiin ja sulkeutuvat suojaten hiuksia pitääkseen kosteuden sisällään. Joidenkin hiussuomut ovat luonnostaan enemmän auki, kun taas joidenkin hiussuomut pysyvät tiiviimmin kiinni.

Hair Porosity

Se miten hiusten uloin kerros käyttäytyy, vaikuttaa suoraan hiusten huokoisuuteen. Myös ulkoisilla tekijöillä on oma osansa, esimerkiksi lämpö avaa hiussuomuja, kun taas kylmä vesi sulkee ne. Löytääksesi hiuksillesi sopivimmat tuotteet, ensimmäinen askel on määrittää mikä on hiusten huokoisuustaso: matalahuokoinen, keskihuokoinen vai korkeahuokoinen.

Matalahuokoiset hiukset eli Low Porosity Hair

Jos sinulla on matalahuokoiset hiukset eli low porosity hair, on hiustesi uloin kerros erittäin tiivis. Tämän vuoksi hiusten on vaikea imeä kosteutta ja kosteuden on vaikea tunkeutua hiuksiin. Tässä muutama merkki siitä, että sinulla on vähähuokoiset hiukset:

 • Hiustuotteet eivät imeydy helposti ja jäävät usein hiusten pinnalle
 • Vesi pisaroituu hiusten päälle kastellessa
 • Hiusten kastumisessa täysin kestää pitkään
 • Hiusten ilmakuivuminen kestää kauan (jopa yli 8 tuntia)

Vaikka matalahuokoisten hiusten kuivuminen kestää kauemmin kuin korkea- tai keskihuokoisten hiusten, matalahuokoisuudella on myös etunsa. Low porosity hair eli matalahuokoiset hiukset ovat yleensä sileämmät, kiiltävämmät ja terveemmän näköiset kuin korkeahuokoiset hiukset, sillä hiusten uloin kerros on sileä suomujen ollessa litteinä hiusta vasten. Vähähuokoiset hiukset eli low porosity hair eivät myöskään haaroitu yhtä helposti, jos et käsittele hiuksia lämmön avulla säännöllisesti.

Kevyet tuotteet ovat paras vaihtoehto hiusten pesuun ja muotoiluun vähähuokoisille hiuksille, sillä ne eivät jää hiusten pinnalle ja latista niitä. Valitessasi tuotteita matalahuokoisille hiuksille, tarkasta että tuote sisältää glyseriinin kaltaisia humektantteja, jotka auttavat imemään kosteutta hiuksiin. Vältä todella paksuja öljyjä ja rasvoja, sillä ne tulevat vain jäämään hiusten pinnalle tehden hiuksista rasvaisen ja raskaan näköiset.

Korkeahuokoiset hiukset eli High Porosity Hair

Jos sinulla on korkeahuokoiset hiukset, kosteus ja tuotteet imeytyvät hiuksiin helposti, mutta hiukset eivät pidä kosteutta sisällään kovin kauaa. Tämä johtuu siitä, että korkeahuokoisten hiusten hiussuomut ovat väljemmässä ja enemmän auki, ja niiden välissä on aukkoja, joista kosteus pääsee imeytymään ja haihtumaan helpommin. Tässä merkkejä siitä, että sinulla on korkeahuokoiset hiukset, eli high porosity hair:

 • Hiuksesi imevät vettä ja kosteuttavia tuotteita nopeasti
 • Hiuksesi ovat alttiit katkeilemaan, vaurioitumaan ja haaroittumaan
 • Hiuksesi tuntuvat pörröisiltä, karkeilta ja kuivilta
 • Hiuksesi ilmakuivuvat nopeasti

Sinulla voi olla korkeahuokoiset hiukset perinnöllisistä syistä tai se voi myös johtua hiusten vaurioitumisesta kemiallisen käsittelyn, vaalennuksen tai kuumien muotoiluvälineiden käytön tuloksena. Korkeahuokosille hiuksille kosteuttavan hiuksiin jätettävän hoitoaineen ja korjaavan proteiinihoidon lisääminen hiustenhoitorutiiniin kannattaa. Ne kosteuttavat, korjaavat ja vahvistavat huokoisia hiuksia sekä suojaavat niitä vaurioita vastaan.

Entäs keskihuokoiset hiukset?

Jos sinulla on medium porosity hair, eli keskihuokoiset hiukset, onneksi olkoon! Tätä pidetään yleisesti parhaana hiusten huokoisuusasteena. Jos sinulla on keski- eli normaalihuokoiset hiukset, hiussuomut ovat sileät ja sopivasti auki - hiusten uloin kerros ei ole liian tiivis eikä liian väljä ja avoin. Tämä mahdollistaa kosteuden pääsyn hiuksiin, mutta se ei haihdu hiuksista liian helposti, joten kosteus ja ravinteet säilyvät hiuksissa pidempään.

Tässä merkkejä siitä, että sinua on siunattu normaalihuokoisilla hiuksilla:

 • Hiuksesi on helppo muotoilla, ja kiharat sekä muut kampaukset säilyvät hiuksissa monta tuntia
 • Hiusväri tarttuu hiuksiin hyvin eikä haalistu helposti
 • Hiuksesi näyttävät terveiltä ja kiiltäviltä
 • Hiusten kuivaus ei kestä liian kauan

Keskihuokoiset hiukset eivät vaadi yhtä paljon huolenpitoa, mutta muista, että hiusten huokoisuus voi muuttua ajan kuluessa tai huonojen hiustenhoitorutiinien myötä. Vältä hiusten liiallista kemiallista käsittelyä tai hiusten altistamista lämmölle, jotta pidät yllä hiusten täydellisen huokoisuuden!

Tuotteiden valinta huokoisuuden mukaan

Kuten nyt tiedät, geeneillä on suuri vaikutus siihen, onko sinulla low porosity hair, eli matalahuokoiset hiukset, vai high porosity hair, eli korkeahuokoiset hiukset. Tämän vuoksi hiusten huokoisuus ei muutu helpolla. Oikeanlainen, hiusten huokoisuusasteen mukaan määritelty hiustenhoitorutiini voi kuitenkin tehdä hiusten käsittelystä helpompaa ja saada hiukset näyttämään hyvinvoivilta, kiiltäviltä ja pehmeiltä.

Ennen kuin alat tekemään muutoksia hiustenhoitorutiiniin, sinun pitää selvittää onko sinulla matala-, keski- vai korkeahuokoiset hiukset. Alla kerron yksinkertaisen, kotona tehtävän hair porosity testin, jonka avulla voit helposti selvittää mikä on sinun hiustesi huokoisuus ja valita sinulle sopivimmat hoitotuotteet.

Hiusten huokoisuustesti eli hair porosity test

Hair Porosity Test

Voit määrittää hiusten huokoisuusasteen helposti kotona, tekemällä ns. kellumistestin. Tämä huokoisuustesti eli hair porosity test on nopea ja simppeli:

Pese ja huuhtele hiukset poistaaksesi tuotejäämät. Kun hiuksesi ovat puhtaat ja kuivat, vedä yksi suortuva irti ja laita se lasilliseen vettä. Jos hius kelluu lasissa, sinulla on todennäköisesti matalahuokoiset hiukset eli low porosity hair, mutta jos suortuva uppoaa lasin pohjalle, sinulla on luultavasti korkeahuokoiset hiukset eli high porosity hair. Jos hiussuortuva leijailee lasin keskiosan tienoilla ja laskeutuu alaspäin hitaasti, sinulla on luultavasti keskihuokoiset hiukset.

Etkö ole vakuuttunut testin tulokseen? On myös muita kotona tehtäviä hiusten huokoisuustestejä, joita voit kokeilla. Vedä sormiasi hiussuortuvaa pitkin ja kiinnitä huomiota siihen miltä se tuntuu. Suljettujen hiussuomujen ansiosta vähähuokoinen low porosity hair tuntuu sileältä ja pehmeältä. Korkeahuokoinen high porosity hair puolestaan tuntuu karhealta sen enemmän koholla olevien hiussuomujen vuoksi. Jos haluat tehdä vielä kolmannen hair porosity testin ollaksesi varma, kokeile hiusten ilmakuivatusta. Mitä nopeammin hiukset kuivuvat, sitä korkeampi on hiustesi huokoisuus. Korkeahuokoiset hiukset voivat ilmakuivua täysin jopa kahdessa tunnissa, kun taas vähähuokoiset hiukset voivat vaatia yli 8 tuntia tuntuakseen kuivilta kosketettaessa.

Hiustesti

Löydä sinulle sopivimmat tuotteet

Tee testi

Vinkit matalahuokoisten hiusten hoitoon

Jos testit osoittavat, että sinulla on matalahuokoinen, low porosity hair, on aika miettiä mitä tuotteita hiusten hoitorutiinin tulisi sisältää. Tässä vinkit ja tuotteet, aina proteiinittomista hoitoaineista syväpuhdistaviin shampoisiin, joiden avulla pidät vähähuokoiset hiukset hyvinvoivina:

Käytä proteiinitonta hoitoainetta

Low porosity hair sitoo kosteutta muita hiusten huokoisuustyyppejä helpommin, joten ne eivät tarvitse yhtä paljon hiussuomuja korjaavaa proteiinia kuin korkeamman huokoisuuden omaavat hiukset. Liika proteiini voi tehdä hiuksista kuivat ja alttiit katkeilemaan, joten kevyt, proteiiniton hoitoaine, kuten Grow Perfect™ Conditioner on ihanteellinen tuote. Tämä hoitoaine imeytyy hiuksiin helposti eikä aiheuta tuotekertymiä. Vinkki: laimenna hoitoainetta vedellä ja kastele hiukset ennen hoitoaineen levittämistä maksimoidaksesi kosteuden imeytymisen.

Suosi kevyitä ja kosteuttavia ainesosia

Avainsana matalahuokoisten hiusten hoidossa on kevyt. Raskaita öljyjä ja rasvoja sisältävät tuotteet eivät imeydy tiiviin hiusten uloimman kerroksen läpi helposti ja niillä on taipumus painaa hiukset alas ja jättää hiuksiin epämiellyttävä rasvaisuuden tuntu. Sen sijaan, valitse kosteutta sitovia ainesosia, kuten glyseriini tai sokereista johdettu Aquaxyl™, joka tarjoaa intensiivistä (mutta kevyttä) kosteutta hiuksille ja päänahalle.

Avaa hiussuomut lämmöllä

Lämpö auttaa avaamaan hiusten suomut, jolloin ainesosat pääsevät imeytymään hiuksiin paremmin. Tämän vuoksi hoitoaineen tai hiusnaamion käyttö saunassa on erinomainen ajatus matalahuokosille hiuksille. Muista kuitenkin suojata hiukset pyyhkeellä saunassa, jotta ne eivät kuumene liikaa. Vaihtoehtoisesti voit käyttää vesihöyryä tai hupullista hiustenkuivaajaa hiussuomujen avaamiseen varovaisesti. Voit myös kokeilla peittää hiukset suihkumyssyllä hoitoaineen tai hiusnaamion levittämisen jälkeen, jotta hiuksiin muodostuu lämpöä.

Käytä syväpuhdistavaa shampoota

Tuotekertymät voivat olla ongelma vähähuokoisille hiuksille. Hiusten tiivis uloin kerros estää kosteuden ja tuotteiden tunkeutumisen hiuksiin, jonka vuoksi ne voivat kertyä hiusten päälle. Sulfaatiton syväpuhdistava shampoo, kuten Scalp Delight™ Detox Scrub auttaa avaamaan hiussuomuja, jotta kosteus pääse imeytymään, ja poistaa samalla ylimääräisen rasvan, öljyt ja tuotteet.

Parhaat tuotteet vähähuokoisille hiuksille

Oikeanlaisten tuotteiden löytäminen on avain saadaksesi matalahuokoiset hiukset tuntumaan hyvinvoivilta ja kosteutetuilta. Ehdotan aloittamaan kevyellä shampoolla ja hoitoaineella, jotka eivät latista hiuksia. Grow Perfect™ Duo -shampoo ja hoitoaine ovat suosikkejani, sillä ne sisältävät tehokkaita, mutta kevyitä ainesosia, jotka vahvistavat ja suojaavat hiuksia. Jokapäiväiseen käyttöön sopiva hiusöljy, kuten Moisture Hero™ Hair Oil, auttaa matalahuokoisia hiuksia saamaan ravintoa. Tämä hiusöljy on 100% luonnollinen ja sisältää kuutta ravintorikasta öljyä, jotka syväkosteuttavat hiuksia tekemättä niistä rasvaisia. Win-win.

Ennen shampoopesua käytettävä hoitotuote, kuten Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm sopii hyvin matalahuokoisille hiuksille, sillä se pestään hiuksista pois shampoolla, jolloin hiukset eivät jää rasvaisen oloisiksi tehohoidosta huolimatta. Tuotekertymät ovat myös yleisiä matalahuokoisissa hiuksissa, joten hiusten ja päänahan syväpuhdistus on ehdotonta. Scalp Delight™ Bundle -tuotepaketti puhdistaa hellävaraisesti, kuorii ja ravitsee päänahkaa sekä poistaa ylimääräisen talin ja tuotekertymät, tehden hiuksista välittömästi raikkaan tuntuiset ja näköiset.

Viimeiseksi, antaaksesi hiuksille ylimääräisen annoksen kosteutta, suosittelen aina hiuksiin jätettävän hoitoaineen, esimerkiksi Split Fix™ Leave-In Conditioner -hoitoaineen, käyttöä. Tämä superkevyt, silikoniton suihke antaa hiuksille niiden kaipaamaa kosteutta, ravintoa ja antioksidantteja, jotka tekevät hiuksista pehmeät ja hyvinvoivat. Muista, että low porosity hair -tuotteiden tulisi olla ravitsevia, kosteuttavia ja kevyitä.

Korkeahuokoisten hiusten hoito

Minun hiukseni ovat paksut, kuivat ja todella huokoiset, joten kosteus haihtuu niistä nopeasti. Kun valitset high porosity hair -tuotteita, suosi syväkosteuttavia ravitsevia rasvoja ja öljyjä sisältäviä tuotteita.

Muut avaintuotteet korkeahuokoisten hiusten hoitoon ovat hiuksiin jätettävät hoitoaineet ja tuotteet, jotka auttavat lukitsemaan kosteuden hiuksiin. Rakennepaikkaavat proteiinit ovat myös hyvin tärkeitä, sillä high porosity hair tarvitsee hiussuomuja korjaavia ja sulkevia proteiineja säilyttääkseen kosteuden hiuksissa pidempään.

Käytä lämpösuojaa aina ennen hiusten föönausta tai kuumien muotoiluvälineiden käyttöä suojataksesi hiuksia vaurioilta. Vältä kuumaa vettä hiuksia pestessä, sillä kuuma vesi avaa hiussuomuja entisestään. Sen sijaan, käytä kädenlämpöistä vettä tai huuhtele hiukset kylmällä vedellä syväkosteuttavan hoidon jälkeen, jotta autat suortuvia pitämään kosteuden sisällään ja antamaan hiuksille pehmeän ja kiiltävän ilmeen.

Parhaat tuotteet korkeahuokoisille hiuksille

Olen aina etsimässä parhaita tuotteita korkeahuokoisten hiusten hoitoon. Minun kokemukseni ja kokeilujeni mukaan, kosteuttava, sulfaatiton shampoo ja hoitoaine ovat ehdottomat korkeahuokoisille hiuksille. Moisture Hero™ Duo - shampoo ja hoitoaine eivät sisällä sulfaatteja, puhdistavat hiukset hellävaraisesti ja antavat kuiville, huokoisille ja pörröisille hiuksille niiden kovasti kaipaamaa kosteutta. Ne sisältävät syväkosteuttavia kasviperäisiä ainesosia ja hydrolysoitua proteiinia, jotka korjaavat ja ravitsevat korkeahuokoisia hiuksia. Kuten yllä mainitsin, yksi tärkeä high porosity hair -tuote on rakennepaikkaava proteiinihoito, kuten Protein Repair™ Hair Mask, joka korjaa, vahvistaa sekä auttaa sulkemaan hiussuomuja.

Jos sinulla on kiharat, korkeahuokoiset hiukset, Curl Crush™ Bundle -tuotepaketti ja Curl Crush™ Co-Wash – pesevä hoitoaine sisältävät kaiken tarvitsemasi, jotta voit muuttaa pörröiset ja elottomat kiharat kiiltäviksi, erotelluiksi ja pehmeiksi kutreiksi. Lue lisää co-wash tuotteista täältä.

Viimeiseksi, lämpösuoja. Kuten mainitsin aiemmin tässä artikkelissa, korkeahuokoinen high porosity hair tarvitsee ehdottomasti lämpösuojaa. Thermal Shield™ Heat Protectant -lämpösuoja on kevyt ja silikoniton ja se suojaa hiuksia vaurioilta, katkeilulta ja pörröisyydeltä. Vain muutama suihkaus tätä suihketta auttaa paljon.

Hoitovinkkejä keskihuokoisille hiuksille

Normaalihuokoisten hiusten hoito on yleensä helpointa. Tämä hair porosity -aste on tasapainoinen, sillä hiusten uloin kerros on tarpeeksi väljä kosteuden läpäisemiseksi, mutta samalla tarpeeksi tiivis, jotta kosteus ja ravinteet eivät pääse haihtumaan liian helposti.

Jos olet onnekas, ja sinulla on tasapainoiset keskihuokoiset hiukset, voit käyttää suurinta osaa hiustuotteista ja saada hyviä tuloksia. Voi käyttää high porosity hair -tyypille sopivia, öljyjä ja rasvoja sisältäviä tuotteita tai kevyempiä suihkeita ja shampoita, joita suosittelen low porosity hair -tyypeille.

Kaksihaaraiset voivat olla ongelma kaikille hiustyypeille - myös normaalihuokoisille hiuksille - joten sulfaatiton shampoo ja hoitoaine, kuten Split Fix™ Duo, on hyvä torjumaan haaroittumista ja vaurioita pitämällä huolta hiusten kosteustasapainosta. Voit käyttää intensiivisempää hoitoa kerran viikossa, esimerkiksi Split Fix™ Hair Mask -hiusnaamiota, jonka avulla voit suojata ja kosteuttaa hiuksia ja vähentää katkeilua.

Kuinka suojata hiusten huokoisuutta?

Olen tässä artikkelissa suosittelut parhaat tuotteet matala- ja korkeahuokoisten hiusten hoitoon, sekä kaiken siltä väliltä. Jos haluat lisää vinkkejä, joiden avulla hoitaa hiuksia, seuraa näitä kultaisia sääntöjä suojataksesi hiusten huokoisuutta:

Kun selvitin mikä oli minun hiusteni huokoisuus eli hair porosity, opin hoitamaan korkeahuokoisia hiuksiani oikein, ja se muutti täysin miltä hiukseni näyttivät ja tuntuivat. Toivottavasti myös sinä voit kokea tämän muutoksen. Kokeile siis hiusten huokoisuustestiä kotona vaikka heti!

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Hvad er Curly Girl Metoden? Sådan kommer du i gang med metoden

  Curly Girl metodi vaiheittain (+ Curly Girl tuotteet)

 • tuotteet kiharille hiuksille

  Opas: Luonnonkiharan hiuksen hoito & parhaat tuotteet kiharille hiuksille

 • Co-wash eli pesevä hoitoaine

  Mikä on co-wash eli pesevä hoitoaine? Kattava opas hiusten hoitoainepesuun

 • Syväpuhdistava shampoo: Miksi hiusten syväpuhdistus kannattaa?

  Syväpuhdistava shampoo: Miksi hiusten syväpuhdistus kannattaa?

 • Aloe veran hyödyt hiuksille + parhaat aloe vera shampoot

  Aloe veran hyödyt hiuksille + parhaat aloe vera shampoot

Katso kaikki artikkelit