Co-wash eli pesevä hoitoaineKatso kaikki artikkelit

Mikä on co-wash eli pesevä hoitoaine? Kattava opas hiusten hoitoainepesuun

Jos sinulla on kiharat hiukset, olet luultavasti kuullut hiusten hoitoainepesusta, jota kutsutaan myös nimellä co-washing. Co-washing on menetelmä, jossa hiukset pestään ainoastaan hoitoaineen avulla shampoon sijaan. On monia asioita, jotka on hyvä pitää mielessä tehdäksesi sen oikein. Jatka siis lukemista oppiaksesi kaiken tarvittavan pesevien hoitoaineiden käytöstä.

Co-washing on saavuttanut suosiota viime aikoina etenkin kiharahiuksisten keskuudessa. Tulen käymään läpi mitä hoitoainepesu on, sen hyvät ja huonot puolet, kuka voi hyötyä pesevän hoitoaineen käytöstä, mikä on low-poo shampoiden ja co-wash tuotteiden ero ja kuinka hiusten hoitoainepesu tehdään oikeaoppisesti.

Sisältö

Mitä on co-wash?

Co-washing on hiusten pesumenetelmä, jonka avulla hiukset puhdistetaan ainoastaan hoitoaineen avulla shampoon sijaan. Idea menetelmän takana on, että suurin osa shampoista on liian peseviä ja kuivattavia joillekin hiustyypeille, kuten kiharille hiuksille. Pesevä hoitoaine puolestaan auttaa puhdistamaan hiukset hellävaraisesti samalla kosteuttaen hiuksia.

On tärkeää huomioida, että kaikki hoitoaineet eivät sovi käytettäväksi hiusten hoitoainepesussa. Jotkut tuotteet nimittäin sisältävät ainesosia, kuten silikoneja, jotka voivat aiheuttaa kertymiä hiuksiin. On tärkeää, että käytössäsi on nimenomaan pesevä hoitoaine, joka on erityisesti kehitetty co-washing menetelmään, tai joka on vähintäänkin kevyt ja silikoniton.

Vaikka hiusten hoitoainepesu normaalin hoitoaineen avulla voi olla mainio vaihtoehto kiharille hiuksille, erityinen co-wash tuote, kuten Curl Crush™ Co-Wash, voi johtaa vielä parempiin tuloksiin. Tämä pesevä hoitoaine on kehitetty erityisesti co-wash pesuun kiharille hiuksille. Se on kevyempi kuin normaali hoitoaine ja sisältää myös hiuksia puhdistavia ainesosia, jonka vuoksi se on käytännöllisempi vaihtoehto hiusten hoitoainepesusta kiinnostuneille. Lisäksi erityiset co-washing tuotteet voivat ehkäistä kertymien aiheutumista, joka pitää kiharat raikkaan ja puhtaan tuntuisina.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen löytämisessä? Jatka lukemista, sillä aion antaa vinkkejä, kuinka löydät sopivan co-wash tuotteen kiharille hiuksille.

Co-washing: plussat ja miinukset

Kuten millä tahansa menetelmällä, hiusten hoitoainepesulla on myös hyvät ja huonot puolensa. Aloitetaan hyvistä puolista:

Co-washing

1. Hoitaa, ravitsee ja kosteuttaa hiuksia pesun aikana

Hoitoaineella peseminen auttaa pitämään kuivuudelle ja vaurioille alttiit kiharat kosteutettuina ja kiiltävinä.

2. Ei pese pois luonnollisia öljyjä hiuksista

Perinteiset shampoot voivat olla liian peseviä kuiville hiuksille ja poistaa hiuksista niiden luonnolliset öljyt, joka kuivattaa hiuksia. Hoitoaine auttaa pitämään luonnolliset rasvat hiuksissa, jotta hiukset pysyvät pehmeinä ja helpommin hallittavina.

3. Estää katkeilua ja pörröisyyttä

Koska co-washing on normaalia hiusten pesua hellävaraisempi toimenpide, se voi torjua hiusten katkeilua ja pörröisyyttä.

Siirrytään seuraavaksi huonoihin puoliin:

Co-washing huonot puolet

1. Voi aiheuttaa kertymiä ajan kuluessa

Hoitoaine voi aiheuttaa hiuksiin kertymiä ajan kuluessa, etenkin jos et käytä syväpuhdistavaa shampoota aika ajoin. Kertymät voivat tehdä hiuksista elottoman ja velton näköiset.

2. Ei toimi kaikille hiustyypeille

Vaikka hiusten hoitoainepesu sopii erinomaisesti kiharille, kuiville ja vaurioituneille hiuksille, helposti rasvoittuville ja hennoille hiuksille shampoo on parempi vaihtoehto. Lisäksi hoitoaine ei välttämättä ole tarpeeksi tehokas puhdistamaan päänahkaa ja hiuksia hilseestä tai muista päänahan ongelmista kärsiville.

Kuka voi hyötyä hoitoainepesusta?

Kuka voi hyötyä hoitoainepesusta?

Co-washing sopii hyvin kiharille ja laineileville hiustyypeille, sillä ne kuivuvat ja vaurioituvat muita hiustyyppejä helpommin. Perinteiset shampoot voivat olla liian peseviä näille hiustyypeille, joka johtaa kuivuuteen ja pörröisyyteen. Pesevät hoitoaineet sen sijaan hoitavat samalla hiuksia pitäen ne pehmeinä, kosteutettuina ja terveinä. (Vinkki: jos sinulla on kiharat hiukset, lue lisää parhaista tuotteista kiharille hiuksille.)

Myös kuivat, karkeat ja pörröiset hiukset voivat hyötyä hoitoainepesusta. Nämä hiustyypit ovat yleensä alttiit katkeilemaan ja pörrööntymään, joten ne voivat hyötyä hoitoaineen tarjoamasta kosteutuksesta. Lisäksi pesevä hoitoaine voi auttaa ravitsemaan ja vahvistamaan hiuksia, jonka ansiosta hiukset eivät katkeile yhtä helposti.

Korkeahuokoiset hiukset voivat myös hyötyä hoitoainepesusta. Korkeahuokoisten hiusten uloimmassa kerroksessa on aukkoja, joista kosteus karkaa helposti. Pesevä hoitoaine voi auttaa säilyttämään kosteuden hiuksissa, jonka ansiosta hiuksista tulee terveemmät ja helpommin käsiteltävät.

Pesevä hoitoaine voi olla erinomainen vaihtoehto myös usein hiuksia peseville, esimerkiksi paljon liikuntaa harrastaville. Usein tapahtuva shampoopesu voi kuivattaa hiukset ja tehdä niistä alttiimmat katkeilemaan. Pesevän hoitoaineen avulla voit huuhtoa hien ja talin pois hiuksista kuivattamatta hiuksia, jonka ansiosta se on hellävaraisempi vaihtoehto hiukset usein peseville.

Viimeiseksi, hoitoainepesusta voi olla apua heille, joilla on kuiva päänahka. Perinteiset shampoot voivat pahentaa päänahan hilseilyä ja kuivuutta entisestään. Co-wash puolestaan voi auttaa rauhoittamaan ja kosteuttamaan päänahkaa, joka vähentää kuivuutta ajan kuluessa.

Kenen tulisi välttää hoitoainepesua?

Vaikka co-washing sopii erinomaisesti joillekin hiustyypeille, toisille voi löytyä parempia vaihtoehtoja. Esimerkiksi hento-, ohut- ja suorahiuksisten mielestä hoitoainepesu voi latistaa hiuksia ja tehdä niistä rasvaisen näköiset. Lisäksi heidän, joilla on helposti rasvoittuva, kutiava tai ärtynyt päänahka, kannattaa välttää hoitoaineella pesua ja keskittyä ensin päänahan tasapainon palauttamiseen.

Jos sinulla helposti rasvoittuvat hiukset, lue miten valita paras shampoo rasvoittuville hiuksille täältä.

Low-Poo Shampoo vs. Co-Wash

Sekä low-poo shampoo, kuten Curl Crush™ Shampoo, että pesevä hoitoaine ovat hellävaraisia tuotteita, jotka eivät sisällä sulfaatteja, silikoneja, kuivattavia alkoholeja tai mineraaliöljyjä. Molemmat tuotteet sopivat käytettäväksi Curly Girl metodissa. Näiden tuotteiden välillä on kuitenkin eroja.

Low-poo shampoo sisältää enemmän peseviä ainesosia ja pinta-aktiivisia aineita (vaikkakin hyvin hellävaraisia) kuin co-wash tuotteet. Nämä ainesosat poistavat likaa, jäämiä ja öljyjä tehokkaammin, tarjoten hieman syvempää puhdistusta.

Pesevä hoitoaine puolestaan on kehitetty myös hoitamaan ja kosteuttamaan hiuksia puhdistuksen aikana. Co-wash tuotteet sisältävät tyypillisesti hieman hellävaraisia peseviä ainesosia sekä runsaammin avokadoöljyn ja aloe veran kaltaisia kosteuttavia ainesosia.

Monet kiharahiuksiset tykkäävät käyttää sekä low-poo shampoota että co-wash hoitoainetta vuorotellen, jotta hiukset ja päänahka pysyvät puhtaina ja tasapainoisina.

Miten löytää paras pesevä hoitoaine

Parhaat co-wash tuotteet sekä puhdistavat että hoitavat hiuksia samanaikaisesti, joten kannattaa pitää silmällä ainesosia, joiden avulla tämä onnistuu. Tässä tärkeitä ainesosia, joita pesevän hoitoaineen tulisi sisältää:

 • Miedot pinta-aktiiviset ainesosat – Paras pesevä hoitoaine kiharille hiuksille hyödyntää mietoja pinta-aktiivisia aineita, jotka eivät ole yhtä tehokkaita kuin perinteisissä shampoissa. Yksi suosittu ainesosa on coco-glucoside. Se on hellävarainen ja kasviperäinen puhdistava ainesosa, joka poistaa lian kuivattamatta hiuksia.
 • Humektantit – Humektantit ovat ainesosia, jotka imevät puoleensa kosteutta. Glyseriini on yleinen kasviperäinen humektantti, jota käytetään co-wash tuotteissa. Se auttaa kosteuttamaan ja pehmentämään hiuksia, jonka ansiosta niitä on helpompi käsitellä ja muotoilla.
 • Kosteuttavat ja ravitsevat ainesosat – Co-wash tuotteiden tulisi myös sisältää ainesosia, jotka kosteuttavat ja ravitsevat hiuksia. Avokadoöljy on suosittu ainesosa, sillä sen sisältämät rasvahapot auttavat kosteuttamaan ja vahvistamaan hiuksia. Aloe vera on toinen erinomainen ainesosa, joka rauhoittaa ja kosteuttaa päänahkaa.
 • Vahvistavat ja korjaavat ainesosat – Laadukas pesevä hoitoaine sisältää myös kiharia vahvistavia ja korjaavia ainesosia, kuten Anagain™-uutetta. Anagain™ on herneenversoista johdettu, patentoitu ainesosa, jonka on kliinisesti todistettu parantavan hiusten tiheyttä. Tämän ansiosta se voi auttaa vahvistamaan hiuksia sekä edistää tervettä hiusten kasvua.

Etsiessäsi sopivaa tuotetta, sinun tulisi välttää tiettyjä ainesosa, jotka voivat aiheuttaa kertymiä hiuksiin ja tehdä päänahan ja hiusten kunnollisesta puhdistuksesta vaikeaa. Tässä muutama ainesosa, joita kannattaa välttää:

 • Silikonit – Monet hiustuotteet sisältävät silikoneja, sillä ne luovat hiuksiin suojan, joka estää kosteuden haihtumista ja antaa kiiltoa. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa kertymiä hiuksiin, jonka vuoksi muut hoitavat ainesosat eivät pääse vaikuttamaan kunnolla. Sen vuoksi on tärkeää valita tuote, joka ei sisällä silikoneja. Tunnistat ne ainesosalistasta mm. loppuosista -cone, -conol, tai -siloxane. Jos haluat tietää lisää siitä miksi silikoneja kannattaa välttää, lue tämä artikkeli silikonittomista shampoista ja hoitoaineista.
 • Raskaat ja paljon öljyä sisältävät tuotteet – Vaikka öljyt ovatkin hyödyllisiä kuivien hiusten hoidossa, raskaat ja rasvaiset tuotteet eivät välttämättä toimi hyvin hiusten pesuun. Ne voivat latistaa hiuksia ja tehdä puhdistuksesta hankalaa. Valitse sen sijaan kevyitä, vesipohjaisia ja hoitavia ainesosia sisältäviä tuotteita, jotka eivät jätä hiuksia rasvaisen tuntuisiksi.

Co-wash hoitoaineen käyttö

Pesevän hoitoaineen käyttö eroaa hieman normaalista shampoopesusta, mutta se onnistuu helposti alla olevien ohjeiden avulla:

Vaihe 1: Kastele hiukset

Kastele hiukset kauttaaltaan suihkussa. Varmista, että hiukset ovat kunnolla märät, jotta pesevä hoitoaine levittyy hiuksiin helposti.

Vaihe 2: Levitä pesevä hoitoaine

On tärkeää, että pesevä hoitoaine levitetään hiuksiin shampoon tavoin, keskittyen erityisesti päänahan alueelle latvojen sijaan.

Vaihe 3: Hiero tuote hiuksiin ja päänahkaan

Hiero päänahkaa ja hiuksia hellävaraisesti sormenpäillä muutaman minuutin ajan. Toisin kuin perinteiset shampoot, pesevä hoitoaine ei sisällä vaahtoavia ainesosia, joten tuotetta tulee työstää hiuksiin käsin. Voit antaa sormillesi tauon käyttämällä Scalp Delight™ Scalp Massage Brush -hierontaharjaa, jonka pehmeät silikoniset harjakset hierovat ja kuorivat sekä samalla tehostavat verenkiertoa hiusjuurissa.

Vaihe 4: Huuhtele huolellisesti

Varmista, että huuhdot hiukset perusteellisesti haalealla vedellä, jotta hiuksiin ei jää tuotejäämiä.

Vaihe 5: Toista pesu tarvittaessa

Riippuen siitä, kuinka paljon likaa ja kertymiä hiuksissa on, saatat joutua toistamaan prosessin saadaksesi parhaat tulokset.

Vaihe 6: Käytä hiusnaamiota ja/tai hoitoainetta

Hiusten hoitoainepesun jälkeen, voit käyttää hiusnaamiota, kuten Curl Crush™ Hair Mask tai hoitoainetta, kuten Curl Crush™ Conditioner. Hoitoaineen tai naamion käyttö myös hoitoainepesun jälkeen varmistaa, että hiusten pituudet ovat kosteutetut ja pörröttömät, etenkin jos sinulla on kiharat hiukset.

Vaihe 7: Muotoile

Kun olet huuhdellut tuotteet pois, voit muotoilla hiukset tavalliseen tapaan. Jos sinulla on kiharat hiukset, suosittelen käyttämään Curl Crush™ Defining Cream -kiharavoidetta, kiharageeliä tai muotovaahtoa tuodaksesi kiharat kunnolla esille. Anna hiusten ilmakuivua, tai tarvittaessa käytä kuivatukseen hiustenkuivaajan diffuusoria.

Seuraamalla näitä vaiheita voit puhdistaa hiukset tehokkaasti hoitoainepesulla. Muista valita sellainen pesevä hoitoaine, jonka sisältämät ainesosat auttavat sinua saamaan parhaat tulokset.

Vinkit onnistuneeseen hoitoainepesuun

Tässä lisää vinkkejä co-wash tuotteiden käyttöön:

 • Aloita puhtaalta pöydältä – Jos olet käyttänyt silikoneja ja raskaita öljyjä sisältäviä hiustuotteita, on parasta syväpuhdistaa hiukset Scalp Delight™ Detox Scrub -kuorinnan kaltaisen tuotteen, tai muun syväpuhdistavan shampoon avulla, ennen kuin siirryt hiusten pesuun hoitoaineella. Nämä tuotteet auttavat poistamaan hiuksista tuotekertymät ja valmistavat hiuksia hoitoainepesuun.
 • Älä säästele tuotetta – Kuten aiemmin mainitsin, pesevä hoitoaine ei sisällä perinteisen shampoon sisältämiä vaahtoavia ainesosia, joten sinun tulee käyttää totuttua enemmän tuotetta puhdistaaksesi hiukset kunnolla.
 • Löydä sopiva pesuväli kokeilemalla – Sopiva hiusten pesuväli vaihtelee henkilöittäin. Joidenkin hiukset tarvitsevat hoitoainepesua joka toinen päivä, kun taas toisille kerran viikossa riittää hyvin. Jotkut tykkäävät pestä hiukset kerran viikossa low-poo shampoolla ja raikastaa co-wash tuotteella 1-2 kertaa viikossa sen lisäksi. Kokeile erilaisia pesuvälejä nähdäksesi mikä toimii parhaiten sinulle. Pesuvälistä riippumatta, suosittelen syväpuhdistavan shampoon käyttöä ainakin joka toinen viikko kertymien välttämiseksi.
 • Käytä bambupyyhettä – Hiusten pesun jälkeen, käytä bambupyyhettä kuivaamaan hiukset hellävaraisesti. Tämä auttaa vähentämään hiusten pörröisyyttä ja katkeilua perinteisen pyyhkeen käyttöön verrattuna.
 • Suojaa hiuksia öisin – Käyttämällä silkkistä tai bambuista tyynyliinaa , tai hiusmyssyä voit auttaa suojaamaan hiuksia katkeilulta öisin.

Seuraamalla näitä vinkkejä, varmistat, että co-washing rutiinisi on toimiva eikä se johda hiuspohjan ongelmiin.

Pesevät hoitoaineet voivat olla erinomaisia heille, jotka etsivät hellävaraista puhdistusmenetelmää perinteisen shampoopesun sijaan. Voit saada puhtaat, kosteutetut ja terveet hiukset valitsemalla oikeanlaisia ainesosia sisältävän co-wash tuotteen ja noudattamalla oikeanlaisia käyttötekniikoita. Muista huomioida hiustyyppisi, hiusten huokoisuus sekä muut yksilölliset tarpeet valitessasi sopivaa tuotetta. Ole myös kärsivällinen kokeillessasi mikä toimii parhaiten juuri sinun hiuksillesi. Tämän artikkelin sisältämien ohjeiden ja vinkkien avulla saat hyvän aloituksen toimivan, sekä hiukset hyvinvoivina ja kosteutettuina pitävän co-wash rutiinin aloittamiseen.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Luonnonkiharien hiusten muotoiluopas: Näin tuot luonnonkiharat esiin

  Luonnonkiharien hiusten muotoiluopas: Näin tuot luonnonkiharat esiin

 • Hvad er Curly Girl Metoden? Sådan kommer du i gang med metoden

  Curly Girl metodi vaiheittain (+ Curly Girl tuotteet)

 • tuotteet kiharille hiuksille

  Opas: Luonnonkiharan hiuksen hoito & parhaat tuotteet kiharille hiuksille

 • Mitä tarkoittaa hiusten huokoisuus? Low vs. high porosity hair

  Mitä hiusten huokoisuus tarkoittaa? Low vs. high porosity hair

 • Syväpuhdistava shampoo: Miksi hiusten syväpuhdistus kannattaa?

  Syväpuhdistava shampoo: Miksi hiusten syväpuhdistus kannattaa?

Katso kaikki artikkelit