silikoniton shampoo ja hoitoaineKatso kaikki artikkelit

Silikoniton shampoo & hoitoaine - miksi valita shampoo ilman silikonia?

Ovatko hiuksesi joskus näyttäneet rasvaisilta ja tahmaisilta shampoopesun jälkeen? Yleensä shampoon ajatellaan tekevän hiuksista putipuhtaat, kiiltävät ja tuuheat. Jos shampoosi sisältää epäsopivia ainesosia, voi tulos olla täysin päinvastainen.

Jos käyttämäsi shampoo tai hoitoaine nimittäin sisältää hiuksille vahingollisia silikoneja, siitä voi olla hiuksillesi enemmän haittaa kuin hyötyä. Etenkin, jos shampoosi sisältää myös sulfaatteja. Jatka lukemista, jos haluat lisätietoa siitä, miten silikoni shampoossa ja muissa hiustuotteissa voi vaikuttaa hiuksiisi, sekä siitä, millainen on paras sulfaatiton ja silikoniton shampoo ja hoitoaine.

Sisältö

Silikonit shampoossa - mitä ne ovat?

Silikonit ovat kemiallisia yhdisteitä, joita käytetään kosmetiikassa, kuten hoitoaineissa ja shampoissa. Silikonit ovat polymeerejä, jotka johdetaan luonnollisesta mineraalista nimeltä piidioksidi eli silika. Silikoneilla voi olla monia eri nimiä, mutta yleensä niiden englanninkielinen ainesosalistoissa oleva nimi päättyy kirjainyhdistelmään “-cone” (esim. “dimethicone”).

Silikonit shampoossa päällystävät jokaisen hiussuortuvan, joka estää pörröisyyttä aiheuttavan kosteuden pääsemisen hiuksiin. Voit ajatella että silikoni shampoossa on kuin hiusten sadetakki! Silikoni voi myös tehdä hiuksista kiiltävämmät sekä helpommin käsiteltävät. Jos olet joskus kokeillut uutta hoitoainetta tai shampoota ja huomannut hiusten näyttävän heti paremmilta, se on todennäköisesti silikonien ansiota!

Silikoneilla on kuitenkin huono puoli: koska silikonit shampoossa ainoastaan päällystävät hiukset, ne eivät paranna hiusten kuntoa millään tavalla. Tämä voi itse asiassa aiheuttaa hiuksille vahinkoa.

Sulfaatiton ja silikoniton shampoo ja hoitoaine - miksi?

Silikoneista voi olla hyötyä hiuksille, ainakin esteettisesti. Silikoni shampoossa voi kuitenkin olla myös haitallista hiuksille.

Kuten aiemmin mainitsin, silikoni ei vaikuta hiusten sisällä. Sen sijaan se luo hiusten päälle kalvon, joka estää muiden - hoitavien - aineiden pääsyn hiusten sisälle. Jos käytössäsi on hiustuote, joka sisältää “huonoja silikoneja” (kerron myöhemmin lisää näistä vahingollisista silikoneista), sinulla voi ilmetä yksi näistä kahdesta ongelmasta:

 • Kuivat hiukset. Koska silikoni shampoossa estää kosteuttavien ainesosien tunkeutumisen hiuksiin, hiuksistasi voi tulla ajan kuluessa kuivat ja hauraat.
 • Rasvaiset hiukset. Kuivuuden vuoksi päänahkasi saattaa lisäksi alkaa tuottaa enemmän öljyä antaakseen hiuksille kosteutta. Tämän tulos? Rasvaisen näköiset hiukset. Tästä saattaa alkaa vaarallinen kierre. Jos hiuksesi näyttävät rasvaisilta, ajattelet, että ne täytyy pestä, eikö? Mutta jos peset hiuksiasi yhä useammin sulfaatteja ja silikoneja sisältävällä shampoolla, se pahentaa tilannetta entisestään.

Miltä silikonin aiheuttamat kertymät sitten näyttävät? Se riippuu hiustyypistäsi. Jos sinulla on suorat tai hennot hiukset, silikonikertymät tekevät hiuksista elottoman ja velton näköiset. Jos sinulla on kiharat hiukset, silikonijäämät voivat latistaa tai jopa saada kiharat katoamaan kokonaan.

Merkkejä siitä, että silikoneilla on negatiivinen vaikutus hiuksiisi: Hiusrutiini, joka aiemmin teki hiuksistasi kiiltävät ja hyvinvoivan näköiset, ei enää toimi. Jos shampoosi ja hoitoaineesi lakkaavat yhtäkkiä toimimasta niin kuin ennen, sinulla saattaa olla silikonikertymiä hiuksissa.

Toisin kuin muut ainesosat, joita pidetään vahingollisina hiuksille, silikoni ei ole haitallinen terveydelle. Silikonin päänahkaan aiheuttamat kertymät voivat kuitenkin aiheuttaa kutinaa ja ihottumaa. Silikonit voivat tukkia ihohuokosia muodostaessaan kalvon ihon päälle. Jos olet taipuvainen akneen, silikoni shampoossa voi pahentaa tilannetta.

Vinkki: jos sulfaatit ja silikonit shampoossa ovat aiheuttaneet päänahkasi kuivumista ja kutinaa, kokeile Grow Perfect™ Thickening Spray -hoitosuihketta. Suihkeen kauraa ja viherminttua sisältävä koostumus rauhoittaa ärtynyttä päänahkaa. Lisäksi se antaa hiuksille välitöntä tuuheutta, ja jopa edistää hiusten tervettä kasvua!

On myös toinen syy, miksi silikoniton shampoo ja hoitoaine ovat parempi vaihtoehto: silikonit ovat haitaksi ympäristölle. Koska hiuksille vahingolliset silikonit eivät liukene helposti veteen, ne eivät ole biohajoavia. Silikonit kulkeutuvat viemäriin hiuksia pestessäsi. Ajan kuluessa nämä silikonit kertyvät vesijärjestelmään ja aiheuttavat saastumista.

Entäs sulfaatit? Silikonit ja sulfaatit on suunniteltu toimimaan yhdessä, sillä sulfaattien hankaavat ominaisuudet pesevät pois silikonien aiheuttamia kertymiä. Esimerkiksi saman sarjan hoitoaine voi sisältää silikonia edistämään hiusten kiiltoa, kun taas shampoo voi puolestaan sisältää tehokkaita sulfaatteja, jotka pesevät silikonin jäämät pois hiuksista. Ajan kuluessa hiusten peseminen ja hoitaminen sulfaatteja ja silikoneja sisältävillä tuotteilla voi kuitenkin helposti johtaa hauraisiin ja kuiviin hiuksiin, jotka katkeilevat helposti. Jos haluat terveemmät hiukset, valitse silikoniton shampoo ja hoitoaine.

Mitä ovat hiuksille vahingolliset silikonit?

Kaikki silikonit eivät ole ns. “pahoja” silikoneja. Silikonit ovat vakaita aineita, joka tarkoittaa, että ne eivät hajoa altistuessaan kuumuudelle tai UV-säteilylle. Tämän ansiosta ne voivat olla hyödyllisiä tuotteissa, jotka suojaavat hiuksia lämmöltä tai auringonvalolta.

Jos kuitenkin käytät silikoneja sisältäviä muotoilutuotteita säännöllisesti, sinulla tulisi olla käytössä syväpuhdistava, silikoniton shampoo, jotta voit poistaa kertymät hiuksista tehokkaasti. Voit myös käyttää silikonittomia muotoilutuotteita, kuten Sun Defense Hair Mist -suihketta tai Ocean Water Sea Salt Spray -merisuolasuihketta, joiden avulla voit estää kertymien muodostumisen alunperinkään.

HairLust - Sun Defense Hair Mist HairLust - Sun Defense Hair Mist

Sun Defense Hair Mist

Tehokosteuttava ja aurinkosuojan antava suihke hiuksille.

23.95 €

Lue lisää
HairLust - Ocean Water Sea Salt Spray HairLust - Ocean Water Sea Salt Spray

Ocean Water Sea Salt Spray

Merisuolasuihke hiuksille, joka antaa tuuheutta, rakennetta ja kevyttä pitoa samalla hoitaen.

19.95 €

Lue lisää

Käyttämiesi kosteuttavien tuotteiden ei sen sijaan tulisi koskaan sisältää silikonia. Kuten aiemmin mainitsin, silikoni ei kykene tunkeutumaan hiusten sisälle. Se ei siis kosteuta tai ravitse hiuksia millään tavalla. Tämän takia on tärkeää, että käytössäsi on silikoniton shampoo ja hoitoaine, etenkin jos sinulla on kuivat, vaurioituneet tai ohenevat hiukset.

Kaikki silikonit shampoossa eivät kuitenkaan ole samanlaisia. Silikonit voidaan jakaa kahteen pääryhmään: vesiliukoiset ja rasvaliukoiset.

Vesiliukoiset silikonit

Vesiliukoiset silikonit shampoossa ja muissa tuotteissa voidaan helposti huuhdella pois hiuksista tavallisen shampoon ja veden avulla. Joskus näihin silikoneihin viitataan “hengittävinä”. Ne antavat hiuksille kiiltoa ja suojaa ilman kertymiä, sillä ne voidaan helposti huuhdella hiuksista vedellä. Vesiliukoisia silikoneja ovat esimerkiksi:

 • Dimethicone Copolyol
 • Lauryl Methicone Copolyol
 • PEG-8 Dimethicone
 • PEG-12 Dimethicone
 • Dimethicone PEG-8 Succinate
 • Amodimethicone (kun ainesosat Tricedeth-12 ja Centrimonium Chloride ovat myös osa tuotteen koostumusta)

Rasvaliukoiset silikonit

Rasvaliukoiset silikonit shampoossa on vaikea pestä pois hiuksista ja päänahasta. Siihen tarvitaan sulfaatteja sisältävä shampoo tai syväpuhdistava hiuspohjan kuorinta, kuten Scalp Delight™ Detox Scrub (silikoniton ja sulfaatiton). Rasvaliukoisia silikoneja ovat esimerkiksi:

 • Dimethicone
 • Cyclomethicone
 • Amodimethicone (kun ainesosat Tricedeth-12 ja Centrimonium Chloride eivät ole mukana)
 • Phenyl Trimethicone
 • Cetearyl Methicone
 • Dimethiconol
 • Stearyl Dimethicone

Jos haluat terveemmät hiukset, käy shampoon ja hoitoaineen ainesosalista tarkasti läpi varmistaaksesi, että se ne eivät sisällä rasvaliukoisia, eli niitä “pahoja”, silikoneja.

HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub
Myydään nopeasti ⚡️

Scalp Delight™ Detox Scrub

Virkistävä hiuspohjan kuorinta kuivalle, kutisevalle tai rasvoittuvalle päänahalle.

26.95 €

Lue lisää
HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush
Ennakkotilaus

Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Hiuspohjan hierontaharja pehmeillä silikonipiikeillä päänahan kuorintaan ja hierontaan.

12.95 €

Lue lisää

Mitä tehdä, jos käyttämäsi shampoo sisältää silikoneja?

Mitä sinun tulisi tehdä, jos tällä hetkellä käyttämäsi shampoo sisältää hiuksille haitallisia, rasvaliukoisia silikoneja? Ensimmäiseksi sinun tulisi pestä hiukset huolellisesti syväpuhdistavalla tuotteella, kuten Scalp Delight™ Detox Scrub -kuorinnalla. Tämä sulfaatiton ja silikoniton shampoo poistaa hellävaraisesti hiuksia latistavat ja hiuspohjaa kutittavat silikonijäämät. Kosteuttavat kasviperäiset ainesosat, kuten ekologinen aloe-lehtimehu ja acai-uute, rauhoittavat ja kosteuttavat päänahkaa ja hiuksia samalla kun Gluadin® Kera-P LM (hydrolysoitu kasviproteiini) korjaa proteiinivajeesta kärsivät suortuvat ja tukee hiusten tervettä kasvua.

Käytä shampoota kuivalle ja kutisevalle päänahalle yhdessä Scalp Delight™ Scalp Massage Brush -hierontaharjan kanssa saadaksesi parhaat tulokset. Hiuspohjan hierontaharjan pehmeät piikit parantavat päänahan verenkiertoa ja kuorivat päänahkaa. Lisäksi päähieronta tuntuu tosi kivalta!

Mikä on paras shampoo ilman silikonia?

Millainen on sitten paras sulfaatiton ja silikoniton shampoo ja hoitoaine? Monet shampoot, joiden väitetään olevan silikonittomia, sisältävät kuitenkin vesiliukoisia silikoneja. Sen takia on tärkeää tarkistaa ylläolevan listan avulla, ovatko valitsemasi tuotteet ihan oikeasti silikoniton shampoo ja hoitoaine. Jos haluat välttää silikoneja kokonaan, etsi sellaisia tuotteita, jotka sisältävät vain luonnollisia pehmentäviä ja hoitavia ainesosia, kuten kasviperäisiä öljyjä.

Tarvitsetko apua valinnassa? Tässä meidän suosituksemme sille, mikä on paras shampoo ilman silikonia eri hiustyypeille.

Paras sulfaatiton ja silikoniton shampoo ohuille ja kuiville hiuksille

Kuivat ja ohuet hiukset tarvitsevat tietynlaista hoitoa, joten valitse sellainen shampoo ilman silikonia, joka on erityisesti suunniteltu vastaamaan ohuiden ja hauraiden hiusten tarpeisiin. Me suosittelemme käyttämään Split Fix™ Shampoota, joka puhdistaa hiukset hellävaraisesti sekä korjaa ja vahvistaa vaurioituneita suortuvia ja estää hiusten katkeilua hydrolysoitujen proteiinien avulla. Säännöllisen käytön avulla hiuksista tulee huomattavasti terveemmän näköiset jopa 21 päivässä*. Tämän vuoksi se on yksi parhaista shampoista kuiville hiuksille! Saadaksesi parhaat tulokset, sinulla tulisi olla käytössä myös silikoniton hoitoaine. Tämä sulfaatiton ja silikoniton shampoo toimii parhaiten yhdessä Split Fix™ Conditioner -hoitoaineen kanssa, joka on silikoniton, vahvistava ja kosteuttava hoitoaine.

HairLust - Split Fix™ Shampoo HairLust - Split Fix™ Shampoo
Ennakkotilaus

Split Fix™ Shampoo

Sulfaatiton shampoo vaurioituneille, katkeileville ja haaroittuville hiuksille.

23.95 €

Lue lisää
HairLust - Split Fix™ Duo HairLust - Split Fix™ Duo
Myydään nopeasti ⚡️
Säästä 15%
Ennakkotilaus

Split Fix™ Duo

Ehkäise hiusten katkeilua ja vaurioita tällä sulfaatittomalla shampoolla ja hoitoaineella.

47.90 €

40.71 €

Lue lisää

Paras sulfaatiton ja silikoniton shampoo miehille

Sulfaatiton ja silikoniton shampoo on erityisen hyödyllinen miehille, jotka kärsivät hiusten ohenemisesta. Esimerkiksi Grow Perfect™ Shampoo on erinomainen shampoo ilman silikonia miehille. Shampoon tarkasti kehitetty koostumus edistää hiusten kasvua ja tiheyttä kliinisesti todistettujen aineosien, kuten Anagain™:in ja ekologisen rosmariiniöljyn avulla.

HairLust - Grow Perfect™ Shampoo HairLust - Grow Perfect™ Shampoo
Myydään nopeasti ⚡️
Ennakkotilaus

Grow Perfect™ Shampoo

Vahvistava shampoo hiustenlähtöön, joka sisältää AnaGain™:ia ja ekologista rosmariinia.

23.95 €

Lue lisää

Paras sulfaatiton ja silikoniton shampoo kiharille hiuksille

Sulfaattien ja silikonien välttely on erityisen tärkeää kiharahiuksisille. Curl Crush™ Shampoo on erinomainen kiharien hiusten hyvinvointia edistävä shampoo. Tämä sulfaatiton ja silikoniton shampoo sisältää yhdistelmän vegaanisia mikroproteiineja, bambu-uutetta sekä kosteuttavaa sokeriyhdistelmää, joka korjaa ja kosteuttaa pörröisiä hiuksia ja korostaa kiharoiden rakennetta.

Kiharat hiukset kuivuvat erityisen helposti, joten varmista, että käytössäsi on silikoniton shampoo ja hoitoaine, jos hiuksesi ovat kiharat. Curl Crush™ Conditioner -silikoniton hoitoaine on meidän suosituksemme.

HairLust - Curl Crush™ Shampoo HairLust - Curl Crush™ Shampoo

Curl Crush™ Shampoo

Hellävarainen ja sulfaatiton shampoo kiharille hiuksille.

23.95 €

Lue lisää
HairLust - Curl Crush™ Duo HairLust - Curl Crush™ Duo
Säästä 15%

Curl Crush™ Duo

Kosteuttava, proteiinia sisältävä shampoo ja hoitoaine kiharille hiuksille.

47.90 €

40.71 €

Lue lisää

Paras sulfaatiton ja silikoniton shampoo vaaleille hiuksille

Paras silikoniton shampoo vaaleille hiuksille sisältää violettia väripigmenttiä. Enriched Blonde™ Silver Shampoo -hopeashampoo korjaa vaurioituneita suortuvia ja torjuu samalla hiusten keltaisuutta. Parhaiden tulosten saamiseksi, käytä sitä yhdessä Enriched Blonde™ Silver Conditioner -hopeahoitoaineen kanssa, joka on silikoniton hoitoaine.

HairLust - Enriched Blonde™ Silver Shampoo HairLust - Enriched Blonde™ Silver Shampoo

Enriched Blonde™ Silver Shampoo

Hellävarainen hopeashampoo vaaleille ja harmaille hiuksille, joka kirkastaa hiusten väriä.

23.95 €

Lue lisää
HairLust - Enriched Blonde™ Duo HairLust - Enriched Blonde™ Duo
Säästä 15%

Enriched Blonde™ Duo

Kirkastava hopeashampoo ja -hoitoaine vaaleille ja harmaille hiuksille.

47.90 €

40.71 €

Lue lisää

Entäs silikoniton hoitoaine?

Silikoniton hoitoaine on parempi vaihtoehto samasta syystä kuin shampoo ilman silikonia. Hiuksille haitalliset silikonit aiheuttavat kertymiä hiuksiin, jotka johtavat pitkässä juoksussa hauraisiin, elottomiin ja rasvaisen näköisiin hiuksiin. Sillä, miten silikoni hiuksiin alunperin kulkeutuu, oli se sitten shampoo, hoitoaine tai muotoilutuote, ei ole väliä. Vaikutus hiuksiin on nimittäin sama! Valitse sen sijaan sulfaatiton ja silikoniton shampoo ja hoitoaine, jotka sisältävät luonnollisia kasviperäisiä ainesosia, kuten aloe veraa, sheavoita tai oliiviöljyä antamaan hiuksille kosteutta ja kiiltoa.

Kuinka vaihtaa silikonittomaan shampooseen ja hoitoaineeseen

Oletko valmis vaihtamaan silikonittomiin tuotteisiin? Noudata näitä ohjeita, jos käytössäsi on silikoniton shampoo ja hoitoaine ensimmäistä kertaa.

Ensimmäinen askel: Syväpuhdista hiukset hellävaraisesti

Syväpuhdista hiukset hellävaraisesti

Poista hiuksista kaikki silikonien jäämät pesemällä hiukset sulfaatittomalla ja syväpuhdistavalla shampoolla, kuten Scalp Delight™ Detox Scrub -tuotteella. Parhaiden tulosten saamiseksi, käytä pestessäsi myös Scalp Delight™ Scalp Massage Brush -hierontaharjaa.

HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub
Myydään nopeasti ⚡️

Scalp Delight™ Detox Scrub

Virkistävä hiuspohjan kuorinta kuivalle, kutisevalle tai rasvoittuvalle päänahalle.

26.95 €

Lue lisää
HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush
Ennakkotilaus

Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Hiuspohjan hierontaharja pehmeillä silikonipiikeillä päänahan kuorintaan ja hierontaan.

12.95 €

Lue lisää

Toinen askel: Tehohoito

Tehohoito

Jos olet käyttänyt sulfaattia ja silikonia sisältävää shampoota pitkän aikaa, hiuksesi voivat kaivata paljon kosteutta. Levitä Split Fix™ Hair Mask -hiusnaamiota hiuksiin, kiinnittäen huomiota erityisesti hiusten latvoihin. Tämä hiuksia syvähoitava tuote sisältää runsaasti kosteuttavia kasviperäisiä ainesosia, kuten ekologista aloe veraa, acai-uutetta ja aprikoosin ydinöljyä. Lisäksi se sisältää hiusten kasvua edistäviä ainesosia, kuten kahvinsiemenöljyä. Anna naamion tehdä taikojaan viidestä kymmeneen minuuttia ja huuhtele pois haalealla vedellä.

Kolmas askel: Pese hiukset

Pese hiukset

Seuraavan kerran kun peset hiuksesi, ota käyttöön sulfaatiton ja silikoniton shampoo ja hoitoaine. Kun jatkat tuotteiden käyttöä säännöllisesti, hiuksesi tulevat näyttämään aina vaan paremmilta niiden tullessa terveemmiksi!

Mitä seuraavaksi? Me suosittelemme, että tarkistat käyttämäsi shampoon ainesosaluettelon, saadaksesi selville sisältääkö se haitallisia silikoneja. Sulfaatiton ja silikoniton shampoo ja hoitoaine saattavat olla salaisuus unelmien hiuksiisi!

*Tutkimukset on suorittanut BASF. Lisätietoja tutkimuksista löydät sivuilta www.personal-care.basf.com ja www.carecreations.basf.com.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • tuotteet kiharille hiuksille

  Opas: Luonnonkiharan hiuksen hoito & parhaat tuotteet kiharille hiuksille

 • kiharat ilman lämpöä

  Opas: Miten tehdä yön yli kiharat ilman lämpöä

 • Hvad er Curly Girl Metoden? Sådan kommer du i gang med metoden

  Curly Girl metodi vaiheittain (+ Curly Girl tuotteet)

 • sulfatfri shampoo

  Sulfaatiton shampoo: Miksi valita shampoo ilman sulfaatteja ja silikonia?

 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bambu vs. silkkityynyliina: 5 syytä valita bambutyynyliina

Katso kaikki artikkelit