stressi hiustenlähtöKatso kaikki artikkelit

Aiheuttaako stressi hiustenlähtöä? Syyt ja hoito hiustenlähtöön stressin takia

Aiheuttaako stressi hiustenlähtöä? Jos sinulla on ilmennyt hiustenlähtöä todella stressaavan tilanteen jälkeen, et ole yksin. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoa siitä, miten stressi ja hiustenlähtö liittyvät toisiinsa. Lisäksi kerron vinkkejä miten voit saada hiukset kasvamaan takaisin.

Sisältö

Aiheuttaako stressi hiustenlähtöä?

Aiheuttaako stressi hiustenlähtöä sitten ihan oikeasti? Lyhyt vastaus on kyllä. Merkittävä tunneperäinen stressi voi aiheuttaa stressiin liittyvää hiustenlähtöä. Stressaavia tilanteita, jotka voivat johtaa hiustenlähtöön ovat esimerkiksi:

 • Suhteen päättyminen
 • Työpaikan menetys
 • Lähimmäisen menetys
 • Avioero
 • Taloudelliset ongelmat
 • Työn tai koulun aiheuttamat paineet
 • Ulkoiset tekijät, kuten luonnonkatastrofi tai pandemia

Muita esimerkkejä tilanteista, jotka voivat aiheuttaa stressin aiheuttamaa hiustenlähtöä, ovat vakava sairaus, iso leikkaus, tapaturma tai jopa synnytys.

Jos vastaus kysymykseen aiheuttaako stressi hiustenlähtöä on kyllä, seuraava kysymys joka herää on varmaankin miksi? Ennen kuin puhutaan tarkemmin siitä, miksi sinulla voi ilmetä hiustenlähtö stressin takia, meidän kannattaa tutustua ensin hiusten kasvukiertoon. Päänahassamme on noin 100,000 hiustuppea, joista jokaisesta kasvaa yksi hiussuortuva. Hiukset kasvavat hiustupeista kasvukierron mukaan, johon kuuluu kasvuvaihe, lepovaihe ja irtoamisvaihe. Jokainen hiustuppi on kasvukierron eri vaiheessa, minkä vuoksi on normaalia, että meiltä irtoaa 30-150 hiussuortuvaa päivittäin. Suurin osa hiustupeista on kuitenkin kasvuvaiheessa, koska se on kasvukierron pisin vaihe.

Kun koemme stressiä, elimistömme voi reagoida siihen siirtämällä normaalia suuremman määrän hiussuortuvia kasvuvaiheesta lepovaiheeseen. Yleensä noin 90 prosenttia hiussuortuvista on kasvukierron kasvuvaiheessa ja 10 prosenttia lepovaiheessa. Jos sinulla ilmenee stressin aiheuttamaa hiustenlähtöä, yli 20 prosenttia hiustupeista siirtyy lepovaiheeseen yhtäaikaa. Joillakin henkilöillä jopa 50 prosenttia hiustupeista saattaa siirtyä lepovaiheeseen. Muutaman kuukauden päästä ne samat hiussuortuvat siirtyvät irtoamisvaiheeseen, jonka vuoksi suuri määrä hiuksia lähtee yhdellä kertaa, ja hiustenlähtö voi kestää useita kuukausia.

Siitä miksi näin tapahtuu ja mistä hiustenlähtö stressin jälkeen tarkalleen johtuu, ei kuitenkaan ole varmuutta tutkijoiden keskuudessa. Uskotaan, että korkea stressitaso vaikuttaa hiustuppien kykyyn toimia normaalisti. Kun kohtaamme stressaavan tilanteen, elimistö vapauttaa kortisolia ja adrenaliinia osana "taistele tai pakene" -puolustusreaktiota. Nämä hormonit hidastavat ihon verenkiertoa ja ohjaavat ravintoaineet elintärkeisiin elimiin. Koska hiuksemme eivät ole meille elintärkeitä, hiustupet voivat kokea tilapäisen ravintoaineiden puutteen, jonka vuoksi sinulla voi ilmetä hiustenlähtö stressin takia.

Kortisoli voi myös hajottaa normaaliin hiusten kasvuun tarvittavia aineita, kuten proteoglykaaneja, joka voi myös olla osasyynä hiustenlähtöön stressin jälkeen.

Stressi ja hiustenlähtö: muita hiustenlähdön muotoja

On olemassa kaksi muuta hiustenlähdön syytä, joihin stressi liittyy, vaikkakin ne eivät ole kovin yleisiä:

Hair loss

1. Trikotillomania

Myös karvojennyppimishäiriönä tunnettu trikotillomania on pakko-oireisen spektrin häiriö, johon kuuluu pakonomainen tarve nyppiä hiuksia ja muita kehon karvoja. Korkea stressitaso voi pahentaa trikotillomaniaa. Trikotillomaniaa voi hoitaa esimerkiksi terapian avulla.

2. Alopecia areata eli pälvikalju

Myös pälvikalju ja stressi voivat liittyä toisiinsa. Alopecia areata eli pälvikalju on hiustenlähdön muoto, jossa immuunijärjestelmä hyökkää hiustuppeihin erehdyksellisesti aiheuttaen hiustenlähtöä. Koska stressi vaikuttaa vastustuskykyyn, voi osasyynä pälvikaljuun olla stressi. Ilmeni sinulla sitten pälvikalju stressin takia tai muusta syystä, sitä on vaikeampi hoitaa, koska alopecia areata on autoimmuunisairaus. Toisin kuin telogen effluvium, joka ilmenee hiusten hajanaisena irtoamisena, alopecia areata näyttäytyy pyöreinä kaljuina läiskinä.

Vaikka pälvikalju voi johtua osittain stressistä, on telogen effluvium yleensä syypää, jos sinulla on hiustenlähtöä stressitilanteen jälkeen. Jos epäilet, että hiustenlähtösi johtuu stressistä, suosittelemme keskustelemaan asiasta lääkärin kanssa selvittääksesi stressin perimmäisen syyn.

Stressin aiheuttaman hiustenlähdön tunnusmerkit

Telogen effluviumista johtuva stressiin liittyvä hiustenlähtö on yleensä äkkinäistä, hajanaista ja väliaikaista. Monet, joilla ilmenee tämänkaltainen hiustenlähtö stressin takia, huomaavat yhtäkkistä ja runsasta hiusten irtoilua 2-3 kuukautta stressaavan tapahtuman jälkeen. Hiustenlähtö on hajanaista, joka tarkoittaa, että hiuksia lähtee joka puolelta eikä ainoastaan tietystä kohdasta (toisin kuin pälvikaljun tai trikotillomanian kohdalla, jotka aiheuttavat hiustenlähtöä tietyiltä alueilta). Jos sinulla ilmenee hajanaista hiustenlähtöä stressin takia, se voi näyttäytyä esimerkiksi levenevänä jakauksena tai tavallista ohuempana poninhäntänä.

Onneksi tämänkaltainen stressi hiustenlähtö on yleensä väliaikaista. Kun stressitekijä poistuu, hiukset yleensä kasvavat itsestään takaisin. Hiusten uudelleenkasvu voi kuitenkin olla hidasta. Jos sinulla ilmenee hiustenlähtö stressin takia, hiusten takaisinkasvu edelliselle tasolle voi kestää jopa vuoden. Meillä on kuitenkin vinkkejä siihen, kuinka voit edesauttaa hiusten takaisin kasvua, jos sinulla on ilmennyt hiustenlähtö stressin jälkeen. Jatka siis lukemista, jos haluat tietää kuinka saada hiukset kasvamaan takaisin.

Stressi ja hiustenlähtö: vinkkejä hiustenkasvuun

1. Noudata terveellistä ruokavaliota

1. Eat a healthy diet

Terveellisen ruokavalion noudattaminen on hyväksi sekä koko kehollesi että hiuksillesi. Jos sinulla on ilmennyt hiustenlähtöä stressin takia, varmista, että ruokavaliosi sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia, täysjyviä, terveellisiä rasvoja sekä vähärasvaisia proteiineja.

Proteiini on erityisen tärkeää, jos sinulla on ilmennyt stressiä ja hiustenlähtöä. Hiukset koostuvat nimittäin proteiinista. Terveellisiä proteiininlähteitä ovat esimerkiksi siipikarja (kuten kana ja kalkkuna), kvinoa, kananmunat, kala sekä soijatuotteet, kuten tofu.

2. Käytä lisäravinteita

Jos sinulla on ilmennyt stressin aiheuttamaa hiustenlähtöä, on monien ravintoaineiden saaminen hyvin tärkeää, kuten yllä mainitsin. Tietyt vitamiinit, kuten A-, B6-, B12 ja C-vitamiinit, auttavat pitämään yllä normaalia immuunijärjestelmän toimintaa.

Hairlust Hair Formula Gummies for Women -ravintolisä hiuksille sisältää 14 eri vitamiinia ja mineraalia, mukaan lukien biotiinia ja sinkkiä, jotka ylläpitävät hiusten normaalia hyvinvointia. Nämä hiusvitamiinit ovat ihanteellinen tuote, jos haluat ravita hiuksiasi runsaalla määrällä biotiinia yhdistettynä muihin vitamiineihin ja mineraaleihin helposti nautittavana ravintolisänä.

Koska nämä vitamiinit ovat herkullisia pureskeltavia "karkkeja", ne on helppo muistaa ottaa. Valikoimastamme löytyy hiusvitamiineja sekä miehille että naisille, tabletti- ja viinikumimuodossa.

Lue lisää siitä miten vitamiinit hiustenlähtöön oikeasti toimivat.

3. Kokeile topikaalista hoitoa

. Try a Topical Treatment

Hiusten lisäravinteet edistävät hiusten kasvua sisältäpäin, kun taas topikaalinen (eli ihon/ hiusten päälle levitettävä) hoito kannustaa hiusten kasvua ulkoapäin. Molempien menetelmien käyttö auttaa hiusten takaisinkasvussa, jos sinulla on ilmennyt hiustenlähtö stressin takia.

Meidän suosikkimme on Grow Perfect™ Hair Growth Serum -hiusseerumi, joka sisältää tutkitusti toimivia ainesosia, kuten kofeiinia ja AnaGain:ia, jotka edistävät päänahan hyvinvointia ja hiusten tervettä kasvua. Lisäksi seerumin nopeasti imeytyvä koostumus ei jätä hiuksia rasvaisen näköisiksi. Parhaiden tulosten saamiseksi hiusseerumia tulee käyttää päivittäin.

4. Nuku tarpeeksi

Stressi voi aiheuttaa häiriöitä unen laadussa ja määrässä, joka voi pahentaa tilannetta entisestään. Yritä nukkua 7-9 tuntia päivässä.

Jos sinulla on vaikeuksia saada tarpeeksi unta, kokeile pitää kiinni unirytmistä. Yritä mennä nukkumaan ja herätä joka päivä samaan aikaan (myös viikonloppuisin) ja noudata samaa iltarutiinia, jotta voit rauhoittua ennen nukkumaanmenoa (yksi alla olevista stressinhallintatekniikoista voisi olla loistava lisä rutiiniin!). Nuku pimeässä ja viileässä huoneessa ja vältä kännykän tai television ruutuja vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa.

Nuku hyvin silkinsileällä bambutyynyliinalla ja pussilakanalla, jotka säätelevät lämpötilaa ja ovat ihanan ylellisiä.

5. Stressinhallinta

Toinen tärkeä asia, mikä loogisesti auttaa stressi hiustenlähtöön ja siitä palautumiseen, on stressinhallintatekniikat. Hiusten takaisinkasvu voi alkaa ainoastaan sitten, kun stressiä ei enää ole. Kokeile esimerkiksi näitä stressinhallintakeinoja:

 • Jooga – Kokeile joogatuntia tai joogavideoita YouTubesta. Joogatyylejä on monia, joten kokeile erilaisia tyylejä ennen kuin sanot ei tälle erinomaiselle stressinhallintakeinolle.
 • Meditaatio – Meditaatio on erinomainen ja halpa tapa vähentää stressiä. Istu mukavassa asennossa, sulje silmäsi ja keskity hengitykseesi. Aina kun ajatuksesi harhailevat, kohdista ne takaisin hengitykseen. Aloita meditoimalla 5 minuuttia päivässä ja pidennä meditaatioaikaa vähitellen. Jos meditaatio on mielestäsi hankalaa, kokeile ohjattua meditaatiota. Esimerkiksi YouTubesta löytyy paljon ohjattuja meditaatioita.
 • Syvähengitysharjoittelu – Myös syvähengitysharjoittelu voi vähentää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä. Kokeile erilaisia syvähengitysharjoitteita, kuten neliöhengitystä, vuorosierainhengitystä tai 4-7-8 tekniikkaa. YouTube on loistava resurssi myös tähän!
 • Päiväkirjaan kirjoittaminen – Jos ajatuksesi laukkaavat, päiväkirjaan kirjoittaminen voi olla hyvä tapa saada ne kuriin. Päiväkirjan pitäminen, oli se sitten perinteisesti kynällä paperille tai elektronisesti, on erinomainen keino hallita stressiä.
 • Ulkoilu – Luonnossa liikkuminen ja ulkoilu on tehokas stressinhallintakeino. Ulkoilma rauhoittaa, ja esimerkiksi urheileminen tai meditointi ulkona on erinomainen keino pitää stressitasot kurissa.
 • Terapia – Viimeiseksi, ammattilaisen kanssa jutteleminen voi olla tehokas tapa lievittää stressiä. Ammattiterapeutti tai psykologi voi auttaa sinua käymään läpi traumoja ja opettaa sinulle tehokkaita stressinhallintakeinoja, joista voi olla iso apu myös stressin aiheuttamaan hiustenlähtöön.

Jokainen meistä on erilainen, joten kokeile erilaisia stressinhallintatekniikoita, jotta löydät keinon, joka sopii sinulle parhaiten!

6. Tuuheutta hiusjuuriin

Jos sinulla ilmenee hiustenlähtö stressin takia, voit käyttää tiettyjä muotoilutuotteita antamaan olemassa oleville hiuksille tuuheutta sillä aikaa kun hiusten kasvu palautuu normaaliksi. Yksi tälläinen tuote on Grow Perfect™ Thickening Spray -hoitosuihke. Tämä hiuksiin jätettävä hiuspohjan hoitotuote antaa latteille ja elottomille hiuksille välitöntä tuuheutta. Lisäksi se sisältää ainesosia, kuten ekologista rosmariiniöljyä ja RootBioTec™:ia, jotka edistävät päänahan hyvinvointia ja hiusten kasvua.

7. Hiero päänahkaa

Toinen tapa edistää päänahan hyvinvointia on sen hieronta. Scalp Delight™ Detox Scrub -hiuspohjan kuorinta hyödyntää riisijauhetta poistamaan kuolleet ihosolut, talin ja tuotejäämät hellävaraisesti, jättäen päänahkasi raikkaan puhtaaksi. Parhaiden tulosten saamiseksi, käytä kuorintaa yhdessä Scalp Delight™ Scalp Massage Brush -hierontaharjan kanssa.

8. Käytä hiusten kasvua edistävää shampoota

Use a Hair Growth Shampoo

Toinen tapa edistää hiusten takaisinkasvua, jos sinulla on ilmennyt hiustenlähtö stressin jälkeen, on hiustenlähtö shampoon käyttö. Suosittelen kokeilemaan Grow Perfect™ Shampoota, joka on erityisesti hiustenlähdön hoitoon kehitetty shampoo, joka sisältää Anagain™:ia ja rosmariiniöljyä. Käytä sitä yhdessä Grow Perfect™ Conditioner -hoitoaineen kanssa, saadaksesi parhaat tulokset.

Voiko stressiin liittyvän hiustenlähdön estää?

Nyt kun olemme tutustuneet siihen, miten stressi ja hiustenlähtö liittyvät toisiinsa ja kuinka voit toipua stressin aiheuttamasta hiustenlähdöstä, mietit varmaankin, että onko olemassa keinoja, joiden avulla voit torjua stressi hiustenlähtöä.

Tärkeintä torjunnassa on oppia toimivia stressinhallintakeinoja, joiden avulla voit pitää stressitasot kurissa. Kyky hallita stressiä niin ettei se pääse yltymään niin pahaksi, että se johtaa hiustenlähtöön, on hyvin tärkeää myös yleisen hyvinvoinnin kannalta.

Koska ajatellaan että stressi vaikuttaa hiustuppien kykyyn toimia normaalisti, toinen tapa estää stressistä johtuvaa hiustenlähtöä on päänahan terveyttä tukevien tuotteiden käyttö. Näitä ovat esimerkiksi:

Hiustesti

Löydä sinulle sopivimmat tuotteet

Tee testi

Toivon, että tämä artikkeli auttaa sinua palautumaan stressin aiheuttamasta hiustenlähdöstä.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Hurtigere voksende hår

  Miten saada hiukset kasvamaan nopeasti? Tehokkaimmat keinot

 • 10 parasta hiusvitamiinia & miten vitamiinit hiuksille oikeasti toimivat

  10 parasta hiusvitamiinia & miten vitamiinit hiuksille oikeasti toimivat

 • Biotin til håret: Hvilke resultater kan du forvente & hvornår?

  Biotiini hiuksille: millaisia tuloksia voit odottaa biotiinilta hiusten kasvuun?

 • Langt hår hurtigere

  Miten saada pidemmät ja paksummat hiukset? 9 parasta vinkkiä

 • Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

  Hiusten oheneminen naisilla? Kaikki todella ohuiden hiusten hoidosta

Katso kaikki artikkelit