Hiusharjojen pesuopas: Miksi ja miten hiusharjat tulisi puhdistaa?Katso kaikki artikkelit

Hiusharjojen pesuopas: Miksi ja miten hiusharjat tulisi puhdistaa?

Muistatko milloin viimeksi pesit hiusharjasi? Jos et, niin et ole varmasti yksin! Likainen hiusharja voi kuitenkin vaikuttaa paljon hiusten ja päänahan hyvinvointiin. Jos hiusharjan puhdistus ei ole tuttua puuhaa, suosittelen aloittamaan säännöllisen hiusharjojen pesun välittömästi. Lue lisää oppiaksesi miten hiusharjat tulisi pestä.

Olen ollut jo pidemmän aikaa kiinnostunut hiustenhoidosta, joten tiedän kuinka tärkeää hiusharjojen pesu on. Hiusharjan puhdistus tekee hiusten selvittämisestä ja muotoilusta helpompaa, mutta se myös pidentää harjojen käyttöikää. Valitettavasti olen nähnyt lukuisia kertoja kavereiden tai asiakkaiden käyttävän likaisia harjoja olematta tietoisia vahingoista, joita se voi aiheuttaa hiuksille ja itse harjalle. Tämän vuoksi halusin tänään jakaa vinkkejä ja neuvoja siitä, miten puhdistaa hiusharja. Joten, olitpa sitten kokenut ammattilainen tai aloittelija, lue lisää oppiaksesi kuinka pestä hiusharja ja varmistaa harjojesi olevan huippukunnossa!

Sisältö

Miksi hiusharjojen pesu kannattaa?

Miksi hiusharjan puhdistus on sitten niin tärkeää? Ensinnäkin, se on välttämätöntä hiusten ja päänahan terveydelle. Likaisessa harjassa voi olla paljon bakteereita, sieniä sekä haitallisia mikrobeja, jotka voivat aiheuttaa ihotulehduksia ja pahentaa päänahan ongelmia (jos sinulla on herkkä päänahka tai rasvoittuvat hiukset, kannattaa ehdottomasti tarkistaa miltä hiusharjasi näyttää.)

Miksi hiusharjat tulisi puhdistaa?

Hiusharjan puhdistus on tarpeellista myös siksi, että likainen harja voi tehdä hiusten muotoilusta vaikeaa. Ajan kuluessa harjaan kertyy hiuksia, likaa, rasvaa sekä muotoilutuotteita, mikä voi vaikuttaa harjan toimivuuteen. Likainen hiusharja voi aiheuttaa myös takkuja hiuksiin. Lisäksi jäämät voivat tehdä harjaksista jäykät ja tehottomat, jonka vuoksi hiusten selvityksestä tulee vaikeampaa ja hiustuotteita ei saa levitettyä tasaisesti hiuksiin.

Kaikkien näiden seikkojen vuoksi säännöllinen hiusharjojen pesu on erittäin tärkeää. Hiusharjan puhdistus auttaa pitämään harjan hyvässä kunnossa, estämään lika- ja rasvakertymiä sekä ylläpitämään hiusten ja päänahan hyvinvointia. Jos haluat oppia miten pestä hiusharja, jatka lukemista.

Kuinka usein hiusharja tulisi pestä?

Asianmukainen hiusharjan puhdistusväli riippuu useasta tekijästä, kuten harjan tyypistä, käytön tiheydestä ja käyttämiesi muotoilutuotteiden määrästä. Yleisenä sääntönä suositeltava hiusharjan pesuväli on 2-4 viikon välein. Jos esimerkiksi käytät paljon muotoilutuotteita (erityisesti kuivashampoota), saatat joutua puhdistamaan harjasi useammin kuin ne, jotka eivät käytä muotoilutuotteita.

Kuinka usein hiusharja tulisi pestä?

On tärkeää, että poistat hiukset harjasta myös pesujen välissä. Tee tämä vähintään kerran viikossa! Vedä kampa harjasten läpi tai poista harjaan juuttuneet hiukset sormien avulla. Jos harjasi näyttää likaiselta tai pölyiseltä ylimääräisten hiusten poiston jälkeen, on perinpohjaisemman hiusharjan pesun aika.

Yleisesti ottaen, on tärkeää pitää silmällä miltä harja näyttää ja pestä harja, jos se näyttää pölyiseltä tai likaiselta. Säännöllinen hiusharjojen pesu pitää harjat hyvässä kunnossa ja estää hiuksille ja päänahalle mahdollisesti vahingollisen lian kertymisen harjaan. Jos se miten pestä hiusharja ei ole tuttua, lue alla oleva kattava hiusharjan puhdistusopas.

Hiusharjan pesutarvikkeet

Ensimmäinen askel hiusharjan pesussa on kerätä tarvikkeet. Tässä lista hiusharjan puhdistustarvikkeista:

Hiusharjan pesutarvikkeet

 • Saippua tai shampoo (et tarvitse mitään erityistä harjan pesuainetta; esimerkiksi käyttämäsi shampoo toimii oikein hyvin)
 • Hammasharja tai muu pieni puhdistusharja
 • Kampa tai pinsetit, joiden avulla voit poistaa piikkeihin juuttuneet hiukset ja lian
 • Sakset (poistaaksesi mahdolliset harjaan tarttuneet takut)
 • Kulho tai puhdas pesuallas
 • Puhdas, kuiva pyyhe

Kun olet kerännyt hiusharjan pesutarvikkeet, noudata alla olevia ohjeita miten puhdistaa hiusharja harjan tyypin mukaan.

Paras tapa pestä hiusharja materiaaleittain

Seuraava askel siinä, miten puhdistaa hiusharja, on tunnistaa hiusharjan materiaalit. Harjan muodosta riippumatta, suurin osa hiusharjoista on valmistettu joko muovista tai puusta/bambusta, ja niissä on joko muoviset, metalliset tai villisian harjaksista valmistetut piikit tai harjakset. Tarkasta mistä materiaalista harjasi on valmistettu, ja lue alta miten puhdistaa hiusharjasi sen valmistusmateriaalin mukaan.

Muovisen hiusharjan puhdistus

Kuinka pestä hiusharja, joka on valmistettu muovista? Seuraa näitä ohjeita puhdistaaksesi muovisen hiusharjan, kuten esimerkiksi Wet Hair Detangler Brush -hiusharjan tai Scalp Delight™ Scalp Massage Brush -hierontaharjan. Voit myös seurata näitä ohjeita, jos hiusharjasi sisältää vain muovia, metallia tai jotain muuta synteettistä ja vettä kestävää materiaalia.

 1. Poista hiukset harjasta sormiesi avulla. Jos harjaan jää vielä hiuksia, käytä pinsettejä tai terävää kampaa niiden poistamiseen.
 2. Jotkut hiusharjat (kuten tämä hiuspohjan hierontaharja) on mahdollista avata, jotta ne voidaan pestä myös sisältä. Jos pystyt avaamaan harjan sitä rikkomatta, pese kaikki osat erikseen.
 3. Liota harjaa lämpimässä saippuavedessä vähintään 10 minuuttia.
 4. Hankaa harjaa hammasharjalla tai sormillasi poistaaksesi kaiken lian ja muut jäämät.
 5. Huuhdo puhtaalla vedellä, jonka jälkeen aseta harja kuivumaan piikit alaspäin pyyhkeen päälle. Älä kuivaa harjaa hiustenkuivaajalla tai aseta harjaa muun lämmönlähteen lähelle, sillä tämä voi vahingoittaa harjaksia.

Vinkki: tarkista tämä hiusharjaopas lukeaksesi miten valita omalle hiustyypillesi sopiva harja.

Puisen tai bambuisen hiusharjan puhdistus

Kuinka pestä hiusharja, joka on valmistettu puusta tai bambusta? Esimerkkejä tällaisista harjoista ovat Bamboo Vented Brush -harja ja Bamboo Defining Brush -harja, joissa molemmissa on bambuinen kahva.

Paras tapa puhdistaa puinen harja ei sisällä sen liottamista vedessä, sillä se voi vahingoittaa harjaa. Seuraa siis muuten muovisen harjan puhdistusohjeita, mutta ainoastaan kasta harja vedessä liottamisen sijaan. Tämä tarkoittaa, että saatat joutua hankaamaan harjaa hieman kauemmin sormin tai hammasharjan avulla irrottaaksesi kaiken lian.

Anna harjan kuivua harjakset alaspäin. Näin kaikki ylimääräinen vesi valuu pois harjatyynystä ja harja kuivuu kaikkialta, eikä vesi pääse imeytymään harjan puiseen osaan. Monissa puu- ja bambuharjoissa on pieni reikä harjatyynyssä, josta vesi pääsee valumaan helposti pois.

Villisian harjaksista valmistetun hiusharjan puhdistus

Kuinka pestä hiusharja, jossa on villisian harjaksista tai muusta luonnonkuidusta valmistetut harjakset? Puhdistaaksesi luonnonharjas hiusharjan, seuraa samoja vaiheita kuin muovisen harjan puhdistuksessa. Ole kuitenkin erityisen varovainen, jotta et vahingoita herkkiä luonnonkuituharjaksia. Älä liota luonnonkuiduista valmistettua harjaa ja käytä pesuun ainoastaan sulfaatitonta shampoota, jotta et kuivata harjaksia.

Todella likaisen hiusharjan puhdistus

Kuinka pestä hiusharja, joka on erityisen likainen? Yllä mainitsemani keinot eivät aina riitä tosi likaisen hiusharjan pesuun. Jos sinulla on tällainen tilanne, kokeile näitä vinkkejä:

 • Käytä pinsettejä, saksia tai piikkikampaa – Ennen harjan pesua, käytä näitä työkaluja hiusten ja takkujen poistamiseen. Varmista, että poistat ensin kaikki irtohiukset ja enimmän lian. Tämä tekee hiusharjan pesusta helpompaa.
 • Harjaa sekä vaaka-että pystysuunnassa – Kun olet poistanut hiukset ja takut harjasta, hankaa pehmeällä puhdistusharjalla tai sormillasi harjan piikkien läpi varovasti vaaka- ja pystysuunnassa. Tämä auttaa irrottamaan harjaksiin tarttuneen lian ja tuotejäämät.
 • Keskity jokaiseen piikkiin – Jotta puhdistat harjan perinpohjaisesti, keskity jokaiseen piikkiin yksitellen. Käytä pehmeää puhdistusharjaa tai sormiasi pestäksesi jokaisen harjaksen ja raon hellävaraisesti.
 • Liota etikassa – Harjat, jotka on valmistettu muovista tai metallista, voidaan liottaa lämpimän veden ja etikan sekoituksessa lian ja tuotejäämien poistamiseksi. Etikka on myös erinomainen keino tuhota täit.

4 Yleistä virhettä hiusharjojen pesussa

On monia yleisiä virheitä, jotka saattavat vahingoittaa harjaa ja lyhentää sen käyttöikää. Pidä nämä mielessä, kun opettelet miten hiusharjan pesu tulisi tehdä. Alta löydät yleisimpiä hiusharjan puhdistusvirheitä:

1. Et puhdista tarpeeksi usein

Yksi yleisimmistä virheistä on se, ettet pese harjaa tarpeeksi usein. Lika, rasva, tuotejäämät ja hiukset kerääntyvät harjaan nopeasti ja tukkivat harjakset, jonka vuoksi hiusten muotoilu voi olla vaikeaa tai sinulle voi aiheutua päänahan ongelmia. Yleisesti ottaen, jos harjasi on pölyisen tai likaisen näköinen, hiusharjan puhdistus on paikallaan!

2. Puisen tai bambuisen harjan liottaminen

Puusta tai bambusta valmistettua harjaa ei tule liottaa vedessä, koska ne voivat imeä vettä ja harja voi vääntyä tai hajota. Näitä materiaaleja sisältävien hiusharjojen pesussa hiukset ja lika tulisi poistaa pehmeän harjan tai rätin avulla. Voit kastaa harjan vedessä, mutta varmista, että kuivaat sen huolellisesti jälkeenpäin.

3. Liian pesevien puhdistusaineiden käyttö

Liian ankarien tuotteiden, kuten alkoholia sisältävien puhdistusaineiden, käyttö voi rikkoa harjan ja saada piikit irtoamaan tai vaurioitumaan. Sen sijaan valitse hellävaraisempi ja luonnollisempi puhdistusaine, kuten saippua tai sulfaatition shampoo ja vesi.

4. Harjan vääränlainen kuivaus

Hiusharjojen pesun jälkeen on tärkeää kuivata harjat oikein. Jos et kiinnitä huomiota harjan kuivaukseen, vesi saattaa jäädä loukkuun harjan sisälle, joka vahingoittaa harjaa ja edistää homeen kasvua. Harjatyynyn sisältävät harjat tulisi aina kuivata piikit alaspäin, jotta vesi pääsee valumaan harjatyynystä pois. Pidä harjat kaukana lämmönlähteistä ja anna niiden kuivua luonnollisesti hiustenkuivaajan käytön sijaan.

Milloin on aika ostaa uusi hiusharja?

Suurin osa harjoista kestää vuosia, jos niistä pidetään huolta ja hiusharjan pesu on säännöllistä. Mutta vaikka hiusharjan pesu olisikin täysin oikeaoppista, harja tulee kuitenkin jossain vaiheessa korvata uudella.

On aika ostaa uusi harja, jos sen harjakset alkavat rispaantua, vääntyillä, jäykistyä tai irtoilla, harjan kahva tuntuu löysältä tai jos harja näyttää kuluneelta ja sen väri on haalistunut. Lisäksi, jos harjasi ei selvitä takkuja tai muotoile hiuksia tehokkaasti, harkitse uuden hankkimista. Jos tarvitset selvennystä siihen onko aika vaihtaa harja, yksinkertainen testi on vetää harjan piikkejä; jos piikit tai harjakset irtoavat helposti tai niitä irtoaa useampia yhdellä kertaa, on ehdottomasti aika investoida uuteen harjaan.

Hiustesti

Löydä sinulle sopivimmat tuotteet

Tee testi

Hiusharjan puhdistus on välttämätöntä hiusten ja päänahan hyvinvoinnille sekä harjojen kunnossapidolle. Jos opit miten pestä hiusharja oikein ja vältät yleisiä virheitä, pystyt poistamaan lian, rasvan, tuotejäämät ja muut saasteet harjoistasi tehokkaasti. Lisäksi hiusharjojen säännöllinen pesu voi ehkäistä ihotulehduksia, muita hiuspohjan vaivoja sekä pidentää harjojen käyttöikää. Seuraamalla vinkkejäni siitä miten puhdistaa hiusharja, voit nauttia terveistä, hyvin muotoilluista hiuksista joka päivä.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Luonnonharjas hiusharja vs. vegaaninen pehmeä hiusharja: Kumpi on parempi?

  Luonnonharjas hiusharja vs. vegaaninen pehmeä hiusharja: Kumpi on parempi?

 • 12 upeaa festarikampausta: helpot kesäkampaukset + festariletit

  12 upeaa festarikampausta: helpot kesäkampaukset + festariletit

 • Hiusten tupeeraus + 5 muuta muotoilutekniikkaa tupeerausharjalla

  Hiusten tupeeraus + 5 muuta muotoilutekniikkaa tupeerausharjalla

 • Hair volume

  Lisää tuuheutta hiuksiin? Parhaat tuuheuttavat hiustuotteet

 • Luonnonkiharien hiusten muotoiluopas: Näin tuot luonnonkiharat esiin

  Luonnonkiharien hiusten muotoiluopas: Näin tuot luonnonkiharat esiin

Katso kaikki artikkelit