Hiusvaha Katso kaikki artikkelit

Paras hiusvaha? Hiusvahan käyttö ja vinkit hiusten muotoiluun

Koska erilaisia muotoilutuotteita on niin monia, välillä voi olla vaikeaa tietää mikä tuote sopii parhaiten hiuksillesi ja kuinka eri tuotteita käytetään. Kaksi tuotetta, jotka usein sekoitetaan toisiinsa ovat hiusvaha, eli hair wax, sekä hiussavi, eli hair clay. Jos olet koskaan miettinyt mitä eroa näillä tuotteilla on, olet tullut oikeaan paikkaan.

Tässä artikkelissa käyn läpi hiussaven ja hiusvahan erot. Lisäksi aion kertoa kuinka löytää paras hiusvaha ja miten hiusvahaa käytetään. Jatka lukemista!

Sisältö

Mitä on hiusvaha?

Hair wax eli hiusvaha on paksu muotoilutuote, joka antaa hiuksille voimakkaan, mutta joustavan pidon. Kuten nimestä voi päätellä, hiusvaha valmistetaan yleensä mehiläisvahaa, lanoliinia, risiinivahaa sekä muita vahoja käyttäen. Hair wax kulkee myös esimerkiksi nimellä muotoiluvaha. Hiusvaha antaa hiuksille hieman kiiltävän viimeistelyn sekä jättää hiukset luonnollisen tuntuisiksi, ei liian jäykiksi tai rapeiksi. Joskus näitä tuotteita markkinoidaan nimellä hiusvaha miehille, mutta kuka tahansa voi käyttää niitä.

On kuitenkin olemassa myös monia muita muotoilutuotteita perinteisen hiusvahan lisäksi. Lue lisää erityyppisistä muotoilutuotteista, jotta saat selville mikä niistä sopii parhaiten sinun muotoilutarpeisiisi.

Hiusvaha vs. hiussavi vs. geeli vs. pomade

Hiusvaha vs. hiussavi vs. geeli vs. pomade

Hiusvaha, hiussavi, geeli ja pomade: kaikkia näitä voidaan käyttää hiusten muotoiluun. Koska kaikkien näiden tuotteiden koostumus on samankaltainen paksumpi voide, ne voidaan usein sekoittaa toisiinsa. Mutta mikä näistä on paras vaihtoehto? Se riippuu siitä millaista hiustyyliä haet. Käydään läpi nopeasti mitä kukin näistä tuotteista tekee:

Hair wax eli hiusvaha

Mitä se on: Hiusvaha on vahapohjainen muotoilutuote, jonka koostumus on voidemainen tai öljyinen.

Mitä se tekee:

 • Antaa joustavaa pitoa
 • Antaa luonnollista rakennetta ja tuuheutta
 • Vähän/keskipaljon kiiltoa

Huonot puolet: Hiusvaha voi olla vaikea pestä pois hiuksista, sillä sen sisältämä vaha voi helposti kerääntyä hiuksiin ja hiuspohjaan.

Hair clay eli hiussavi

Mitä se on: Hair clay on samantyylinen kuin hair wax, mutta se pohjautuu luonnolliseen saveen, kuten kaoliiniin. Hair clay on suhteellisen uusi muotoilutuote, joka on saavuttanut suosiota viime aikoina. Kuten hiusvaha miehille, myös savivahaa markkinoidaan yleensä erityisesti miehille, mutta kuka tahansa voi käyttää tuotetta. Muotoilusaven koostumus on hieman kovempi kuin hiusvahan, joten savea tulee lämmittää hetki sormien välissä ennen sen levittämistä hiuksiin.

Mitä se tekee:

 • Antaa vahvan, mutta joustavan pidon
 • Antaa luonnollisen näköisen mattalookin
 • Runsaasti rakennetta ja volyymia
 • Imee ylimääräistä talia hiusjuurista

Huonot puolet: Jotkut mattaiset muotoilusavet voivat jättää hiukset kuivan ja karkean tuntuisiksi (jos näin käy, levitä pieni määrä hiusöljyä hiuksiin kosteuttamaan ja pehmentämään).

Hiusgeeli

Mitä se on: Hiusgeeli valmistetaan polymeereistä, ja niillä on usein hyytelömäinen koostumus. Hiusgeeliä on saatavilla monella eri vahvuudella, kevyestä pidosta aina erittäin vahvaan pitoon. Yleensä hiusgeeliä käytetään dramaattisten hiustyylien saavuttamiseksi, kuten taakse sliipattuihin hiuksiin tai ylöspäin sojottaviin irokeesipiikkeihin. Geeliä voi käyttää myös kiharoiden korostukseen.

Mitä se tekee:

 • Antaa erittäin vahvaa pitoa
 • Antaa jäykän ja kiiltävän viimeistelyn
 • Antaa ns. wet lookin

Huonot puolet: Monien geelien koostumus sisältää alkoholia, joka voi kuivattaa hiukset ja aiheuttaa hiusten katkeilua. Lisäksi hiusgeeli voi saada hennot tai ohuet hiukset näyttämään entistä ohuemmilta, sillä sen paksu koostumus voi latistaa hiuksia.

Pomade eli hiusvoide

Mitä se on: Pomade on eräänlainen hiusvaha, joka antaa hiuksille runsaasti kiiltoa. Se sopii parhaiten käytettäväksi sileisiin ja kiiltäviin hiustyyleihin. Geeleihin verrattuna pomade antaa vähemmän pitoa, joten hiuksia voidaan kammata tai muotoilla uudestaan päivän mittaan.

Mitä se tekee:

 • Antaa vähiten pitoa
 • Kiiltävä ja sileä viimeistely

Huonot puolet: Pomade voi olla vaikea pestä hiuksista pois. Se voi saada hiukset myös näyttämään rasvaisilta.

Näillä neljällä tavalla tuotteet eroavat toisistaan:

1. Pito

Geeleihin verrattuna, hiusvahat ja -savet eivät jätä hiuksia yhtä jäykiksi. Hair clay, hair wax ja pomade antavat hiuksille joustavamman ja lonnollisemman pidon. Jos käytössäsi on hiusvaha, voit yleensä vetää sormet hiusten läpi, mikä on usein mahdotonta geeliä käytettäessä.

2. Viimeistely

Geelit ja pomadet antavat hiuksille kiiltävän viimeistelyn. Hiussavi tai hiusvaha puolestaan antaa hiuksille luonnollisemman ja mattamaisen viimeistelyn. Geelit ja pomadet sopivat huolitelluihin tyyleihin, jos haluat että hiukset on muotoiltu sileiksi ja kiiltäviksi, kun taas matta hiusvahat ja muotoilusavet sopivat paremmin luonnollisempiin ja rennompiin tyyleihin.

3. Vaikutus hiusten kuntoon

Suurin osa hiusgeeleistä sisältää paljon alkoholia, joka voi aiheuttaa hiuksille vahinkoa ajan mittaan. Miksi? Koska alkoholi kuivattaa hiuksia, joka tekee hiuksista hauraat ja alttiit katkeilemaan. Alkoholi voi myös kuivattaa hiuspohjaa, ja tehdä päänahasta kuivan, kutisevan ja hilseilevän.

Hajusteeton hiusvaha tai -savi on paljon parempi päänahalle ja hiuksille, sillä ne valmistetaan yleensä luonnollisista ainesosista.

4. Soveltuvuus hiustyypin mukaan

Geelit ja voiteet toimivat paremmin paksuille, kiharille, kuiville tai karkeille hiuksille. Hair wax ja hair clay sopivat kaikille hiustyypeille, mutta erityisesti hennoille, ohuille tai helposti rasvoittuville hiuksille. Kiitos niiden sisältämien ainesosien, matta hiusvaha tai muotoilusavi voi imeä hiuspohjasta ylimääräisiä öljyjä. Hiusvahan käyttö saa hiukset myös näyttämään paksummilta.

Onko hiusvaha vain miehille?

Olet saattanut nähdä usein tuotteita, joita markkinoidaan nimellä hiusvaha miehille. Mutta voiko näitä tuotteita käyttää muutkin kuin miehet?

Hiusvahat ja savivahat ovat suosittuja miesten keskuudessa, koska ne ovat erinomaisia tuotteita lyhyiden tai ohuiden hiusten muotoiluun. Hair wax ja hair clay ovat kuitenkin monipuolisia unisex-tuotteita, jotka sopivat kaikille hiustyypeille. Savivaha on erityisen hyvä tuote hennoille, ohuille tai rasvoittuville hiuksille.

Hiustesti

Löydä sinulle sopivimmat tuotteet

Tee testi

Kuinka löytää paras hiusvaha tai -savi?

Millainen sitten on hyvä hiussavi tai vaha? Mikä on paras hiusvaha miehille? Tässä muutama vinkki, miten se oikea hair clay löytyy:

 • Valitse hajusteeton hiusvaha, joka ei sisällä ärsytystä aiheuttavia silikoneja, parabeeneja, kuivattavia alkoholeja tai hajusteita välttääksesi päänahan ja hiusten kuivumisen. Nämä ainesosat voivat olla haitallisia hiusten ja päänahan terveydelle, aiheuttaen hiusten katkeilua, päänahan ärtymistä ja jopa hiustenlähtöä.
 • Pidä silmällä myös kosteuttavia ja ravitsevia ainesosia, jotka edistävät hiusten ja päänahan hyvinvointia. Mikä parempaa kuin muotoilutuote, joka samalla hoitaa hiuksia!

Minun mielestäni paras hiusvaha yleensä ottaen, ja samalla myös paras hiusvaha miehille, on Mineral Clay Wax -savivaha. Tämä luonnollinen muotoilutuote sisältää kaoliinia, joka on joustavaa pitoa ja mattaisen viimeistelyn antava pehmeä valkoinen savi. Se auttaa myös imemään ylimääräistä rasvaa hiuspohjasta, joten päänahkasi tuntuu puhtaalta ja hiuksesi tuuheilta.

Mineral Clay Wax sisältää ekologista kaakaovoita, jossa on runsaasti hiuksia ja päänahkaa suojaavia ja ravitsevia rasvahappoja ja antioksidantteja. Mineral Clay Wax -hajusteeton hiusvaha on 100% luonnollinen sekä ensimmäinen ECOCERT-sertifioitu luonnonkosmetiikan hiussavi. Tämä hajusteeton hiusvaha antaa hiuksille pitoa ja rakennetta, mutta samalla myös ravitsee hiuksia luonnollisten aineosien avulla!

Ja tämä ei ole ainoastaan hiusvaha miehille. Mineral Clay Wax on kaikille hiustyypeille sopiva unisex-tuote. Tämän vuoksi se on mielestäni paras hiusvaha miehille tai ihan kenelle vain! Nyt kun tiedät mikä on mielestäni paras hiusvaha, jatka lukemista oppiaksesi miten tämän hiusvahan käyttö tapahtuu.

Hiusvahan käyttö

Mietityttääkö hiusvahan käyttö? Se on helppoa! Seuraa vain näitä vaiheita:

 1. Hiusvaha ja -savi toimivat parhaiten kun ne levitetään kuiviin hiuksiin. Jos olet vasta astunut ulos suihkusta, kuivaa hiukset ensin pyyhkeen tai hiustenkuivaajan avulla. Älä unohda käyttää lämpösuojaa, jos käytät hiustenkuivaajaa.
 2. Ota pieni määrä vahaa purkista. Se miten paljon hiusvahaa tarvitset, riippuu hiustyypistä, hiusten pituudesta sekä hakemastasi tyylistä. Tuotteen lisääminen on kuitenkin paljon helpompaa kuin sen poistaminen, joten suosittelen aloittamaan noin herneen kokoisella määrällä muotoilusavea ja lisäämään tarvittaessa.
 3. Lämmitä tuotetta sormiesi tai kämmentesi välissä. Tällä tavoin tuote sulaa hieman, joten se on helpompi levittää tasaisesti.
 4. Levitä hair clay kuiviin hiuksiin ja muotoile hiukset haluamallasi tavalla. Levitä lisää hiusvahaa tarvittaessa.

Hair clay sopii käytettäväksi moniin erilaisiin hiustyyleihin, jotka vaativat pitoa ja rakennetta. Käytä savivahaa saavuttaaksesi tiettyjä hiustyylejä, esimerkiksi:

Hiusvahan käyttö: lyhyet ja keskipitkät hiustyylit

Hiusvahan käyttö: lyhyet ja keskipitkät hiustyylit

Haluatko antaa lisää volyymia lyhyille tai keskipitkille hiuksille? Halusitpa sitten sotkuisemman tai sileämmän lookin, hajusteeton hiusvaha voi auttaa sinua saavuttamaan sen. Seuraa näitä vaiheita:

 1. Pese hiukset. Suosittelen Grow Perfect™ shampoota ja hoitoainetta hennoille ja ohuille hiuksille. Nämä luonnolliset hiustenhoitotuotteet sisältävät hiusten kasvua edistäviä ainesosia, kuten AnaGain™-herneenversouutetta ja rosmariiniöljyä.
 2. Seuraavaksi suosittelen suihkuttamaan volyymia antavaa tuotetta hiustyylin pohjaksi. Grow Perfect™ Thickening Spray, joka on RootBioTec™ -ainesosaa sisältävä tuuheuttava muotoilutuote on yksi suosikeistani. Suihkuta hiuksiin myös Thermal Shield™ Heat Protectant - lämpösuojasuihketta , jotta suojaat hiuksia lämpövaurioilta ennen seuraavaa vaihetta.
 3. Käytä hiustenkuivaajaa suuttimen kanssa kuivataksesi hiukset. Vedä hiuksia ylöspäin sormiesi avulla, jotta annat hiuksille volyymia. On hyvä idea alkaa muotoilla hiuksia haluamaasi muotoon jo kuivatessa.
 4. Lämmitä herneen kokoinen määrä matta hiusvahaa kämmentesi välissä, jotta tuote leviää helposti.
 5. Aloita levittämällä tuotetta hiusten juuriin, jonka jälkeen levitä hajusteetonta hiusvahaa myös latvoihin. Kampaa hiuksia sormillasi, jotta tuote leviää tasaisesti ja muotoile hiukset haluamallasi tavalla. Voit halutessasi käyttää kampaa tämän vaiheen aikana. Käytä käsiäsi hiusten taivutteluun ja käsittelyyn. Hair clay antaa onneksi joustavan pidon, joten voit jatkaa hiusten muotoilua kunnes olet saavuttanut haluamasi tyylin tai muotoilla ne helposti uudelleen tarvittaessa.
 6. Pidä kampaus paikallaan ja siloita hapsottavat hiukset vielä pienellä määrällä matta hiusvahaa. Voit myös suihkuttaa hiuksiin viimeistelysuihketta, jos haluat lisää pitoa. Toisin kuin muut hiuksia kuivattavat hiuslakat, tämä suihke sisältää runsaasti kevyitä ja hoitavia ainesosia, jotka kosteuttavat hiuksia ja samalla antavat pitoa.

Hiusvahan käyttö: erotellut kiharat

Hiusvahan käyttö: erotellut kiharat

Matta hiusvahan pehmeä ja joustava pito sopii täydellisesti tämän hiustyylin luomiseen pitkiin tai keskipitkiin hiuksiin.

 1. Aloita pesemällä hiukset. Jos hiuksesi ovat luonnostaan kiharat, kokeile Curl Crush™ shampoota ja hoitoainetta. Seuraavaksi levitä hiuksiin kiharavoidetta tai muotovaahtoa antamaan niille rakennetta ja erottelemaan kiharoita. Tämän jälkeen kuivaa hiukset osissa hiustenkuivaajan diffuusoria käyttäen.
 2. Kun hiukset ovat kuivat, levitä herneen kokoinen määrä matta hiusvahaa, jotta voit korostaa yksittäisten kiharoiden muotoa. Tämä antaa kiharoille lisää pitoa ja rakennetta.
 3. Jos haluat, suihkuta hiuksiin merisuolasuihketta. Tämä muotoilusuihke antaa lisää volyymia ja rakennetta kaikille hiustyypeille. Se sisältää myös hiuksille hyvää tekeviä ainesosia, kuten AQUAXYL™- sokeriyhdistelmää, glyseriiniä ja ekologista aloe veraa.
 4. Pitääksesi laineet kauniina päivän mittaan, suihkuta hiuksiin merisuolasuihketta tai levitä pieni määrä matta hiusvahaa.

Hiusvahan käyttö: estä pörröisyyttä

Voit käyttää hiusvahaa myös hiusten pörröisyyden ja hapsottavien suortuvien torjuntaan. Lämmitä hyvin pieni määrä savea sormiesi välissä ja levitä pörröisille alueille. Paras hiusvaha voi myös auttaa torjumaan hiusten sähköisyyttä.

Jos hapsottavat suortuvat ovat suurin ongelmasi, kokeile myös Final Touch Hair Styling Stick - hiustenmuotoilupuikkoa.

Kuinka estää hiusvahan kertyminen hiuksiin?

Koostumuksensa vuoksi, jopa myös se paras hiusvaha tai muut erinomaiset hiustuotteet voivat aiheuttaa kertymiä hiuksiin ja päänahkaan. Merkkejä tuotejäämistä ovat:

 • Rasvaisuus
 • Elottomuus
 • Kuivuus
 • Katkeilu
 • Päänahan ärtyneisyys
 • Hilseily

Tuotekertymien torjuminen vaatii muutakin kuin säännöllistä shampoopesua, etenkin jos muotoilet hiuksiasi usein. Jos käytät muotoilutuotteita päivittäin, harkitse näiden tuotteiden lisäämistä puhdistusrutiiniin:

 • Scalp Delight™ Detox Scrub – Tämä hiuspohjan kuorinta poistaa talin, kuolleiden ihosolujen, kovan veden mineraalien ja muotoilutuotteiden jäämiä. Mutta älä huoli, se ei kuivata hiuksia tai päänahkaa. Tämä kuoriva shampoo on sulfaatiton ja sisältää kosteuttavia kasviperäisiä ainesosia.
 • Scalp Delight™ Scalp Massage Brush – Tee shampoopesusta entistä tehokkaampaa tämän hellävaraisen hierontaharjan avulla. Tämän harjan joustavat silikoniharjakset kuorivat ja stimuloivat päänahkaa.

Matta hiusvaha voi tehdä hiusten muotoilusta helpompaa ja hauskempaa, etenkin jos sinulla on hennot tai ohenevat hiukset. Nyt kun tiedät miten käyttää savivahaa, on aika kokeilla erilaisia tyylejä!

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • tørt hår og tørre spidser

  Opas: Paras kosteuttava shampoo & 8 tapaa hiusten kosteutukseen

 • Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

  Hiusten oheneminen naisilla? Kaikki todella ohuiden hiusten hoidosta

 • Hiuspuuterin käyttö: Löydä paras hiuspuuteri tuuheuttamaan hiuksia

  Hiuspuuterin käyttö: Löydä paras hiuspuuteri tuuheuttamaan hiuksia

 • Tuuheuttava shampoo ja hoitoaine: Löydä parhaat tuotteet hennoille hiuksille

  Tuuheuttava shampoo ja hoitoaine: Löydä parhaat tuotteet hennoille hiuksille

 • Paras kuivashampoo? Miksi valita luonnollinen hajusteeton kuivashampoo

  Paras kuivashampoo? Miksi valita hajusteeton kuivashampoopuuteri

Katso kaikki artikkelit