silkkilakanat vs. bambulakanatKatso kaikki artikkelit

Silkkilakanat vs. bambulakanat: Kumpi on parempi?

Jos etsit ylellisiä lakanoita, jotka ovat hellävaraisia sekä iholle, hiuksille että ympäristölle, kannattaa valita silkki- tai bambulakanat. Mutta kumpi on parempi vaihtoehto? Jatka lukemista.

Silkki- ja bambuvuodevaatteiden ajatellaan olevan parhaita vaihtoehtoja ihon ja hiusten hyvinvoinnin kannalta. Mutta miksi? Mikä tekee näistä materiaaleista ainutlaatuisia? Aion käydä läpi yleisimmät lakanamateriaalit sekä silkki- ja bambulakanoiden plussat ja miinukset. Näin osaat valita ovatko silkki- vai bambulakanat parempi vaihtoehto sinulle.

Sisältö

5 yleistä vuodevaatemateriaalia

1. Pellava

Pellava on kestävä materiaali, joka valmistetaan pellavakasvin varresta. Pellavatyypistä riippuen, tämän materiaalin pinta voi olla karkea ja aiheuttaa vahinkoa hiuksille ja iholle.

2. Puuvilla

Puuvilla on yksi suosituimmista lakanamateriaaleista, ja sitä on tarjolla monessa eri muodossa. Puuvilla voi kuitenkin karkeaa ja imeä puoleensa öljyä ja kosteutta ihosta ja hiuksista, joka jättää ne kuiviksi ja pörröisiksi.

3. Polyesteri

Polyesteri valmistetaan synteettisistä materiaaleista, mikä tekee siitä edullisen vaihtoehdon. Polyesteri ei ole kovin hengittävä ja se voi ärsyttää herkkää ihoa. Lisäksi polyesteri ei ole hyvä valinta, jos välität ympäristöstä.

4. Silkki

Silkkitoukkien koteloista valmistettavat silkkipussilakanat ovat puuvillaa ja polyesteriä pehmeämpi vaihtoehto. Silkkilakanat ovat sileät, hengittävät ja miellyttävät. Silkin on pitkään ajateltu olevan ylellisin lakanamateriaali.

5. Bambu

Bambunversoista valmistettavat bambu vuodevaatteet ovat hengittävät, pehmeät ja erinomaiset säätelemään lämpötilaa.

Miksi valita silkki- tai bambulakanat?

silkkilakanat vai bambulakanat

Päinvastoin kuin monet muut lakanamateriaalit, silkki- ja bambu vuodevaatteet ovat:

Hypoallergeenisia

Silkki- ja bambu lakanat ovat pölyn- ja homeenkestäviä, joka auttaa estämään allergisia reaktioita ihossa.

Hankausta vähentäviä

Bambu- ja silkkipussilakanat auttavat vähentämään hankauksen aiheuttamia vaurioita todella pehmeän ja sileän pintansa ansiosta.

Ihon ja hiusten kosteutta säilyttäviä

Silkki ja bambu eivät ime kosteutta hiuksistasi ja ihostasi kuten esimerkiksi puuvilla tekee. Silkki ja bambu vuodevaatteet auttavat ihoasi ja hiuksiasi säilyttämään kosteutensa yön yli, jotta ne eivät kuivu.

Hengittäviä

Silkki- ja bambulakanoita ei ole punottu yhtä tiukkaan kuin muita materiaaleja. Tämän ansiosta ilma kulkee niiden läpi helpommin. Näin ollen ne eivät hiosta lämpiminä öinä samoin kuin esim. tekokuidut.

Lämpöä sääteleviä

Sekä silkki että bambu vuodevaatteet ovat viilentäviä, joka auttaa säätelemään kehon lämpötilaa. Sano hyvästit yöhikoilulle! Toisaalta ne pitävät sinut myös lämpimänä talven kylminä öinä.

Ylelliset

Puuvillaan ja polyesteriin verrattuna, silkki- ja bambu lakanat ovat ylellisempi vaihtoehto. Ne ovat tyylikkäät, pehmeät ja kestävät, ja ne valmistetaan yleensä korkeampien laatuvaatimusten mukaan.

Rypyttömiä

Silkki- ja bambukuidut eivät rypyty, joten silkki ja bambu vuodevaatteet eivät vaadi silitystä tai höyrytystä. Ne pysyvät myös kauniin näköisinä useamman yön jälkeen.

Kestävämpiä

Erityisesti bambu vuodevaatteet ovat kestäviä. Niiden luonnolliset kuidut ovat vahvoja, ja ne voivat säilyä pidempään kuin muut materiaalit, jos niitä hoidetaan oikein.

Antibakteerisia

Bambu- ja silkkilakanat ovat antibakteerisia ja sieniä torjuvia. Ne eivät säilytä kosteutta, joka tekee niistä homeenkestäviä.

Kenelle silkki- ja bambulakanat sopivat?

Kenelle silkki- ja bambulakanat sopivat

Vaikka bambu-ja silkkipussilakanat sopivatkin erinomaisesti kaikille, jotkut voivat hyötyä niistä enemmän. Esimerkiksi:

Herkkäihoiset

Jos ihosi ärtyy helposti etenkin polyesteria sisältävistä tekstiileistä, bambu- ja silkkipussilakanat voivat olla paras vaihtoehto ihollesi.

Luksusta kaipaavat

Jos haluat lakanat, jotka näyttävät ja tuntuvat ylellisiltä, bambu- ja silkkilakanat ovat sinun vaihtoehtosi. Ne ovat pehmeät, vahvat sekä muita materiaaleja turvallisemmat iholle ja hiuksille. Bonus? Bambupussilakanat eivät ole pahan hintaiset.

Nukkuessa hikoilevat

Onko sinulla usein kuuma nukkuessasi? Kääntyiletkö sängyssä, jotta löytäisit lakanoiden viileän kohdan? Silkki ja bambu vuodevaatteet ovat täydelliset sinulle. Ilma kulkeutuu niiden läpi helposti, ja ne auttavat myös lämpötilan säätelyssä.

Allergikot

Jos olet allerginen pölylle tai homeelle, saattaa olla aika laittaa puuvilla- tai polyesterilakanat vaihtoon. Bambu- ja silkkipussilakanat ovat hypoallergeenisia, joten ne sopivat allergikoille.

Pörröiset, kuivat tai vaurioituneet hiukset

Pörröiset ja kuivat hiukset voi olla vaikea muotoilla ja erityisen kurittomat aamulla. Oikeanlaiset vuodevaatteet voivat auttaa. Silkki ja bambu auttavat säilyttämään kosteuden hiuksissa ja vähentämään pörröisyyttä, sillä ne eivät ime kosteutta itseensä.

Bambun ja silkin pehmeä pinta auttaa myös torjumaan hankauksen aiheuttamia vaurioita. Jos etsit muita keinoja, joiden avulla voit korjata vaurioituneita hiuksia, lue täältä kuinka voit pysäyttää hiusten katkeilun.

Kiharat hiukset

Kiharat ja karkeat hiukset pörrööntyvät todella helposti. Silkki- tai bambupussilakanasetti auttaa sinua pitämään kiharat paremmin muodossaan ja eroteltuina yön yli. Haluatko tietää muita kiharien hiusten hoitovinkkejä? Lue miten valita parhaat tuotteet kiharille hiuksille.

Kuivaihoiset

Kuten kuiville hiuksille, silkki ja bambu lakanat tarjoavat hyötyjä myös kuivalle ja herkälle iholle, sillä ne auttavat säilyttämään kosteuden ihossa yön yli.

Miten silkkivuodevaatteet valmistetaan?

Toisin kuin muut kasveista valmistettavat lakanamateriaalit, silkkilakanat valmistetaan silkkitoukista. Kun silkkitoukat koteloituvat muuntuakseen silkkiperhoseksi, ne kehräävät itselleen suojaavan kotelon tuottamiensa silkkisäikeen ja rauhaseritteen avulla. Jokainen silkkitoukka pystyy kehräämään noin mailin pituisen silkkisäikeen, joka kietoutuu toukan ympärille koteloksi.

Kun silkkitoukka on koteloitunut, silkinviljelijä keittää toukat kuumassa vedessä tappaakseen ne ja sulattaakseen rauhaseritteen. Tämän jälkeen silkkisäikeet irrotetaan hellävaraisesti. Kun viljelijä on kerännyt noin kymmenen silkkinauhaa, ne kudotaan yhteen vahvaksi silkkilangaksi.

Viimeaikoina silkin viljely on herättänyt kiistaa, sillä pienen määrän valmistus vaatii tuhansien toukkien hengen. PETA:n kaltaiset organisaatiot ovat kehottaneet kuluttajia olemaan ostamatta silkkiä tästä syystä.

Miten bambulakanat valmistetaan?

Miten bambulakanat valmistetaan

Toisin kuin silkki, bambulakanat ovat kasviperäisiä. Bambunversot kerätään, leikataan suikaleiksi ja murskataan bambumassaksi. Sen jälkeen bambumassa upotetaan nesteeseen, kuten lipeään, bambuselluloosan erottamiseksi.

Tämän jälkeen bambu voidaan valmistaa erityyppisiksi bambukankaiksi. Tässä yleisimmät bambukangastyypit, joista bambulakanoita voidaan valmistaa:

1. Bambuviskoosi (tai bamburaion)

Bamburaion ja bambuviskoosi ovat puolisynteettisiä materiaaleja. Viskoosi ja raion luetaan joskus samaksi kuiduksi, riippuen siitä, miten materiaali on valmistettu.

Bambuviskoosi valmistetaan käsittelemällä bambun selluloosaa haitallisilla kemikaaleilla. Näiden myrkyllisten kemikaalien käyttö muodostaa hiilidisulfidia, joka on ihmisille vaarallinen yhdiste.

2. Bambumodaali

Bambumodaali valmistetaan samantyylisesti kuin bambuviskoosi, ja lisäksi modaalikuitu venytetään. Tämä tekee modaalikuidusta kevyemmän ja pehmeämmän.

3. Bambulyoselli

Bambulyoselli valmistetaan selulloosakuidusta, kuten viskoosi, mutta sen valmistus ei vaadi haitallisia kemikaaleja. Bambulyocell on ekologisempi vaihtoehto, sillä sen tuottaminen ei vaadi yhtä paljon vettä, ja tuottamisen aiheuttamat päästöt ovat pienemmät.

4. Bambupellava

Bambupellava on samankaltainen materiaali kuin perinteinen pellava. Näin ollen se on yleensä karkeaa, hankaavaa ja kovaa. Bambupellava pitää myös silittää.

5. Bambu-puuvilla-sekoite

Bambu-puuvilla-sekoite sisältää usein noin 60-70% bambukuituja ja 30-40% puuvillaa. Tämä sekoite ei ole yleensä yhtä pehmeä kuin muut bambukuidut.

Bambupussilakanasetit: suositukseni

Hairlustin Silky Bamboo bambupussilakanat on valmistettu 100% Bamboo Lyocell® -materiaalista. Tämä materiaali on kestävä ja ekologinen, pehmeydestä tinkimättä. Nämä pysyvästi pehmeät bambupussilakanat eivät sisällä haitallisia kemikaaleja, ja niiden tuotantoon vaaditaan vähemmän energiaa ja vettä. Hairlustin bambulakanat valmistetaan Öko-Tex-Standardi 100:n mukaisesti. Nämä bambupussilakanat on saatavilla 8 eri värissä, joten jokaiselle löytyy varmasti suosikki!

Etsitkö koko bambupussilakanasettiä? Kokeile pussilakanan kanssa yhteensopivaa Silky Bamboo -bambutyynyliinaa! Mietitkö millainen tyynyliina kannattaa valita? Lue tämä artikkeli, ja ota selvää miksi bambutyynyliinat ovat erinomainen vaihtoehto!

Kuinka bambu- ja silkkilakanat pestään?

Kuinka bambu- ja silkkilakanat pestään

Bambupussilakanasetti voidaan yleensä pestä pesukoneessa, mutta älä pese liian kuumalla vedellä tai mekaanisella pesuohjelmalla. Silky Bamboo Duvet Cover -bambupussilakanat voidaan pestä 30 asteessa hienopesuohjelmalla.

Silkkilakanat sen sijaan vaativat usein käsinpesua tai muuta erityistä pesua. Jotkut tuotemerkit saattavat tarjota pesunkestäviä silkkilakanoita, jotka voi pestä kylmällä hienopesuohjelmalla. Yleensä niitä ei voi laittaa pesuun muiden tekstiilien kanssa. Jos lakanat ovat 100% silkkiä, sinun tulee todennäköisesti pestä ne käsin pesualtaassa tai ammeessa, jotta silkki ei vaurioidu.

Silkki- ja bambulakanat: plussat ja miinukset

Bambu- ja silkkipussilakanat tarjoavat samanlaisia hyötyjä, mutta mitä eroa niillä on? Alta löydät bambu- ja silkkilakanoiden haitat ja hyödyt:

Silkkilakanat: hyödyt

 • Ylellisyys - Silkkilakanat ovat kuuluneet luksuslakanoiden kategoriaan pitkään. Silkkisiä vuodevaatteita on käytetty statussymbolina kautta historian, kun taas bambupussilakanasetti on suhteellisen uusi tuote.

Silkkilakanat: haitat

 • Kallis hinta - Silkkilakanat ovat kalliimpia niiden valmistusprosessin vuoksi.
 • Herkkä materiaali – Silkki on yksi hauraimmista tekstiileistä. Se tahraantuu helposti ja voi vaurioitua korkeissa ja matalissa lämpötiloissa.
 • Vaikea pestä – Silkkipussilakanat voidaan usein pestä ainoastaan käsin tai pesulassa. Silkki vaurioituu helposti, joten lakanamerkistä riippuen, lakanoita ei välttämättä voi konepestä.
 • Repeytyy helposti – Mainitsinko, että silkki on herkkä materiaali? Se voi repeytyä helposti ja on vaikea korjata.
 • Voi haalistua – Silkkipussilakanat voivat menettää kiiltonsa, jos ne altistuvat kuumuudelle. Kiillon palauttaminen voi olla mahdotonta, jos se on kerran kadonnut.

Bambulakanat: hyödyt

 • Eläinystävällinen - Koska bambu lakanat ovat kasviperäisiä, eläimiä ei vahingoiteta niiden valmistusprosessissa.
 • Helppo pestä – Bambu lakanat eivät vaadi käsinpesua. Ne voidaan pestä pesukoneessa!
 • Edullinen luksustuote – Bambupussilakanasetti voi olla kalliimpi kuin peruskankaasta, kuten puuvillasta, valmistetut lakanat, mutta se ei ole yhtä kallista kuin silkki.
 • Kestävät – Bambupussilakanat voivat kestää pidempään kuin hauraat silkkilakanat.

Bambulakanat: haitat

 • Hieman karkeammat – Silkkiin verrattuna, bambu lakanat eivät ole ihan yhtä sileät. Mutta melkein kuitenkin! Lisäksi, joidenkin mielestä silkkilakanat ovat jopa liian liukkaat.

Suositukseni: bambulakanat

Bambupussilakanasetti on parempi vaihtoehto kuin silkkipussilakanat. Molemmat materiaalit tarjoavat samankaltaisia hyötyjä, mutta bambu on voittaja muutamassa kategoriassa.

Silkkiin verrattuna, bambu on:

 • Helpompi pestä
 • Halvempi
 • Vegaaninen ja eläinystävällinen
 • Kestävämpi

Kuten aiemmin mainitsin, suosittelen kuitenkin kiinnittämään huomiota siihen, millaisesta bambukuidusta lakanat on valmistettu. 100% bambulyoselli on ehdottomasti pehmein ja samalla ympäristöystävällinen bambumateriaali.

Muut hyödylliset bambutuotteet

Toivon, että tämä artikkeli on antanut sinulle lisätietoa bambun ja silkin eroista. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan bambulakanoita - et tule katumaan päätöstäsi!

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Hiusharjojen pesuopas: Miksi ja miten hiusharjat tulisi puhdistaa?

  Hiusharjojen pesuopas: Miksi ja miten hiusharjat tulisi puhdistaa?

 • Luonnonkiharien hiusten muotoiluopas: Näin tuot luonnonkiharat esiin

  Luonnonkiharien hiusten muotoiluopas: Näin tuot luonnonkiharat esiin

 • Hvad er Curly Girl Metoden? Sådan kommer du i gang med metoden

  Curly Girl metodi vaiheittain (+ Curly Girl tuotteet)

 • tuotteet kiharille hiuksille

  Opas: Luonnonkiharan hiuksen hoito & parhaat tuotteet kiharille hiuksille

 • Hiusgeelin käyttö kiharille hiuksille - Näin saat erotellut kiharat

  Hiusgeelin käyttö kiharille hiuksille - Näin saat erotellut kiharat

Katso kaikki artikkelit