Høje tindinger? Her er 7 måder at forebygge et begyndende hårtabKatso kaikki artikkelit

Hiustenlähtöä? Tästä hiusten oheneminen johtuu ja näin hoidat sitä!

Monille hiusten oheneminen ja vetäytyvä hiusraja on ensimmäinen hiustenlähtöön liittyvä merkki. Hiustenlähtö voi johtua monesta syystä, kuten huonoista elintavoista tai vääristä hiustenhoitotuotteista. Myös stressi voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Kun hiusraja karkaa, moni saattaa kokea itsetuntonsa kärsivän. Onneksi hiusten oheneminen ja hiustenlähtö ovat ehkäistävissä ja hoidettavissa! Luettuasi tämän artikkelin tiedät, mikä voi aiheuttaa hiusten ohenemista ja kuinka sitä voidaan hoitaa.

Jos olet kokenut hiustenlähtöä, et todellakaan ole yksin. Noin kaksi kolmasosaa aikuisista kokee, että hiusten oheneminen ja hiustenlähtö muodossa tai toisessa vaivaavat heitä jossain vaiheessa elämää. Toisille hiustenlähtö on luonnollinen osa vanhenemista, eikä se, että hiusraja karkaa aiheuta stressiä. Toiset taas kokevat itsetunto-ongelmia, kun hiusten oheneminen ilmenee syystä tai toisesta. Jos kuulut jälkimmäiseen kategoriaan, ei huolta! Artikkelin vinkeillä saat taas paksummat ja tuuheammat hiuksesi takaisin.

Lue eteenpäin, niin kerron mistä hiusten oheneminen ja vetäytyvä hiusraja johtuu sekä kuinka sitä voidaan ehkäistä ja hoitaa.

Sisältö

Mitkä ovat hiustenlähtöön liittyvät ensioireet?

Hiusten oheneminen on yksi hiustenlähtöön liittyvistä ensioireista sekä naisilla että miehillä. Miehillä ensimmäinen oire on usein se, että hiusraja karkaa ohimoilta.

Hiuksia lähtee normaalisti noin 50-100 per päivä. Hiuksia irtoaa normaalisti jonkin verran pesun, kuivauksen ja harjauksen yhteydessä. Suurin osa näistä irtoilevista hiuksista lähtee osana normaalia hiusten elinkaarta, kun vanhan hiuksen tilalle alkaa kasvamaan uusi. Syyt hiustenlähtöön voivat kuitenkin olla monenlaisia, toiset vakavampia kuin toiset.

Voi kuitenkin olla vaikea tietää milloin hiustenlähtö on runsasta ja milloin osa hiusten normaalia elinkaarta. Hiustenlähtö ja se, kun hiusraja karkaa ovat yleensä hitaasti eteneviä prosesseja, joten joskus voi olla hankala huomata muutosta itse.

Jotta voisit seurata hiustenlähtöön liittyvää tilannetta, kannattaa itsestään ottaa säännöllisesti valokuvia ja vertailla niitä toisiinsa. Voit myös verrata nykyisiä hiuksiasi vanhoihin valokuviin. Yritä ottaa kuvat samassa valaistuksessa ja asennossa, jotta hiusten oheneminen tulee varmasti huomattua. Jos näet kuvista selvästi, että hiuksesi ovat ohuemmat tai hiusraja karkaa, kannattaa seurata alla olevia vinkkejä!

Tässä artikkelissa käsittelen erinäiset hiustenlähdön aiheuttajat ja kuinka reagoida niihin. Tämän luettuasi olet varmasti tietoisempi hiustenlähdön tärkeimmistä aiheuttajista. Löydät myös esimerkkejä tuotteista, jotka ovat erityisesti suunniteltu hoitamaan hiustenlähtöä ja ohenemista.

Mistä hiusten oheneminen johtuu?

Mistä hiusten oheneminen johtuu

Geenit

Geenimme määräävät pääosin hiustemme laadun ja ulkonäön. Niiden vuoksi saatamme myös kokea hiustenlähtöä tai vaivana voi olla vetäytyvä hiusraja. Miehillä esimerkiksi androgeeninen alopecia, eli miestyyppinen perinnöllinen kaljuuntuminen, johtuu geneettisestä yliherkkyydestä dihydrotestosteronille (DHT). Ajan myötä DHT vaikuttaa hiuspohjan hiustuppeihin, jolloin ne eivät enää pysty tuottamaan uusia hiuksia. Perinnöllisen hiustenlähdön merkki on usein vetäytyvä hiusraja ja hiusten oheneminen päälaella miehillä. Myös naisilla geenit voivat aiheuttaa hiustenlähtöä iän myötä. Voit lukea naisten perinnöllisestä hiustenlähdöstä lisää artikkelistamme, jossa käsittelemme naisten hiustenlähtöä.

Voit helposti tarkistaa onko hiusten oheneminen tai vetäytyvä hiusraja geneettistä. Jos suvussasi on hiustenlähtöä, myös sinulla on korkeampi todennäköisyys kärsiä siitä vanhetessasi. Vilkaise siis vanhempia sukulaisiasi päätelläksesi kannattaisiko hiustenlähtöä ryhtyä ehkäisemään hyvissä ajoin.

Hairlust ennen ja jälkeen

Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos

*Tulokset ovat yksilöllisiä.

Katso kaikki arvostelut

Väärien hiustuotteiden käyttö

Tietyt hiustuotteet saattavat tukkia päänahan ihohuokosia ja hiustuppeja, jolloin hiusten oheneminen saattaa lisääntyä ja hiustenkasvu hidastua. Tämä voi johtaa jopa runsaampaankin hiustenlähtöön. Sen vuoksi kannattaa suosia mahdollisimman luonnollisia ja hellävaraisia hiustenhoitotuotteita, jotka eivät sisällä haitallisia ainesosia, sekä minimoida muotoilutuotteiden käyttö.

Kannattaa kiinnittää erityistä huomiota käyttämäsi shampoon ainesosaluetteloon. Monet shampoot sisältävät nimittäin ainesosia, joita kannattaa kiertää kaukaa, jos haluat välttää hiusten ohenemisen. Vahvat sulfaatit (SLS ja SLES) voivat jopa vaurioittaa hiustuppeja pitkällä aikavälillä kertyen päänahkaan, pesten pois hiuspohjan luonnolliset öljyt sekä aiheuttaen ärsytystä. Voit lukea lisää siitä, miksi kannattaa valita sulfaatiton shampoo täältä.

Lisäksi hiusten voimakas käsittely esim. lämmöllä ja kemikaaleilla heikentää hiuksia ja voi saada hiukset katkeilemaan ja irtoamaan sekä aiheuttaa sen, että hiusraja karkaa. Suosittelen yleensä välttämään hiusten värjäystä ja muita voimakkaita käsittelyjä. Erityisesti hiusten vaalentaminen on hiuksille todella raskasta.

Huono ruokavalio

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on tärkeä perusta vahvojen hiusten kasvulle ja hiusten hyvinvoinnille. Elimistö priorisoi lähes kaikki muut kehon toiminnot hiustenkasvun edelle (vaikka se tietysti sinulle onkin huipputärkeää!), joten huono ruokavalio ja vitamiininpuutokset näkyvät usein ensimmäisenä hiuksissa. Vaikka huonolla ruokavaliolla pysyy hyvin elossa, saattaa lopputuloksena olla hiusten oheneminen tai jopa hiustenlähtö. Jos siis näyttää, että hiusraja karkaa, kannattaa katsoa kriittisellä silmällä omia ruokailutapoja!

Täältä voit lukea artikkelimme, Vitamiinit hiuksille - Listasimme 10 tärkeää hiusvitamiinia, jossa esittelemme hiusten hyvinvoinnin kannalta tärkeimmät vitamiinit.

Elämäntavat ja stressi

Ruokavalion lisäksi mm. liian vähäinen päivittäinen liikunta, runsas alkoholin käyttö, tupakointi ja stressi vaikuttavat hiusten terveyteen ja kasvunopeuteen. Epäterveelliset elämäntavat eivät siis ainakaan auta, jos vaivanasi on hiustenlähtö tai vetäytyvä hiusraja. Liikunta saa veren kiertämään tehokkaammin ja siten kuljettamaan ruokavaliosta saamamme vitamiinit ja mineraalit hiustuppiin asti, mikä on edellytys terveelle hiustenkasvulle. Siten liikunta on ruokavalion lisäksi tärkeää hiusten ohenemisen kannalta.

Samoin myös psyykkinen ja fyysinen stressi voi vaikuttaa merkittävästi hiusten kasvuun ja kuntoon. Ollessamme stressaantuneita elimistö tuottaa runsaasti testosteronia, josta osa muuttuu DHT:ksi. DHT puolestaan vaikuttaa negatiivisesti hiustuppien toimintaan, jolloin hiukset kasvavat hitaammin, muuttuvat pikkuhiljaa ohuemmiksi ja lopulta lakkaavat kasvamasta kokonaan. Tällöin tuloksena on vetäytyvä hiusraja. Stressi kannattaa siis ehdottomasti ottaa vakavasti myös hiusten kannalta.

Sairastelu ja lääkitys

Hiustenlähtö voi olla myös oire sairaudesta, tai sivuvaikutus tietystä lääkityksestä.

Vain lääkäri voi diagnosoida syyn hiustenlähtöön. Jos hiusten oheneminen huolettaa ja stressaa kovasti, kannattaa vierailla yleislääkärillä tai ihotautilääkärillä, jotta mahdollinen diagnoosi voidaan tehdä ja hoitokeinoista keskustella. Monissa hiustenlähtötapauksissa nopeus on valttia: mitä nopeammin otat asian puheeksi, sitä nopeammin hoito tehoaa!

Koska hiukset kasvavat hiuspohjasta, käy järkeen, että siitä huolehtiminen on tärkeää hiusrajan karkaamisen ehkäisemiseksi.

Hiustenlähtö ja sen hoito: 7 vinkkiä, joilla hidastaa hiustenlähtöä

Vaikka koet hiustenlähtöä, ei kannata vielä heittää pyyhettä kehään ja luovuttaa, vaikka siltä tuntuisi! Näillä vinkeillä hiusten oheneminen ja vetäytyvä hiusraja voidaan tehokkaasti pysäyttää tai sitä voidaan ainakin hidastaa merkittävästi.

1. Syö terveellisesti

Eat a Healthy Diet

Kuten aiemmin mainitsin, hiustenlähtö ja huono ruokavalio ovat suoraan yhteydessä toisiinsa. Jos hiustupet eivät saa tarpeeksi ravinteita, voi lopputuloksena olla hiustenlähtö ja se, että hiusraja karkaa. Viivästytä siis hiustenlähtöä syömällä terveellisesti. Kiinnitä erityistä huomiota kasviksista saataviin vitamiineihin, proteiinin saantiin ja terveellisiin omega-rasvahappoihin!

2. Täydennä ruokavaliota hiusvitamiineilla

Take a Supplement for Hair Growth

Vaikka yrittäisit kaikkesi, voi kiireisen elämän keskellä joskus olla hankalaa syödä riittävän monipuolisesti ja terveellisesti. Tällöin apu hiustenlähtöön voi löytyä ravintolisistä. Hairlust on kehittänyt Hair Formula Gummies ja Tablets - vitamiinit juuri hiustenlähtöön liittyviin ensioireisiin. Vitamiinit sisältävät runsaasti biotiinia, foolihappoa, sinkkiä ja seleeniä, sekä muita hiuksille tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja ja mineraaleja. Molemmista vitamiinimuodoista on omat valmisteensa sekä miehille, että naisille. Voit lukea lisää hiusvitamiineista toisesta blogiartikkelistamme!

3. Laita shampoo vaihtoon

Change Your Shampoo Line-Up

Jos hiustenlähtö vaivaa, kannattaa shampoo sekä hoitoaine vaihtaa hellävaraisempiin ja hoitavampiin valmisteisiin, jotka hidastavat hiustenlähtöä. Lue lisää siitä miten shampoot hiustenlähtöön toimivat.

Väärien hiustuotteiden käyttö saattaa johtaa tuotejäämien kertymiseen hiuspohjassa. Tämä rasvoittaa hiuksia, tukkii hiustuppeja ja saa näin hiukset näyttämään entistäkin ohuemmilta. Lisäksi monet shampoot sisältävät sulfaatteja, jotka ärsyttävät hiustuppeja hidastaen hiustenkasvua. Ei kiitos!

Sen sijaan käytä Hairlust Grow Perfect™ Shampoota. Tämä vahvistava shampoo perustuu ainesosiin, jotka ehkäisevät hiustenlähtöä. Näin ollen edistät hiusten hyvinvointia joka pesukerralla! Käytä sitä yhdessä Grow Perfect™ Conditioner -hoitoaineen kanssa, joka vahvistaa ja kosteuttaa hiuksia, samalle edistäen tervettä hiusten kasvua.

Haluatko tehostaa tuloksia vielä enemmän? Hiusten pesun jälkeen levitä Grow Perfect™ Hair Growth Seerumia hiuspohjaan. Se sisältää useita kliinisesti todistettuja hiusten kasvua edistäviä ainesosia.

4. Keskity hiuspohjaan

Make Scalp Health a Priority

Hiuksesi kasvavat hiuspohjastasi, joten hiustenlähdön ehkäisyssä on tärkeää keskittyä hiuspohjan hoitoon. Jos hiusten oheneminen vaivaa, kannattaa vilkaista päänahkaa ja miettiä, voisiko siitä huolehtia entistäkin paremmin.

Erinomainen lisä hiustenhoitoon oheneville hiuksille on hiuspohjan kuorinta, joka poistaa tehokkaasti päänahasta tuotekertymät, kuolleet ihosolut ja lian, jolloin hiukset pääsevät kasvamaan terveinä ja vahvoina. Suosittelemme Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub – kuorintaa. Syväpuhdistuksen lisäksi se virkistää ja stimuloi hiuspohjaa, mikä voi hidastaa hiustenlähtöä. Toinen todella hyödyllinen tuote on Grow Perfect™ Thickening Spray - suihke, joka samanaikaisesti hoitaa ja tasapainottaa päänahkaa ja tuo hiuksille luonnollista volyymiä. Sen sisältämä minttu myös vilkastaa verenkiertoa, joka tukee normaalia hiusten kasvua.

Suosittelemme Scalp Delight™ Scalp Massage Brush - hierontaharjan käyttöä molempien tuotteiden hieromiseen päänahkaan. Päänahan hieronnan on nimittäin myös todistettu edistävän hiusten kasvua. Miksi? Muistathan ne tärkeät ravintoaineet, joita Hair Formula lisäravinteemme sisältävät? Päänahan hieronta lisää verenkiertoa hiuspohjassa toimittaen ravintoaineet tehokkaammin perille hiustuppeihin. Pitääksesi päänahkasi hyvässä kunnossa, suosittelemme molempien tuotteiden käyttöä viikoittain.

5. Kokeile bambutyynyliinaa

Try a Bamboo Pillowcase

Usko tai älä, mutta tyynyliinan materiaalilla voi olla suuri vaikutus hiustenlähtöön ja hiusten kuntoon. Suosittelemme puuvillaisen tyynyliinan vaihtoa bambutyynyliinaan.

Puuvillan kuidut ovat karkeita ja kovia hiuksia vasten, jolloin hiukset ovat aamulla pörröiset ja säkkärät (mistä tuleekin nimitys ”bedhead”). Lisäksi puuvilla imee itseensä runsaasti kosteutta, mikä puolestaan kuivattaa hiuksia ja saada ne katkeilemaan. Hiustenlähtöön voi siis vaikuttaa vaihtamalla puuvillaisen tyynyliinan pehmeämpään materiaaliin.

Bambusta valmistettu tyynyliina on sekä hiuksille, iholle ja ympäristölle hellävarainen valinta! Ajan kanssa hiuksista tulee vahvemmat ja vähemmän alttiit katkeilemaan.

6. Vieraile lääkärillä

Seek Out Help from a Doctor

Perinnöllistä hiustenlähtöä voidaan hidastaa esimerkiksi lääkityksellä tai hoidoilla vetäytyvää hiusrajaa vastaan, mutta siihen ei ole täysin parantavaa hoitoa. Mm. hiustensiirto tai jotkin lääkkeet voivat auttaa siihen, kun hiusraja karkaa. Runsas hiusten oheneminen voi kuitenkin johtua monesta eri syystä, joista osa on täysin hoidettavissa sopivan diagnoosin jälkeen. Kannattaa siis kääntyä lääkärin puoleen, jos hiustenlähtö huolettaa, tai tuntuu todella runsaalta, sillä asiaan voi olla yksinkertainenkin ratkaisu.

7. Käänny kampaajan tai parturin puoleen

Visit Your Barber

Kun hiusten oheneminen tai vetäytyvä hiusraja alkaa näkyä, monet yrittävät kasvattaa hiuksiaan pidemmiksi yrittäessään peittää hiustenlähtöä. Todellisuudessa kuitenkin vierailu asiantuntevalle kampaajalle tai parturille voi ratkaista asian helpommin, sillä hiustenlähtöä voi parhaiten peittää hyvin leikatuilla, lyhyillä hiuksilla.

Lyhyemmät hiukset näyttävät usein pitkiä paremmilta, jos kärsit hiustenlähdöstä, sillä pitkät hiukset ovat raskaammat, mikä latistaa hiukset päätä vasten. Lyhyet hiukset ovat kevyet, niitä on helpompi muotoilla, ja tarvittaessa niihin saa pikaisesti volyymiä muutamien muotoilutuotteiden avulla. Lyhyet, yksinkertaiset kampaukset ja leikkaukset ovat siis hyvä valinta, jos hiusten oheneminen on riesanasi.

Keräsin muutamia hiustyylejä ja kampauksia sekä naisille että miehille, joilla hiustenlähtöä voi helposti piilottaa.

Hiustyylit miehille

 • Buzz Cut - Tämä hiusmalli on todella lyhyt joka puolelta, mikä puolestaan piilottaa hiustenlähtöä ja sitä, kun hiusraja karkaa.
  • Crew Cut - Tämä hiustyyli on lyhyt, mutta hieman pidempi kuin edellä mainittu Buzz Cut. Hiusten oheneminen miehillä ja vetäytyvä hiusraja on kuitenkin edelleen helposti piilotettavissa.
  • Faux Hawk - Hiustyyli, joka varmasti kerää huomion päälaelle, ja jättää vetäytyvän hiusrajan piiloon.
  • Slicked Back - Jos haluat pitää hiuksesi hieman pidempinä hiusrajan karkaamisesta huolimatta, voi tämä tyyli sopia sinulle. Hiustenlähtöön sopiva tyyli tunnetaan myös ”Bro Flow” – nimellä.
  • Close Shave - Jos todella haluat piilottaa hiustenlähtöön liittyvät oireet ja sen, että sinulla on vetäytyvä hiusraja, on lyhyt siilikampaus tähän myös hyvä keino. Tämä hiustyyli on todella helppohoitoinen ja huokuu itsevarmuutta!

Hiustyylit naisille

 • Polkkatukka - Jo klassikoksi muodostunut polkkatukka toimii pelastuksena hiustenlähtöön liittyen. Tällä klassikkomallilla et voi mennä pieleen. Tasainen tai kevyesti kerrostettu polkkatukka saa hiukset näyttämään tuuheilta ja terveiltä, vaikka taustalla olisi hiusten oheneminen.
 • Otsatukka - Tasamittaisella otsatukalla saa hiuksiin tuuheutta, sillä se kohdistaa katseen keskelle hiuksia. Lyhyitä hiuksia on myös helpompi muotoilla, jolloin niihin saa vaivattomasti tuuheutta. Jos hiustenlähtö vaivaa, kannattaa kysyä kampaajalta, sopisiko otsatukka pelastamaan tilanteen.
 • Pixie Cut - Rohkea ja itsevarma vetää ohuet hiukset lyhyiksi keijukaismaiseen tyyliin. Ajattoman trendikäs Pixie Cut voi olla joko pitkäksi venähtänyt tai todella lyhyt. Ota mallia julkkiksilta, ja piilota hiustenlähtö ja hiusten oheneminen tällä elegantilla hiusmallilla. Katso myös 15 upeaa lyhyttä hiusmallia.
 • Pehmeät laineet - Hiustenlähtöä voi myös piilottaa kotikonstein syntyvillä kampauksilla, kuten laineilla. Kevyet laineet lisäävät hiusten tyveen volyymiä, jolloin koko tukka näyttää paksummalta ja tuuheammalta. Muista kuitenkin lämpösuoja, kun muotoilet hiuksiasi!
 • Syvä jakaus - Tämä kampaus sopii niin pitkille kuin lyhyillekin hiuksille. Syvällä jakauksella saat volyymiä hiusten tyveen, vaikka hiukset muuten olisivat suorat. Syvän jakauksen voi tehdä esimerkiksi kevyesti tupeeraamalla tai varovasti raudalla taivuttamalla. Jos hiusten oheneminen on vaivanasi, heitä hiuksiin sivujakaus ja kokeile tätä kikkaa! Kampauksesta saa juhlavan lisäämällä hiuksiin kauniin hiuspinnin!

Hiustenlähtöön liittyvä ennuste – voiko tilannetta korjata?

Hiustenlähtöön liittyvää lopputulosta on vaikea ennustaa tietämättä hiustenlähdön aiheuttajaa. Hiusten oheneminen voi olla joko iästä johtuvaa geneettistä hiustenlähtöä tai sitten se liittyy stressiin tai hormonaalisiin muutoksiin. Joka tapauksessa hiustenlähtöä ja sitä, että hiusraja karkaa, voi hidastaa monella eri tapaa, ja takaan, että jos otat vinkkini käyttöön, hiuksesi voivat paremmin ja kasvavat terveempinä! Varman vastauksen ennusteesta saat kuitenkin vain lääkäriltäsi.

Hiusten oheneminen – ota nämä tuotteet avuksi

Oletko valmis taistelemaan hiustenlähtöä vastaan? Näillä Hairlust - tuotteilla hiusten oheneminen saadaan varmasti kuriin:

Hiustesti

Löydä sinulle sopivimmat tuotteet

Tee testi

Ketä hiusten oheneminen ja hiustenlähtö vaivaavat?

Hiusten oheneminen ja hiustenlähtö ovat kaikenikäisten ongelmia, ja niistä voivat kärsiä sekä miehet, että naiset. Syyt hiustenlähtöön voivat kuitenkin vaihdella iästä ja sukupuolesta riippuen. Naisilla hiusten oheneminen voi liittyä esimerkiksi imetykseen tai hormonaalisen ehkäisyn lopettamiseen, kun taas miehillä hiustenlähtö ja vetäytyvä hiusraja on todennäköisemmin seurausta vanhenemisesta. Jos epäilet, että hiustenlähtösi johtuu imetyksestä tai synnytyksestä, voit lukea artikkelimme raskaudenjälkeisestä hiustenlähdöstä. Oli syy mikä tahansa, nämä vinkit sopivat jokaiselle, joka kamppailee hiustenlähdön kanssa.

Vaikka hiustenlähtö ja hiusten oheneminen saattavat tuntua maailmanlopulta, voidaan niitä kuitenkin hoitaa. Ota kaikki vinkkini osaksi päivittäistä hiustenhoitorutiiniasi, niin tilanne varmasti rauhoittuu hieman.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Hurtigere voksende hår

  Miten saada hiukset kasvamaan nopeasti? Tehokkaimmat keinot

 • 10 parasta hiusvitamiinia & miten vitamiinit hiuksille oikeasti toimivat

  10 parasta hiusvitamiinia & miten vitamiinit hiuksille oikeasti toimivat

 • Biotin til håret: Hvilke resultater kan du forvente & hvornår?

  Biotiini hiuksille: millaisia tuloksia voit odottaa biotiinilta hiusten kasvuun?

 • Langt hår hurtigere

  Miten saada pidemmät ja paksummat hiukset? 9 parasta vinkkiä

 • Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

  Hiusten oheneminen naisilla? Kaikki todella ohuiden hiusten hoidosta

Katso kaikki artikkelit