Kipeä päänahkaKatso kaikki artikkelit

Herkkä ja kipeä päänahka? Mitä tehdä kun päänahan arkuus ja kipu vaivaavat

Oletko koskaan ottanut tiukan poninhännän pois lievittääksesi päänahan kipua, mutta kipu on jatkunut siitä huolimatta? Oletko huomannut tavallista enemmän hilsettä, tai onko päänahka kipeä sitä koskettaessa? Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että sinulla voi olla herkkä päänahka.

Kipeä päänahka voi johtua monesta eri syystä, ja jotkut syyt ovat toisia vakavampia. Mutta tärkeintä olisi tietysti, että päänahan kipu saataisiin loppumaan. On onneksi olemassa monia keinoja, joiden avulla voi lievittää kipua ja hoitaa arkaa päänahkaa.

Sisältö

Mikä on arka päänahka?

Arka päänahka on yleensä kutiseva, ärtynyt, punoittava, hilseilevä ja kipeä kosketettaessa. Joskus päänahan arkuus voi ilmetä myös sairauden tai tulehduksen seurauksena.

Päänahan arkuus voi vaihdella, mutta on tärkeää ottaa selville mistä päänahan kipu johtuu, jotta voit hoitaa ongelmaa juuri sinulle sopivalla tavalla. Lue lisää saadaksesi selville, mistä herkkä päänahka voi johtua, ja mitä voit tehdä lievittääksesi päänahan kipua.

Kipeä päänahka: mahdolliset syyt

Kipeä päänahka voi johtua ihosairaudesta tai hiusten sopimattomasta hoidosta. Tulen käymään läpi yleisiä syitä siihen, mistä päänahan arkuus voi johtua, sekä millaisia oireita herkkä päänahka saattaa aiheuttaa.

Hilse

Hilse on hyvin yleinen hiuspohjan ongelma. Hilse johtuu päänahan ihon hilseilystä. On tärkeää tietää, että hilse ei ole tarttuvaa, ainoastaan epämukavaa ja joskus hieman noloakin. Hilseily saattaa myös ärsyttää ihoa, joka voi johtaa päänahan raapimiseen ja aiheuttaa päänahan kipua. Jos kärsit päänahan hilseilystä, suosittelen lukemaan lisää hilseilevän päänahan hoitamisesta.

Allerginen reaktio ainesosiin

Päänahan arkuus voi johtua myös hiustuotteiden sisältämistä ainesosista. Sinulla saattaa olla käytössä tuotteita, joissa on yleisesti ärsytystä aiheuttavia ainesosia tai tiettyjä ainesosia, jotka eivät sovi juuri sinun hiuspohjallesi. Ärsytystä tai allergiaa aiheuttavat ainesosat voivat vaikuttaa myös negatiivisesti päänahan pH-arvoon.

Auringonpolttama

Ihosi voi palaa, jos vietät paljon aikaa auringossa. Suurin osa meistä muistaa levittää aurinkovoidetta vartaloomme, mutta unohdamme, että myös hiusten alla oleva iho on altis auringon säteilylle. Oletko koskaan palanut jakauksen kohdalta? Minä olen, ja se ei ole hauskaa! Ihosi tulee luultavasti olemaan ärtynyt muutamia päiviä ennen kuin auringonpolttama paranee tai ihon uloin kerros kuoriutuu pois.

Hiustenpidennykset

Päänahan arkuus voi johtua myös hiustenpidennyksistä. Pidennykset vetävät hiuksia ja hiuspohjaa, ja niiden ylimääräinen paino voi aiheuttaa päänahan kipua. Hiustenpidennysten aiheuttama päänahan arkuus voi johtaa myös hiuspohjan kutinaan ja ärtymiseen.

Kireät kampaukset ja jännityspäänsärky

Tiukat ja sileät kampaukset ovat muotia, mutta valitettavasti päänahan arkuus voi aiheutua hiusten liian tiukalle vetämisestä. Kipeä päänahka tai päänsärky voivat siis johtua siitä, että sinulla on usein tiukka nuttura tai poninhäntä.

Hiusten pesuväli

Myös se miten ja kuinka usein peset hiuksesi voi vaikuttaa päänahan kipuun. Päänahan arkuus voi johtua siitä, että peset hiuksesi liian usein, etenkin jos käytät sulfaatteja sisältävää shampoota, joka voi helposti kuivattaa hiuspohjaa. Jos sinulla on päänahka kipeä, se voi toisaalta johtua myös siitä, että pesuväli on liian pitkä ja hiuspohjassasi on ärsyttäviä kertymiä tai talia.

Vaalennus tai muu kemiallinen käsittely

Herkkä päänahka voi johtua hiusten jatkuvasta värjäämisestä tai voimakkaiden valkaisuaineiden käytöstä. Hiusvärit ja valkaisuaineet ovat todella kuivattavia ja usein myös vaurioittavat hiuksia, jonka seurauksena sinulla voi ilmetä päänahan kipua, ärsytystä tai punoitusta.

Syyt, jotka voivat vaatia lääkärin apua

Kipeä päänahka voi johtua myös jostain vakavammasta syystä, johon tarvitset lääkärin hoitoa. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi:

 • Psoriasis - Tämä on ihosairaus, joka aiheuttaa kutiavia ja hilseileviä läiskiä. Nämä alueet voivat tuntua hieman epämiellyttäviltä tai olla pahimmillaan todella kipeitä. Psoriasikseen on hoitoja, mutta ei tunnettua parannuskeinoa.
 • Karvatuppitulehdus - Arka päänahka voi johtua myös karvatuppien tulehduksesta, joka tunnetaan nimellä follikuliitti. Vaikka suurin osa lievistä tapauksista paranee itsestään, vakavampien tapausten hoitoon vaaditaan antibiootteja.
 • Ekseema - Ekseema on kuiva ja kutiava ihottuma. Se liittyy ihon tulehdukseen, jonka tuloksena sinulla voi olla päänahka kipeä.
 • Alopecia areata - Alopecia areata eli pälvikalju aiheuttaa alueellista hiusten irtoamista tai kaljuja läiskiä sekä päänahan arkuutta. Alopecia areatan aiheuttama hiustenlähtö ei ole yleensä pysyvää, mutta siihen ei kuitenkaan ole mitään varsinaista parannuskeinoa. Jos epäilet, että sinulla saattaa olla alopecia areata, lue tämä alopeciaa käsittelevä artikkeli.

Miten päänahan kipua voi hoitaa?

Jos sinulla on päänahka kipeä, toivot tietysti että saisit kivun loppumaan mahdollisimman pian. Miten voit sitten lievittää oireita, joita herkkä päänahka aiheuttaa? Päänahan hoito vaihtelee henkilöstä riippuen. Jos sinulla on arka päänahka, ensimmäinen askel sen hoitoon on ottaa selville kivun aiheuttaja. Löydettyäsi syyn siihen, miksi sinulla on kipeä päänahka, sitä on paljon helpompi hoitaa.

Kuori hellävaraisesti

Jos herkkä päänahka aiheutuu pääasiassa tuotekertymistä, rasvoittumisesta ja hilseilystä, paras hoito on kuoria hiuspohjaa hellävaraisesti. Monet meistä tietävät kuinka tärkeää ihon kuoriminen on, jotta kuolleet ihosolut ja kertymät saadaan poistettua. Sama pätee myös päänahan kuorintaan. Levitä päänahan kuorinta sormiesi avulla, tai vielä parempi, käytä hiuspohjan hierontaharjaa poistaaksesi kertymät. Tämä on todella hemmotteleva hoito, ja lisäksi hiustuppien stimulointi edistää hiusten kasvua!

HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub
Myydään nopeasti ⚡️

Scalp Delight™ Detox Scrub

Virkistävä hiuspohjan kuorinta kuivalle, kutisevalle tai rasvoittuvalle päänahalle.

26.95 €

Lue lisää
HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush
Ennakkotilaus

Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Hiuspohjan hierontaharja pehmeillä silikonipiikeillä päänahan kuorintaan ja hierontaan.

12.95 €

Lue lisää

Vältä hiusten voimakasta käsittelyä

Pidä taukoa hiusten kemiallisesta käsittelystä, hiustenpidennyksistä sekä voimakkaista ainesosista, joista herkkä päänahka voi ärsyyntyä entisestään. Vältä hiusten vaalennusta ja värjäystä, sekä raskaita pidennyksiä. Nauti luonnollisista hiuksistasi, lievennä päänahan kipua ja anna päänahalle aikaa palautua.

Valitse luonnolliset hiustenhoitotuotteet

Epäsopivien hiustuotteiden sisältämät ainesosat voivat olla syy siihen, että sinulla on päänahka kipeänä. Luonnolliset hiustenhoitotuotteet, kuten erityinen herkän päänahan shampoo, voivat olla erinomainen valinta, jos haluat hoitaa hiuksia hellävaraisesti. Tarkasta ainesosaluettelosta ovatko valitsemasi herkän päänahan shampoo ja hoitoaine sertifioidusti ekologisia, sekä varmista, että ne eivät sisällä yleisesti ärsytystä aiheuttavia hajusteita, sulfaatteja, silikoneja tai kuivattava alkoholeja. Mitä yksinkertaisempi herkän päänahan shampoon ainesosalista on, sitä parempi tuote useimmiten on päänahalle.

Oikeanlaiset hiuskiinnikkeet

Jos hiuslenkit ja tiukka poninhäntä ovat syy siihen, että sinulla on päänahka kipeä, vaihda hellävaraisempiin hiuskiinnikkeisiin. Itse tykkään näistä Hair Rings -hiuslenkeistä, koska ne eivät vahingoita hiuksiani, mutta pitävät kampaukset paikallaan. Mikä parasta - sinulla ei ole enää päänahka kipeä!

HairLust - Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Pink/Purple HairLust - Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Pink/Purple

Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Pink/Purple

Hellävaraiset ja napakat hiuslenkit, jotka eivät vaurioita hiuksia.

4.95 €

Lue lisää
HairLust - Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Blue/Green HairLust - Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Blue/Green

Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Blue/Green

Hellävaraiset ja napakat hiuslenkit, jotka eivät vaurioita hiuksia.

4.95 €

Lue lisää

Käytä kosteuttavia tuotteita

Käytä sellaisia tuotteita, jotka on kehitetty erityisesti herkälle päänahalle ja hiuksille - ne ovat yleensä todella kosteuttavia. Kosteuttavat ja rauhoittavat tuotteet auttavat, jos arka päänahka aiheuttaa punoitusta, ärsytystä ja kuivuutta. Kosteuttava herkän päänahan shampoo voi myös auttaa tasapainottamaan päänahan pH-arvot, jos sinulla on kipeä päänahka.

HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray

Grow Perfect™ Thickening Spray

Tuuheuttava hiuspohjan hoitosuihke, joka sisältää hiusten tiheyttä edistävää RootBioTec™:iä.

29.95 €

Lue lisää
HairLust - Split Fix™ Shampoo HairLust - Split Fix™ Shampoo
Ennakkotilaus

Split Fix™ Shampoo

Sulfaatiton shampoo vaurioituneille, katkeileville ja haaroittuville hiuksille.

23.95 €

Lue lisää

Löydä sopiva pesuväli

Jos arka päänahka on kuiva ja kutiseva, se voi olla ärtynyt liiallisesta pesusta tai hiusten juurissa voi olla liikaa tuotekertymiä. Oli syynä päänahan arkuuteen sitten hiusten liiallinen tai liian vähäinen pesu, tämä artikkeli siitä kuinka valita paras shampoo kuivalle päänahalle voi auttaa löytämään sopivan hoidon. Sopivan pesuvälin löytäminen on yksinkertainen muutos hoitorutiiniin, joka voi lievittää päänahan kipua välittömästi.

Herkkä päänahka: parhaat tuotteet

On olemassa hiustuotteita, jotka on erityisesti suunniteltu herkän päänahan hoitoon. Sinun päänahallesi oikeanlaisten tuotteiden löytäminen voi vaatia kokeilua, mutta onneksi herkän päänahan shampoo ja muut päänahan hoitotuotteet ovat oma kokonainen kategoriansa. Erityiset päänahan hoitoon tarkoitetut tuotteet on testattu ja kehitetty antamaan helpotusta päänahan arkuuteen.

Tässä muutama suosikkituotteeni herkälle päänahalle:

Hellävarainen päänahan kuorinta

Scalp Delight™ Detox Scrub on lempparikuorintani, koska se on hellävarainen, mutta toimiva; se puhdistaa päänahan kuivattamatta sitä. Tämä päänahan kuorinta on myös sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Kuten aiemmin mainitsin, päänahan kuorinnan käyttö yhdessä Scalp Delight™ Scalp Massage Brush -hierontaharjan kanssa on paras tapa sanoa jäähyväiset hilseelle ja kertymille.

HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub
Myydään nopeasti ⚡️

Scalp Delight™ Detox Scrub

Virkistävä hiuspohjan kuorinta kuivalle, kutisevalle tai rasvoittuvalle päänahalle.

26.95 €

Lue lisää
HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush
Ennakkotilaus

Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Hiuspohjan hierontaharja pehmeillä silikonipiikeillä päänahan kuorintaan ja hierontaan.

12.95 €

Lue lisää

Luonnollinen shampoo

Yritän pysyä loitolla shampoista, jotka sisältävät sulfaattien, parabeenien ja silikonien kaltaisia ainesosia. Pesen hiukset ainoastaan muutaman kerran viikossa, sillä olen huomannut, että tällä pesuvälillä hiusteni pH-arvo pysyy tasapainossa. Split Fix™ Shampoo on täydellinen valinta, sillä se täyttää kaikki kriteerini. Se on saatavilla myös monelle eri hiustyypille sopivana koostumuksena (kuten miehille, vaaleahiuksisille, ja kiharoille hiuksille).

HairLust - Curl Crush™ Shampoo HairLust - Curl Crush™ Shampoo

Curl Crush™ Shampoo

Hellävarainen ja sulfaatiton shampoo kiharille hiuksille.

23.95 €

Lue lisää
HairLust - Grow Perfect™ Shampoo HairLust - Grow Perfect™ Shampoo
Myydään nopeasti ⚡️
Ennakkotilaus

Grow Perfect™ Shampoo

Vahvistava shampoo hiustenlähtöön, joka sisältää AnaGain™:ia ja ekologista rosmariinia.

23.95 €

Lue lisää

Aurinkosuojan antava kosteuttava suihke

Kesän lähestyessä tykkään antaa hiuksille ylimääräistä suojaa ollessani ulkona, jotta voin välttää auringonpolttamia ja sen aiheuttamaa päänahan kipua. Sun Defense Hair Mist - hiussuihke on suosikkini, sillä se suojaa hiuksia auringolta sen sisältämän luonnollisen UV-suojan ansiosta. Suihkeen salaisuus perustuu Phytessence™ French Oak -yhdisteeseen, joka on peräisin ranskalaisesta tammesta. Antioksidanttien ansiosta se vähentää oksidatiivisen stressiin liitettäviä vaurioita, kuten ihon ja päänahan ikääntymistä. Tämä suihke on erinomainen hoitotuote, jos sinulla on kipeä päänahka.

HairLust - Sun Defense Hair Mist HairLust - Sun Defense Hair Mist

Sun Defense Hair Mist

Tehokosteuttava ja aurinkosuojan antava suihke hiuksille.

23.95 €

Lue lisää

Päänahkaa rauhoittava suihke

Päivinä, jolloin päänahkani on erityisen kuiva tai kutiseva, käytän Grow Perfect™ Thickening Spray -hiuspohjan hoitosuihketta saadakseni välitöntä kosteutta ja lievitystä päänahan kipuun. Tuotteen ainutlaatuinen viherminttua sisältävä koostumus antaa lisäksi viilentävän tunteen.

HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray

Grow Perfect™ Thickening Spray

Tuuheuttava hiuspohjan hoitosuihke, joka sisältää hiusten tiheyttä edistävää RootBioTec™:iä.

29.95 €

Lue lisää

Hellävaraiset hiuslenkit

Suosin hiuksille hellävaraisia tuotteita aina, enkä ainoastaan silloin kun minulla on päänahka kipeä. Hair rings -hiuslenkkien avulla kampaus pysyy paikallaan ilman, että ärsytän päänahkaa vetämällä hiuksia.

Milloin varata aika lääkärille

Jos olet tehnyt muutoksia hiusten hoitorutiiniin, mutta sinulla on silti päänahka kipeä, tai jos sinulla ilmenee hiustenlähtöä, päänahan hilseilyä tai kuumotusta, saattaa olla aika mennä ihotautilääkärin juttusille. Joitain syitä, mistä kipeä päänahka johtuu, on helppo hoitaa, mutta kannattaa varmistaa ammattilaiselta, että päänahkasi ja hiuksesi saavat oikeanlaista hoitoa.

Muista, ettei päänahan hoito ole sprintti, joten kannattaa olla kärsivällinen hiusten- ja ihonhoidon kanssa.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Päänahan kuorinta: 5 syytä miksi hiuspohjaa tulisi kuoria

  Päänahan kuorinta: 5 syytä miksi hiuspohjaa tulisi kuoria

 • Kutiseva ja kuiva päänahka? Löydä paras shampoo kuivalle päänahalle

  Kutiseva ja kuiva päänahka? Löydä paras shampoo kuivalle päänahalle

 • Fedtet hovedbund

  Rasvoittuvat hiukset - kuinka päästä eroon ikävästä vaivasta

 • kløende skæl

  Hilse: Mitä kuiva ja hilseilevä päänahka yrittää kertoa sinulle?

 • Tør hovedbund? 10 tips til at slippe af med en tør og kløende hovedbund

  Kuiva ja kutiseva päänahka? 10 parasta vinkkiä hiuspohjan hoitoon

Katso kaikki artikkelit