hårtabKatso kaikki artikkelit

Apua, hiukset lähtee! Milloin runsas hiustenlähtö on liikaa?

Se tunne on meille jokaiselle tuttu, kun suihkukaivoon kertyy irronneita hiuksia, ja panikoit heti: "Apua, hiukset lähtee!". On kuitenkin hyvä muistaa, että hiusten tippuminen on osa jokaisen elämää. Jos kuitenkin huomaat, että hiuksia lähtee poikkeavan paljon, on hyvä pysähtyä miettimään tälle mahdollisia syitä. Tässä blogiartikkelissa tulen kertomaan, miksi hiuksia lähtee ja milloin se on liiallista.

Koetko, että hiuksia tuntuu lähtevän koko ajan ja että niitä löytyy kaikkialta? Tyynynpäälliset, lempipaitasi ja hiusharjasi ovat aina täynnä hiuksia? Olen monesti harjannut hiukseni ja pohtinut onko kyse runsaasta hiustenlähdöstä ja voiko asialle tehdä jotain.

Hiusten irtoilu on täysin normaalia. Ihmiseltä lähtee noin 30-150 hiussuortuvaa päivässä. Tämä on osa normaalia hiusten kasvua. Mutta mistä erottaa, onko hiustenlähtö tervettä, vai onko runsas hiustenlähtö muodostumassa suuremmaksi ongelmaksi? Jatka lukemista, niin kerron sinulle yleisimmät hiustenlähdön syyt. Tämän lisäksi jaan vinkkejä siihen mitä tehdä, kun hiuksia lähtee paljon.

Sisältö

Normaalin hiustenlähdön määritelmä

On täysin normaalia, että tietty määrä hiuksia lähtee päivittäin. Hiuksilla, kuten muillakin soluillamme on oma elinkaarensa. Hiukset lähtee aina niiden elinkaaren päätyttyä.  Kuten jo alussa mainitsinkin normaalisti hiuksia lähtee noin 30-150 kappaletta päivässä. Se voi kuulostaa paljolta, mutta on hyvä muistaa, että ihmisellä on noin 100 000-150 000 hiusta. Joten sillä, että hiukset lähtevät luonnollisesti ei ole juurikaan vaikutusta hiusten tuuheuteen.

Ymmärtääksemme kaikkia hiustenlähdön syitä, tulee meidän ensin tarkastella hiusten normaalia kasvurytmiä. Hiusten kasvu on osa jatkuvaa kiertoa, jossa on neljä päävaihetta. Kaikilla 100 000-150 000:sta hiuksesta on meneillään oma kasvuvaiheensa. Meille tämä on hieno asia, sillä sen sijaan, että kaikki hiukset lähtee samanaikaisesti, jokainen hius lähtee omassa tahdissaan. 

Hair Growth Phase

Näin hiusten kasvusykli käytännössä toimii:

1. Anageeni eli hiusten kasvuvaihe

Ensimmäisessä hiusten kasvuvaiheessa hiustuppien solut jakaantuvat nopeasti, johtaen uusien hiussuortuvien kasvuun. Noin 80-90% hiuksista on niin sanotussa anageenissa kasvuvaiheessa. Tämä vaihe voi kestää kahdesta seitsemään vuotta – se myöskin määrittää kuinka pitkiksi hiuksesi voivat kasvaa. Genetiikka, ravinto, ikä ja yleinen terveydentila vaikuttaa hiusten ensimmäiseen kasvuvaiheeseen. Terveytesi voi siis vaikuttaa hiustesi pituuteen, joten siksi suosittelen noudattamaan terveellisiä elämäntapoja saadaksesi pidemmät ja tuuheammat hiukset, sekä ehkäistäksesi runsaan hiustenlähdön. Mutta tästä lisää myöhemmin!

2. Katageeni eli siirtymävaihe

Kun hius on kasvanut pisimpään mittaansa, hiustuppi siirtyy tällöin niin sanottuun katageenivaiheeseen. Tässä lyhyessä siirtymävaiheessa hius irrottautuu juurestaan, joka puolestaan muuttuu passiiviseksi ja alkaa kutistua. Hius sen sijaan alkaa nousta ylöspäin kohti hiuspohjaa. Kun hius irtoaa juuresta, vapautuu se myös verenkierrosta. Tällöin hius ei enää saa tarvitsemaansa ravintoa, ja hiuksen kasvu päättyy lopullisesti. Tämä siirtymävaihe on hiusten elinkaaren lyhin vaihe kestäen noin 3-4 viikkoa. Vain n. 1% hiuksistasi on tässä vaiheessa samanaikaisesti.

3. Telogeeni eli lepovaihe

Vaikka katageenivaiheen jälkeen hius on lepovaiheessa, se pysyy edelleen kiinni hiuspohjassa noin 3-4 kuukautta. Sillä aikaa hiustuppi valmistuu kasvattamaan uuden hiuksen entisen tilalle, joka tulee korvaamaan sen myöhemmin. Tässä vaiheessa lepotilassa oleva hius ei siis enää kasva tai saa ravinteita verenkierrosta. Tästä syystä telogeenivaihetta kutsutaan lepovaiheeksi. Noin 14% hiuksistasi on tässä vaiheessa samalla hetkellä.

4. Eksogeeni eli uuden hiuksen vaihe

Kun uusi hius on valmis kasvamaan lepäävän alta, vanha hius lähtee irtoamaan  antaen tilaa uudelle hiukselle ja sen elinkaarelle. Kun hiuksen elinkaari on ohi, hius tippuu pois. Kun hiussuortuva saavuttaa eksogeenivaiheen, et voi enää millään konstilla ehkäistä hiuksen putoamista.

Eksogeenivaiheen jälkeen hiustuppi palaa taas anageeni vaiheeseen, ja alkaa kasvattamaan uutta hiusta. Tämä elinkaari toistuu vuodesta toiseen!

Hiukset lähtee vs. runsas hiustenlähtö

Se, että hiukset lähtee on täysin tavallinen ja tarpeellinen osa hiusten kasvuprosessia. Mutta jos arvioit, että menetät päivittäin enemmän kuin 150 hiusta, lasketaan hiustenlähtö runsaaksi.

Hiuksia lähtee paljon normaalia enemmän etenkin silloin kun suuri määrä hiustuppeja siirtyy anageenivaiheesta katageenivaiheeseen samanaikaisesti. Kun lopulta hiukset lähtevät noin 4-5 kuukauden kuluttua, voivat hiukset tuntua ja näyttää huomattavasti ohuemmilta. Tämän tyyppinen runsas hiustenlähtö voi aiheutua monista eri syistä, kuten stressistä, pitkästä sairastelusta, lääkityksesti, raskaudesta tai huomattavasta painonpudotuksesta. Nämä ovat yleisiä syitä runsaalle hiustenlähdölle. Ongelmaan voi olla myös jokin piilevä terveydellinen syy, jos hiuksia lähtee paljon yhtäkkiä.

Yleisiä syitä runsaaseen hiustenlähtöön

Kuten jo mainitsin, hiuksia lähtee monista eri syistä. Mainitsinkin jo muutaman syyn hiusten ennenaikaiseen siirtymiseen katageenivaiheeseen. Tosiasiassa yleisin syy naisten ja miesten runsaalle hiustenlähdölle on joko geneettinen tai hormonaalinen:

Syy siihen, miksi hiuksia lähtee paljon on yleisimmin androgeeninen hiustenlähtö, jota kutsutaan myös yleisemmin miesten tai naisten perinnölliseksi tai runsaaksi hiustenlähdöksi. Näissä tapauksissa se, että hiukset lähtee, ei suoranaisesti liity normaaliin hiusten kasvuun ja sen eri vaiheisiin. Sen sijaan, androgeenisessä hiustenlähdössä hormoni nimeltä dihydrotestosteronia, eli DHT-hormonia, muodostuu hiustupeissa. DHT saa hiustupit kutistumaan pikku hiljaa, kunnes ne lopulta lopettavat uusien hiusten kasvattamisen kokonaan! Kun näin pääsee tapahtumaan, hiuksia lähtee paljon, eikä uusia enää kasvakaan niiden tilalle.

Hiusten jatkuva tai kovakourainen muotoilu tai liian voimakkaiden ja haitallisten hiustuotteiden käyttö on myös yleinen syy hiusten ohenemiseen. Jos siis käytät paljon lämmöllä toimivia laitteita, kuten hiustenkuivaajaa, suoristusrautaa tai kiharrinta, et ainoastaan vaurioita ja kuivata hiuksiasi, vaan voit myös vahingoittaa itse hiustuppeja. Hiustupit voivat vaurioittua esim. repimisen tai hankauksen seurauksena. Jos hiusjuurten rasittuminen on päivittäistä, voi se saada hiukset lähtemään ennenaikaisesti. Vastaavasti liian voimakkaat hiustenhoitotuotteet, jotka sisältävät liian tehokkaita tai haitallisia kemikaaleja, kuten sulfaatteja, parabeeneja ja ftalaatteja, voivat paitsi kuivattaa ja ärsyttää päänahkaa, myös vahingoittaa hiustuppeja ja aiheuttaa hiusten siirtymisen ennenaikaiseen lepovaiheeseen.

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä haluan puhua ruokavalion ja elämäntapojen vaikutuksesta hiusten terveyteen. Jos et saa ruokavaliostasi kaikkia kehosi tarvitsemia ravintoaineita, kuten vitamiineja ja proteiineja, kehosi voi ohjata saamasi ravintoaineet näiden tärkeämpien toimintojen ylläpitämiseksi hiustuppien sijaan. Ilman näitä ravintoaineita hiustuppesi kasvattavat hiuksia hitaammin, ja kasvavat hiukset ovat hauraampia ja hennompia. Vitamiinien puutos voi vaikuttaa siis suoraan hiusten lähtöön. Jos haluat kuulla tarkempaa tietoa aiheesta, kurkkaa artikkelimme yleisimmistä hiustenlähdön syistä.

Epäterveelliset elämäntavat näkyvät usein hiuksissa. Saadaksesi hyvinvoivat hiukset terveellisellä ruokavaliolla ja aktiivisella elämäntyylillä pääset jo pitkälle.

Mistä tietää onko jokin vialla?

Mistä erottaa, että hiukset lähtee normaalisti vai onko kyseessä jo runsas hiustenlähtö? Kiinnitä huomiota näihin asioihin:

 • Hajanainen hiustenlähtö - Jos hiukset lähtee ympyrän muotoisina laikkuina, voi kyseessä olla sairaus nimeltä alopecia areata eli pälvikaljuus Siinä tapauksessa sinun kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Alopeciasta kärsivät saavat hiuksensa kuitenkin takaisin muutamien kuukausien tai vuosien kuluttua.
 • Vetäytyvä hiusraja - Miehet huomaavat hiusten ohenemisen yleensä ensimmäiseksi siitä, että hiusraja alkaa vetäytyä. Tämä on myöskin ensimmäinen merkki androgeenisestä alopeciasta, eli perinnöllisestä hiustenlähdöstä.
 • Hiukset ohenevat päälaelta - Runsas hiustenlähtö voi alkaa myös hiusten ohenemisella, etenkin päälaelta. Tällöinkin kyseessä on useimmiten perinnöllinen hiustenlähtö.
 • Hiustenlähtö tasaisesti ympäri päätä - Naisilla hiukset lähtevät yleensä tasapuolisesti ympäri hiuspohjaa, kun taas miehillä hiustenlähtö sijoittuu helposti yhteen alueeseen. Vaikka naiset eivät välttämättä huomaa niin selkeästi kun hiuksia lähtee paljon, on hiusten selkeä kokonaisvaltainen oheneminen merkki siitä, että kyseessä on runsas hiustenlähtö.
 • Pienentynyt poninhäntä - Naiset voivat ovelasti huomata naisten hiustenlähdön omasta poninhännän paksuudestaan mikäli tuntuu, että hiuksia lähtee paljon. Jos poninhäntäsi on siis selkeäsi ohuempi, voi olla että hiuksiasi lähtee normaalia enemmän.
 • Hiuksia lähtee paljon yhtäkkiä - Jos huomaat, että hiuksia kertyy enemmän tyynyysi, hiusharjaasi tai suihkukaivoon, voi syynä olla epätavallisen runsas hiustenlähtö.

Hairlust ennen ja jälkeen

Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos

*Tulokset ovat yksilöllisiä.

Katso kaikki arvostelut

Jos tunnistat itselläsi minkä tahansa edellämainituista syistä, suosittelen juttelemaan lääkärisi kanssa. Sitä kautta voit saada luotettavan selityksen siihen, miksi hiuksia lähtee paljon, sekä löytää siihen oikeat hoitomenetelmät ja tuotteet.

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö: 8 vinkkiä

Vaikka et varsinaisesti kärsisi kaljuuntumisesta, jo se, että hiuksia lähtee paljon voi olla hyvinkin turhauttavaa. Näillä vinkeillä voit tehostaa hiusten kasvunopeutta, ja välttyä ennen aikaiselta hiustenlähdöltä.

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #1: Noudata monipuolista ja terveellistä ruokavaliota

Eat a Balanced Diet

Hyvinvoivat ja terveet hiukset lähtevät sisäisestä hyvinvoinnista. Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää keholle tärkeitä proteiineja, hyviä rasvoja, on erityisen tärkeää, jos hiuksia lähtee paljon. Hiukset tarvitsevat monia eri vitamiineja ja ravintoaineita pysyäkseen terveinä. Saadaksesi lisää tietoa hiuksille tärkeistä vitamiineista, kurkkaa blogiartikkeliammetärkeimmät hiusvitamiinit.

Edistääksesi hiusten kasvuvaihetta, sekä ehkäistäksesi sitä, että hiukset lähtevät, yritä panostaa laadukkaisiin proteiineihin, hyviin rasvoihin. Sisällä ruokavalioosi myös runsaasti hedelmiä ja vihanneksia.

Saadaksesi tarvittavat ravintoaineet ruokavaliostasi, pidä huolta, että ruokavaliosi sisältää:

 • Kananmunat
 • Hyvälaatuiset proteiininlähteet, kuten kana ja kala
 • Laadukkaat rasvat, kuten avokado ja oliiviöljy
 • Tummanvihreät vihannekset
 • C-vitamiinipitoiset hedelmät ja vihannekset, kuten appelsiinit ja paprikat

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #2: Käytä hiusten kasvua tukevia vitamiineja

Take a Supplement for Hair Growth

Joskus kaikkien terveydelle tärkeiden vitamiinien sisältyminen päivittäiseen ruokavalioon on vaativaa, tai jopa mahdotonta. Tällöin suosittelen kokeilemaan hiuksille tarkoitettuja lisäraviteita, kuten Hairlust Hair Formula - vitamiineja.

Hairlust vitamiinit sisältävät kaikki tärkeät vitamiinit, joita hiustuppesi tarvitsevat, mm. 5 000 mcg biotiinia. Biotiini on yksi tärkeimmistä vitamiineista hiuksille. Pieni vertaus tähän väliin – sinun tulisi syödä 500 kananmunaa päivittäin saadaksesi tuon määrä biotiinia puhtaasti ruuasta. Hairlust vitamiinit ovat myös vegaanisia, allergiaystävällisiä, gluteenittomia, laktoosittomia, eivätkä ne sisällä yhtään keinotekoisia värejä tai makuaineita.

Pystyt pidentämään hiusten anageenia kasvuvaihetta varmistamalla, että hiuksesi saavat kaikki vitamiinit ja hivenaineet mitä ne tarvitsevat. Tämä myös ehkäisee sitä, että hiuksia lähtee paljon.

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #3: Vältä lämpökäsittelyä

Turn Down the Heat

Kuten jo mainitsin aikaisemmin, hiusten tippuminen voi johtua hiusten runsaasta   käsittelystä. Päivittäinen hiusten lämpökäsittely vahingoittaa hiussuortuvia, jättäen ne hauraiksi. Ajan kuluessa haurastuneet hiukset katkeavat ja tippuvat pois. hiussuortuvia, jättäen ne hauraiksi. Ajan kuluessa haurastuneet hiukset katkeavat ja tippuvat pois.

Välttääksesi sen, että hiukset lähtee, pidä pieni tauko hiusten kuumakäsittelystä. Jos tämä tuntuu liian haastavalta, voit kokeilla käyttää muotoilulaitteita alemmalla lämpöasetuksella. Kun kuumakäsittelet hiuksiasi on erityisen tärkeää käyttää hiusten lämpösuojaa, kuten Thermal Shield™ Heat Protectant -suihketta ennen muotoilua - Ilman sitä voit taata hiustesi vaurioituvan!

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #4: Aloita latvoista

Start From the Bottom

Päivittäinen hiusten selvitys on osa hyvää hiusrutiinia. Joskus unohdamme kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, kuinka harjaamme hiuksiamme. Tavanomainen harjaus ylhäältä alas voi luoda pienistäkin takuista vaikeasti selvitettäviä. Kovat ja repivät harjausotteet voivat johtaa hiusten katkeiluun ja irtoamiseen. Tämän takia hiuksia kannattaakin harjata aloittaen latvoista ja pitäen samalla kiinni hiuksista, jotteivat hiustupet rasitu liikaa ja hiukset irtoa juuriltaan. Kun latvat on selvitetty, voit siirtyä askel kerrallaan hieman ylöspäin. Näin saat hiuksesi selväksi mahdollisimman hellävaraisesti ja hiustenlähtöä vältellen.

Kannattaa myös miettiä tarkkaan millaista harjaa käyttää. Hyvä vinkki on vaihtaa hiusharja esimerkiksi ympäristöystävälliseen bambuhiusharjaan, jolla hiukset saa selvitettyä hellävaraisemmin.

Hiustesi selvittämiseen suihkun jälkeen, suosittelen käyttämään Wet Hair Detangler Brush - harjaa. Se on suunniteltu etenkin märkien ja pyyhekuivien hiusten selvittämiseen. Samanaikaisesti harjan joustavat harjakset antavat hiuspohjallesi kevyen hieronnan. 

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #5: Vältä rasittamasta hiuspohjaa

Avoid Hair & Scalp Stress

Pidätkö hiuksiasi usein tiukalla nutturalla? Jos kyllä, voit huomaamattasi aiheuttaa sen, että hiukset lähtee. Tiukat kampaukset kuten nutturat, ponnarit ja letit rasittavat hiuksia ja hiusjuuria, mikä voi johtaa siihen, että hiukset lähtevät herkemmin. Pyri siis löysentämään nutturaa ja vaihtelemaan tapaa, jolla pidät hiuksia kiinni, jotteivat ne kulu yhdestä kohdasta.

Ehkäistäksesi sen, että hiuksia lähtee paljon kampaustesi johdosta, kokeile Hairlust Hair Rings - ponnareita. Ne ovat hellävarainen vaihtoehto tavallisille ponnareille. Suosittelen välttämään erityisesti metalliosia sisältäviä ponnareita ja hiusasusteita, sillä ne katkovat ja repivät hiuksia erityisen paljon.

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #6: Päivitä hiustenpesurutiinisi

Upgrade Your Cleansing Routine

Päivitä käyttämäsi shampoo ja hoitoaine tuotteisiin, jotka vahvistavat ohuita hiuksia. Grow Perfect™ Duo sisältävät kliinisesti todestettua Anagain™:ia ja rosmariiniöljyä, joiden on osoitettu pidentävän hiusten kasvuvaihetta samalla ehkäisten hiustenlähtöä, siten johtaen näkyvästi paksumpiin hiuksiin jopa kolmessa kuukaudessa.

Muista käyttää aina hoitoainetta shampoon jälkeen. Vaikka kyseinen shampoo on hyvin hellävaraisin, on tärkeää suojata ja kosteuttaa hiuksia aina pesun jälkeen. Kosteutetut hiukset ovat vahvat hiukset. Lue lisää siitä miten shampoot hiustenlähtöön toimivat täältä.

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #7: Käsittele varovasti märkiä hiuksia

Treat Wet Hair Carefully

Käsi ylös, jos kiedot hiuksesi pyyhkeeseen aina hiusten pesun jälkeen! Voisin melkein vannoa, että suurin osa meistä tekee niin. Suosittelen kuitenkin vaihtamaan puuvillaisen hiuspyyhkeesi hellävaraisempaan bambuhiuspyyhkeeseen.

Puuvillan kuidut tavallisissa pyyhkeissä ovat usein liian kovia hiuksille. Ne jättävät hiukset helposti takkuisiksi ja pörröisiksi. Syy tähän on se, että hiuksemme ovat herkimmillään märkänä, ja siksi sinun tulisi olla erittäin tarkkana.

Suosittelen kokeilemaan jatkossa kuivata hiuksesi Bamboo Hair Towel Wrap - hiusturbaanin avulla. Pyyhe on valmistettu bambun ja puuvillan sekoitteesta, joka on paljon hellävaraisempi hiuspyyhe hiuksiasi kohtaan.

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #8: Nuku tarpeeksi

Get Enough Sleep

Riittävä unen määrä on yksi tärkeimmistä asioista terveyden ylläpitämiseksi. Hiuksia on hyvä suojella myös nukkuessa käyttämällä hiuksillesi hellävaraista tyynyliinaa. Suosittelenkin vaihtamaan perinteisen puuvillatyynyliinan silkkisen pehmeään bambuun. Bambutyynyliinan pehmeä ja viileä materiaali suojaa hiuksiasi sekä estää takkujen muodostumisen nukkuessa. Samalla varmistat, ettei hiustenlähtö pääse yllättämään. Tämän lisäksi tyynyliinan valmistamiseen käytetyt materiaalit ovat ympäristöystävällisiä.

Perinteisesti lakanat valmistetaan puuvillasta, jonka karkeat kuidut hankaavat hiuksiasi ja aiheuttavat takkuisuutta, kuivuutta ja katkeilua. Bambuvuodevaatteiden kuidut ovat puolestaan silkinpehmeitä, mikä tekee niistä paremman ihollesi sekä hiuksillesi.

Hiustesti

Löydä sinulle sopivimmat tuotteet

Tee testi

Se, että hiukset lähtee, on täysin normaali vaihe hiusten terveessä kasvusyklissä. Voit vähentää sitä, että hiuksia lähtee paljon noudattamalla hyviä hiusrutiineja. Jos kuitenkin huomaat, että runsas hiustenlähtö lisääntyy, olisi tällöin hyvä kääntyä lääkärin puoleen.

Tässä kaikki tällä kertaa hiustenlähdöstä. Toivottavasti löysit myös vinkkejä siihen, mitä tehdä kun hiuksia lähtee paljon.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Hurtigere voksende hår

  Miten saada hiukset kasvamaan nopeasti? Tehokkaimmat keinot

 • 10 parasta hiusvitamiinia & miten vitamiinit hiuksille oikeasti toimivat

  10 parasta hiusvitamiinia & miten vitamiinit hiuksille oikeasti toimivat

 • Biotin til håret: Hvilke resultater kan du forvente & hvornår?

  Biotiini hiuksille: millaisia tuloksia voit odottaa biotiinilta hiusten kasvuun?

 • Langt hår hurtigere

  Miten saada pidemmät ja paksummat hiukset? 9 parasta vinkkiä

 • Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

  Hiusten oheneminen naisilla? Kaikki todella ohuiden hiusten hoidosta

Katso kaikki artikkelit