Telogen effluviumKatso kaikki artikkelit

Telogeeninen hiustenlähtö? Syyt, oireet ja 7 parasta hoitokeinoa

Onko tämä tapahtunut sinulle? Olet vihdoinkin palautunut isosta ja stressaavasta elämäntapahtumasta, esimerkiksi sairaudesta, työpaikan menetyksestä tai jopa synnytyksestä, ja nyt hiuksesi tippuvat päästä. Tarkoitan, että niitä lähtee todellakin paljon. Tätä äkillistä hiustenlähdön muotoa kutsutaan nimellä telogen effluvium, eli telogeeninen hiustenlähtö, ja se on itseasiassa aika yleistä.

Jatka lukemista saadaksesi lisätietoa telogen effluviumista - mistä telogeeninen hiustenlähtö johtuu, mikä on paras telogen effluvium hoito, ja miten voit edesauttaa hiusten uudelleenkasvua äkillisen hiustenlähdön jälkeen?

Sisältö

Mitä on telogeeninen hiustenlähtö?

On normaalia, että meiltä irtoaa jopa 150 hiussuortuvaa päivässä. Mutta jos käyt läpi jonkin erityisen stressaavan tai traumaattisen kokemuksen (tästä lisää myöhemmin), sinulla saattaa ilmetä telogeeninen hiustenlähtö tämän kokemuksen seurauksena.

Okei, eli mitä telogeeninen hiustenlähtö sitten on? Vaikuttaako stressi hiustenlähtöön? Telogeeninen hiustenlähtö on yleisin syy hiusten harvenemiseen ja äkilliseen hiusten menetykseen, ja androgeenisen alopecian jälkeen toiseksi yleisin hiustenlähdön muoto ylipäätään. Telogeeninen hiustenlähtö ilmenee, kun stressaava tapahtuma saa tavallista suuremman määrän hiuksia siirtymään kasvuvaiheesta lepovaiheeseen, hiusten normaalista kasvukierrosta poiketen. Kolmesta neljään kuukautta tämän laukaisevan tapahtuman jälkeen (silloin, kun ne lepovaiheeseen yhtäkkiä siirtyneet hiukset saavuttavat irtoamisvaiheen) hiusten harvenemista alkaa ilmetä. Esimerkiksi hiustenlähtö sairausajan jälkeen voi johtua telogen effluviumista.

Telogeeninen hiustenlähtö kestää yleensä noin kuusi kuukautta. Tyypillisesti tämä hiustenlähtö sairaus paranee itsestään, mutta on asioita, joita voit tehdä edistääksesi hiusten uudelleenkasvua sen jälkeen, kun telogeeninen hiustenlähtö on tapahtunut (tästä lisää myöhemmin). Suurin osa telogen effluvium -tapauksista vaikuttaa alle 50%:iin siitä kärsivän henkilön hiuksista. Joten jos sinusta tuntuu, että kaikki hiuksesi ovat putoamassa - älä huoli, näin ei ole!

Telogeeninen hiustenlähtö - oireet

Hiusten harveneminen

Hiusten harveneminen on yksi huomattavimmista oireista, jos sinulla tapahtuu telogeeninen hiustenlähtö. Toisin kuin androgeeninen alopecia, joka aiheuttaa vetäytyvän hiusrajan ja hiusten ohenemisen päälaella, telogeeninen hiustenlähtö saa aikaan hiusten harvenemisen yleisesti. Tätä telogen effluviumin aiheuttamaa hiusten harvenemista voi olla vaikea huomata aluksi, mutta saatat pistää merkille, että poninhäntäsi on ohuempi tai jakauksesi näyttää leveämmältä.

HairLust ennen ja jälkeen

Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos

*Tulokset ovat yksilöllisiä.

Katso kaikki arvostelut

Äkillinen hiustenlähtö

Telogen effluvium aiheuttaa yleensä nopeaa hiustenlähtöä. Sen takia telogeeninen hiustenlähtö voikin olla hyvin traumaattinen kokemus, esimerkiksi jos sinulla ilmenee raju hiustenlähtö sairauslomalla ison leikkauksen jälkeen. Koska telogeeninen hiustenlähtö on äkillistä, hiuksia voi lähteä tukoittain yhdellä kertaa, esimerkiksi suihkussa tai harjatessa.

Muista, että hiustenlähtö sairausdiagnoosin voi tehdä ainoastaan lääkäri. Jos sinulla ilmenee epätavallista hiustenlähtöä, ja epäilet, että syy siihen on telogeeninen hiustenlähtö, varaa aika ihotautilääkärille.

Mistä telogeeninen hiustenlähtö johtuu?

Telogeeninen hiustenlähtö voi aiheutua monesta eri syystä, mukaan lukien:

1. Ruokavalio

Jos ruokavaliostasi puuttuu tärkeitä ravintoaineita - etenkin rautaa - sinulla voi ilmetä hiusten harvenemista.

HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets
Säästä jopa 50%

Hair Growth Formula Tablets

Hiusvitamiinit naisille tablettimuodossa sisältävät vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja.

32.95 €

Lue lisää
HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men
Säästä jopa 50%

Hair Growth Formula Tablets for Men

Hiusvitamiinit miehille tablettimuodossa, sisältää 20 vitamiinia, mineraalia ja aminohappoa.

32.95 €

Lue lisää

2. Stressi

Vaikuttaako stressi hiustenlähtöön? Todellakin! Stressi on hyvin yleinen hiustenlähdön aiheuttaja. Nyt en puhu myöskään pelkästään stressistä tunteiden tasolla! Telogeeninen hiustenlähtö voi johtua myös fyysisestä stressistä, jonka voi aiheuttaa esimerkiksi iso leikkaus, fyysinen loukkaantuminen tai jopa rankka laihdutuskuuri. Hiustenlähtö sairauslomalla ison leikkauksen jälkeen voi hyvinkin johtua telogen effluviumista.

3. Raskaus ja synnytys

Monilla naisilla esiintyy äkillistä hiustenlähtöä synnytyksen jälkeen, jota kutsutaan nimellä raskauden jälkeinen hiustenlähtö.

4. Lääkitys

Vaikka traumaattiset kokemukset ja stressi hiustenlähtösyynä ovat yleisiä, myös tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa hiusten harvenemista. Jos epäilet, että lääkityksesi on syynä äkilliseen hiustenlähtöön, ota yhteyttä lääkäriisi.

Onko anagen effluviumilla ja telogen effluviumilla eroa?

Kyllä. Anagen effluvium ja telogen effluvium eivät ole sama hiustenlähtö sairaus, vaan ne eroavat sen suhteen, missä hiusten kasvukierron vaiheessa hiukset lähtevät.

Hiusten kasvuvaiheet:

Hair Growth Phase

Anageenivaihe:

Anagen Growth Phase

Telogeenivaihe:

Telogen Growth Phase

Telogen effluviumista kärsivän henkilön hiukset lähtevät hiusten kasvukierron irtoamisvaiheen aikana, jota muuten kutsutaan telogeeniksi (josta nimi telogeeninen hiustenlähtö tulee). Anagen effluviumin aiheuttama hiustenlähtö sitä vastoin tapahtuu kasvuvaiheen eli anageenin aikana.

Telogeeninen hiustenlähtö esiintyy äkillisenä hiusten menetyksenä kolmen kuukauden kuluttua sen laukaisseesta tapahtumasta, kun taas anagen effluvium näyttäytyy hiusten harvenemisena vain muutaman päivän kuluttua sen laukaisseesta tapahtumasta. Anagen effluviumin yleisin aiehuttaja on kemoterapiahoito.

Hiustenlähtö sairauslomalla muutama kuukausi ison leikkauksen jälkeen voi olla telogen effluviumin aiheuttama, mutta jos te tapahtuu heti operaation jälkeen, silloin syynä on todennäköisemmin anagen effluvium.

Onko telogeeninen hiustenlähtö perinnöllistä?

Ei, telogeeninen hiustenlähtö ei ole perinnöllistä. Jos lähisukulaisellasi on ilmennyt telogeeninen hiustenlähtö, se ei tarkoita sitä, että se tuottaisi ongelmia myös sinulle. Toinen asia, mikä kannattaa huomioida on se, että tämä äkillinen hiustenlähtö voi vaikuttaa keneen tahansa, iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Mikä on krooninen telogeeninen hiustenlähtö?

Krooninen telogeeninen hiustenlähtö määritellään yli kuusi kuukautta kestävänä hiusten harvenemisena. Vaikka tämäntyyppinen hiustenlähtö sairaus ei ole yleinen, krooninen telogeeninen hiustenlähtö ilmenee samalla tavalla kuin normaali telogeeninen hiustenlähtö, ainakin ensimmäisen kuuden kuukauden ajan. Ainoa tapa tietää, onko telogeeninen hiustenlähtö kroonista, on puhua lääkärin kanssa.

Telogeeninen hiustenlähtö - voiko sen estää?

Koska stressi hiustenlähtösyynä on yleistä, on järkevää opetella stressinhallintakeinoja hiusten harvenemisen estämiseksi. Liikunta, meditaatio, päiväkirjan kirjoittaminen ja pitkien yöunien nukkuminen voivat auttaa pitämään stressin kurissa. Stressinhallinta voi auttaa hiuksiasi toipumaan telogen effluviumista nopeammin, ja myös estää sen tapahtumisen kokonaan.

Tiesitkö, että ruokavaliolla on vaikutusta hiuksiisi?

Telogeeninen hiustenlähtö - paras hoito?

Paras tapa ‘hoitaa’ telogen effluviumia on poistaa se tekijä, joka aiheutti hiustenlähdön aikaansaaneen stressin. Esimerkiksi työstressi hiustenlähtösyynä voi tarkoittaa sitä, että sinun kannattaa harkita erilaista työympäristöä telogen effluviumin estämiseksi. Joissain tapauksissa, esimerkiksi silloin kun telogeeninen hiustenlähtö johtuu synnytyksestä, sinun ei tarvitse huolehtia stressin jatkumisesta. Juttele lääkärisi kanssa, jotta voitte yhdessä selvittää mistä hiustenlähdön aiheuttanut stressi johtui, ja sitten miettiä keinoja miten voit poistaa kyseisen stressitekijän.

Valitettavasti telogen effluviumiin ei ole olemassa mitään varsinaista lääketieteellistä hoitoa ja sellaisia lääkkeitä, joilla hiusten kasvuvaihetta voisi nopeuttaa, ei ole saatavillla. Mutta ei huolta! Telogeeninen hiustenlähtö on väliaikaista, ja hiustesi uudelleenkasvu kestää yleensä kuudesta kuukaudesta vuoteen.

Voit myös auttaa hiuksiasi toipumaan noudattamalla oikeanlaista hiustenhoitorutiinia ja syömällä terveellisesti. Näitä kahta asiaa voikin siis pitää hoitoina telogen effluviumiin.

Vinkkejä hiusten uudelleenkasvuun

1. Harkitse hiusten leikkausta

Harkitse hiusten leikkausta

Pitkistä hiuksista luopuminen ei ole helppoa, mutta kannattaa oikeasti harkita hiusten leikkausta lyhyemmäksi. Lyhyet hiukset ovat kevyemmät, joten niissä on enemmän volyymiä. Tämä saa hiukset näyttämään täyteläisemmiltä ja paksummilta, jopa ilman muotoilua! Lisäksi haaroittuneiden latvojen poisleikkaus estää hiusten katkeilua.

Sinun ei tarvitse leikata itsellesi siilitukkaa (vaikka tottakai voit, jos haluat!), vaan esimerkiksi polkkatukan leikkaaminen voi auttaa peittämään hiusten harvenemisen tai äkillisen hiustenlähdön näkyviä vaikutuksia.

Jos olet avoin tälle vaihtoehdolle, puhu kampaajasi kanssa, mikä olisi sopiva lyhyempi hiustyyli sinulle sillä aikaa, kun odotat hiusten uudelleenkasvua telogen effluviumin jälkeen.

2. Keskity ruokavalioon ja ravitsemukseen

terveellinen ruokavalio

Terveellisen, hiuksia sisältäpäin ravitsevan ruokavalion syöminen on paras tapa auttaa hiuksia kasvamaan uudelleen, jos sinulla on tapahtunut telogeeninen hiustenlähtö sairausajan tai muun stressaavan kokemuksen seurauksena. Tämä pätee etenkin silloin, kun telogeeninen hiustenlähtö aiheutui alun perin huonon ruokavalion takia. Varmista, että ruokavaliosi sisältää täysjyviä, vähärasvaisia ​​proteiineja, terveellisiä rasvoja, hedelmiä ja vihanneksia.

Hiuksille tarkoitetut lisäravinteet ovat myös hyvä tapa varmistaa, että saat kaikkia ravintoaineita, joita tarvitset hiusten uudelleenkasvuun telogen effluviumin jälkeen. Meidän Hair Growth Gummies -vitamiinit sisältävät kliinisesti todistettuja, hiusten kasvua edesauttavia ainesosia, esimerkiksi 5000 mcg biotiinia. Tämä hiusten ravintolisä on valmistettu luonnollisista raaka-aineista, ja sopii sekä allergikoille että vegaaneille. Lisäksi nämä vitamiinit maistuvat herkulliselle mansikalle, joten niiden ottaminen ei unohdu helposti!

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Säästä jopa 50%

Hair Growth Formula Gummies

Sokerittomat, pureskeltavat hiusvitamiinit naisille.

32.95 €

Lue lisää
HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men
Säästä jopa 50%

Hair Growth Formula Gummies for Men

Sokerittomat, pureskeltavat hiusvitamiinit miehille hiustenlähtöön.

32.95 €

Lue lisää

3. Vältä kuumia muotoiluvälineitä

Vältä kuumia muotoiluvälineitä

Yksi varma tapa auttaa telogen effluviumin jälkeisessä hiusten uudelleenkasvussa, on pitää parempaa huolta niistä hiuksista, joita sinulla on vielä jäljellä. Näin voit estää hiusten katkeilun, joka pahentaa hiusten harvenemista entisestään.

Hiusten käsittely kuumilla muotoiluvälineillä on yksi yleisimmistä syistä hiusten jokapäiväiseen katkeiluun, joten vältä kihartimia, suoristusrautoja ja hiustenkuivaajaa niin paljon kuin mahdollista. Jos kuitenkin käytät lämmöllä toimivia laitteita hiusten muotoiluun, muista käyttää aina lämpösuojaa, kuten Hair Strengthening & Protection Oil - hiusöljyä.

HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil

Hair Strengthening & Protection Oil

Monikäyttöinen hiusöljy, joka tekee hiuksista kosteutetut, pehmeät ja kiiltävät.

19.95 €

Lue lisää

4. Vältä hiusten värjäystä ja vaalennusta

Vältä hiusten värjäystä ja vaalennusta

Voit myös harkita hiusten värjäyksen rajoittamista tai lopettaa värjäyksen kokonaan. Hiusväri vaurioittaa usein hiuksia, mikä johtaa hiusten katkeiluun.

Jos et halua luopua hiusten värjäyksestä tai vaalennuksesta kokonaan, muista käyttää runsaasti proteiineja sisältävää syvähoitoa tasaisin väliajoin, esimerkiksi Protein Reconstructor Hair Mask -hiusnaamiota. Tämä hiusnaamio hyödyntää hydrolysoituja kasviproteiineja hiusten pintakerroksen uudelleenrakentamisessa, joka tekee hiuksista vahvemmat. Tämä auttaa hiusten katkeiluun ja harvenemiseen.

HairLust - Protein Reconstructor Mask HairLust - Protein Reconstructor Mask

Protein Reconstructor Mask

Korjaava proteiininaamio hiuksille, joka rakennepaikkaa hiusten proteiineja.

29.95 €

Lue lisää
HairLust - Protein Reconstructor Mask Set HairLust - Protein Reconstructor Mask Set
Säästä 12%

Protein Reconstructor Mask Set

Korjaava proteiininaamio hiuksille ja Detangle Wet Brush.

39.90 €

34.95 €

Lue lisää

5. Kohtele hiuksiasi hellävaraisesti

Kohtele hiuksiasi hellävaraisesti

Hiuksiin kohdistuva fyysinen stressi hiustenlähtösyynä ja hiusten katkeilun aiheuttajana on yleistä. En tarkoita fyysistä rasitusta kuten liikuntaa, vaan sitä miten käsittelet hiuksiasi. Esimerkiksi sillä kuinka harjaat hiuksiasi voi olla iso vaikutus, jos sinulla ilmenee telogeeninen hiustenlähtö. Käytä harjaa, joka on erityisesti suunniteltu märkien hiusten harjaamiseen, kuten Detangle Wet Brush -hiusharja. Aloita harjaus hiusten latvoista ja siirry vähitellen kohti hiusjuuria. Tämä auttaa minimoimaan hiusten katkeilua harjatessa.

HairLust - Detangle Wet Brush, Roosa HairLust - Detangle Wet Brush, Roosa

Detangle Wet Brush, Roosa

Hiusharja erityisesti märkien hiusten hellävaraiseen harjaamiseen.

9.95 €

Lue lisää
HairLust - Detangle Wet Brush, Persikka HairLust - Detangle Wet Brush, Persikka

Detangle Wet Brush, Persikka

Hiusharja erityisesti märkien hiusten hellävaraiseen harjaamiseen.

9.95 €

Lue lisää

Usko tai älä, mutta käyttämälläsi pyyhkeellä tai tyynyliinalla voi olla myös iso vaikutus hiustesi hyvinvointiin. Suurin osa tyynyliinoista ja pyykeistä on valmistettu puuvillasta. Puuvilla on kuitenkin melko karkea kuitu, ja hiusten hankaus tätä karkeaa kuitua vasten voi johtaa hiusten takkuuntumiseen, elottomuuteen, kuivuteen ja jopa hiusten katkeiluun. Kannattaakin siis vaihtaa puuvillaiset tyynyliinat ja pyyhkeet pehmeästä ja hiusystävällisestä materiaalista, kuten bambusta, valmistettuihin tuotteisiin, esimerkiksi Bamboo Turban Hair Towel -hiuspyyhkeeseen ja Pure Bamboo Pillowcase -tyynyliinaan. Hiuksiin kohdistuva fyysinen stressi hiustenlähtösyynä on yleistä, joten näillä pienillä muutoksilla voi olla iso vaikutus hiustesi hyvinvointiin ja ulkonäköön.

HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Valkoinen HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Valkoinen
Säästä jopa 12%

Bamboo Turban Hair Towel, Valkoinen

Hellävarainen ja kätevä hiuspyyhe bambusekoitetta.

11.95 €

Lue lisää
HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Valkoinen HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Valkoinen
Säästä jopa 11%

Pure Bamboo Pillowcase, Valkoinen

Bambutyynyliina, jonka silkkisen sileä pinta suojaa hiuksia ja ihoa.

26.95 €

Lue lisää

6. Vähennä stressiä

Vähennä stressiä

Kuten aiemmin mainitsin, stressi hiustenlähtösyynä on valitettavan yleistä. Oikeanlaisten stressinhallintatekniikoiden käyttäminen voi auttaa hiusten uudelleenkasvussa, jos telogeeninen hiustenlähtö tuottaa ongelmia.

7. Tee hiuksistasi tuuheamman näköiset

hiusten tuuhennus

Jos sinulla on ilmennyt telogeeninen hiustenlähtö sairausajan tai muun stressaavan kokemuksen jälkeen, voit saada hiuksesi näyttämään tuuheammilta ja paksummilta käyttämällä oikeanlaisia hiustuotteita odottaessasi hiusten uudelleenkasvua. Ensimmäiseksi, harkitse tavallisen shampoon ja hoitoaineen vaihtamista meidän Hair Growth & Repair Set -pakettiin, joka sisältää sekä shampoon että hoitoaineen. Nämä tuotteet sisältävät runsaasti proteiinia ja kosteuttavia ainesosia, kuten orgaanista aloe veraa, jotka vahvistavat ja kosteuttavat hiuksia estäen niiden katkeilun. Lisäksi ne auttavat ylläpitämään tervettä hiuspohjaa, joka puolestaan edistää normaalia hiusten kasvua.

Hiustesi ollessa puhtaat, suihkuta juuriisi Scalp Treatment & Volumizer -suihketta. Tämä hiuksiin jätettävä hoito sisältää hiuspohjan verenkiertoa kiihdyttävää minttuöljyä, joka edesauttaa hiusten kasvua. Tämän lisäksi, suihke antaa lisävolyymia hiusjuuriin, saaden hiuksesi näyttämään paksummilta ja tuuheammilta välittömästi.

Haluatko oppia lisää? Katso alla oleva video Scalp Follicle Treatment & Volumizer -suihkeen käytöstä:

Vaikka äkillinen hiustenlähtö voi olla pelottava kokemus, esimerkiksi hiustenlähtö sairauslomalla ison leikkauksen jälkeen, muista, että se on itseasiassa aika yleistä. Suurimmassa osassa telogen effluvium tapauksia, hiukset kasvavat takaisin! Kannattaa kuitenkin aina puhua lääkärin kanssa varmuuden vuoksi.

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Rauhoittava hiuspohjan hoitosuihke, joka sisältää RootBioTec™:iä hiustenlähtöön.

29.95 €

Lue lisää
HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub
Myydään nopeasti ⚡️

Hair & Scalp Detox Scrub

Virkistävä hiuspohjan kuorinta kuivalle, kutisevalle tai rasvoittuvalle päänahalle.

26.95 €

Lue lisää

Onko sinulla ilmennyt telogeeninen hiustenlähtö? Jaa kokemuksesi muiden lukijoiden kanssa alla olevassa kommenttiosuudessa.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Katkeilevat hiukset

  Miten saada kuivat ja katkeilevat hiukset kuntoon? 12 parasta vinkkiä

 • hiusseerumi hiustenlähtöön

  Toimiiko hiusseerumi hiustenlähtöön? Kaikki hiusseerumin käytöstä & hyödyistä

 • Päänahan kuorinta: 5 syytä miksi hiuspohjaa tulisi kuoria

  Päänahan kuorinta: 5 syytä miksi hiuspohjaa tulisi kuoria

 • stressi hiustenlähtö

  Aiheuttaako stressi hiustenlähtöä? Syyt ja hoito hiustenlähtöön stressin takia

 • Høje tindinger? Her er 7 måder at forebygge et begyndende hårtab

  Hiustenlähtöä? Tästä hiusten oheneminen johtuu ja näin hoidat sitä!

Katso kaikki artikkelit